• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Musa i "zmajevi" pokorili Bratislavu!

Autor mondo.ba

Košarkaši Bosne i Hercegovine deklasirali su Slovačku u petom kolu pretkvalifikacija za Mundobasket 2019. godine u Kini i ostali u igri za plasman u dalje takmičenje - 92:74 (30:22, 25:23, 25:8, 12:21).

Za to će "zmajevima" biti potrebna i pobjeda u Jerevanu protiv Jermenije u subotu od 19 časova, ali s obzirom da su u Bratislavu otputovali s identičnim imperativom pokazali su karakter iako sa sa prosjekom od 21 godine ubjedljivo najmlađa selekcija u pretkvalifikacijama.

Junak trijumfa u Slovačkoj, kao i u prvom susretu u "Skenderiji" 84:71 (18:20, 20:13, 26:18, 20:20) bio je Džanan Musa sa 27 poena, ali ne treba zanemariti ni učinak ostatka tima, koji je selektor Duško Vujošević dobro ukomponovao i naučio zajedništvu!

"Zmajevi" su do treće pobjede u ovim pretkvalifikacijama stigli fantastičnom partijom u trećoj četvrtini u kojoj su Slovaci uspjeli da ubace samo osam poena, a "zmajevi" čak 25!

Vujoševićev dobitak je i Adi Zahiragić, koji je dobio i iskoristio priliku umjesto otjeranog Aleksa Renfroa zbog kršenja discipline - postigao je osam pogodaka, više od Amerikanca sa bh. pasošem u svim dosadašnjim mečevima pretkvalifikacija.

Najefikasniji u taboru BiH u prvih 30 minuta bio je Džanan Musa sa 27 poena, Adin Vrabac i Obrad Tomić postigli su po 11 pogodaka, dok je na drugoj strani u slovačkom taboru prva imena bili Radoslav Rančik sa 19 koševa i Andre Džons sa 12.

Podsjetimo, oslabljena BiH sada ima skor od tri trijumfa i dva neuspjeha, poslije neočekivanog poraza od Švedske u Zenici, pa je samo pobjeda u Bratislavi ostavljala u trci za plasman na prva dva mjesta u grupi koja vode u dalje takmičenje.

Za tri dana, "zmajevi" gostuju Jermeniji u Jerevanu i u slučaju nove pobjede, nastaviće pohod ka Mundobasketu u Kini 2019. godine.

BiH: Sejfić, Lončar 9, Zahiragić 8, Lazić 5, Atić 10, Vrabac 11, Hasandić 5, Gegić 6, Musa 27, Talić, Muratović, Tomić 11.

Slovačka: Ihring 5, Krajcovic 3, Džons 12, Bahan 3, Musil 4, Zijak 8, Baldovski 7, Rančik 19, Hlivak, Sedmak 3, Batka 4, Fusek 4.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

U početku prve četvrtine meča Džanan Musa je startovao trojkom i osim početnih 2:0 Slovaka, BiH je držala prednost od nekoliko pogodaka.

Poslije četiri minuta igre, "zmajevi" su na krilima Adina Vrapca i Džanana Muse stekli "plus pet" razlike (13:8), ali nisu uspjeli da steknu neku osjetnije vođstvo prvenstveno zbog dobre partije Radoslava Rančika.

Ipak, polako, ali sigurno vođstvo BiH je krenulo da raste i sredinom prvog kvartala pogocima sa linije slobodnih bacanja Muse porasloo do "plus 10" - 19:9.

Novim pogocima Muse izvan linije 6.75, "zmajevi" su održavali pristojnu prednost, na 2.5 minuta prije kraja prvog perioda rezultat je iznosio 26:13.

Ipak, poslije nekoliko grešaka u napadu, Slovačka je napravila mini-seriju i uspjela da smanji prednost BiH na osam poena, a potom trojkom i na "minus pet" (27:22).

Na sreću u posljednjih 30-ak sekundi, Obrad Tomić je sa četiri pogođena bacanja vratio prednost sa 30:22.

Slovaci su bolje ušli u drugu četvrtinu i uspjeli da smanje prednost BiH na samo nekoliko koševa prvenstveno zahvaljujući dobrom šutu za tri poena, ali i činjenici da je stao i Džanan Musa.

Odbrana "zmajeva" je u prvih nekoliko minuta slabije funkcionisala što su iskoristili košarkaši koje predvodi selektor Ivan Rudež i smanjili na "minus dva" (35:33).

Za prvo izjednačenje poslije 5:5, sredinom drugog kvartala postarao se Amerikanac sa slovačkim pasošem Andre Džons sa linije slobodnih bacanja (35:35), ali je to naljutilo Musu, koji je trojkom i potom asistencijom osigurao vraćanje vode na mlin "zmajeva (40:35).

Nastavili su do odlaska na odmor da prijete Slovaci dalekomentom pabljbom, ali BiH je bez većih problema uspjela da održava vođstvo u rasponu od pet do 10 razlike.

Na par minuta do poluvremena "zmajevi" su vodili rezultatom 50:40, što su i sačuvali do isteka 20. minuta (55:45).

Ne znamo šta je Vujošević rekao "zmajevima" tokom odmora na poluvremenu, ali su odlično ušli u treću četvrtinu i poslije samo nekoliko minuta otišli na dosad najvišu prednost od 14 pogodaka (65:51).

Umjesto otpisanog Amerikanca sa pasošem BiH Aleksa Renfroa, kojeg je Vujošević otjerao zbog kršenja discipline, priliku je sjajno iskoristio Adi Zahiragić, koji je sa nekoliko vezanih poena odveo BiH na plus 19 (72:51).

Proradila je i odbrana BiH, a u napadu je briljirao i ovog puta Džanan Musa, koji je po prvi put odveo "zmajeve" na 20 poena razlike, da bi potom Lončar "zakucavanjem" praktično ovjerio pobjedu.

Probao je slovački selektor da minutom odmora "probudi" svoje košarkaše, međutim, Vujoševićev tim, koji je sa prosjekom od 21 godinom, ubjedljivo najmlađi u svim pretkvalilifikacijama, nastavio je da "melje" i pred posljednjih 10 minuta ušao sa "plus 27"!

Razumljivo, u posljednjem kvartalu "zmajevi" su malo popustili u odbrani, a pala i koncentracija zbog visokog vođstva, pa je Slovačka uspjela da smanji rezultat na podnošljiviju razliku i stigne do koliko-toliko časnog poraza.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC