Vojska na austrijskim granicama

Austrija je započela pojačane kontrole svojih granica, u cilju smanjenja broja ilegalnih migranata koji dolaze u zemlju.

0
A- A A+

Prvi put na granici na Breneru između Tirola i italijanskog Južnog Tirola, nekadašnje austrijske teritorije, vojska pomaže pograničnoj policiji u kontrolama i borbi protiv ilegalnih migranata.

Najpre je, na granicu na Breneru, prekomandovano 70 vojnika, čiji je glavni zadatak da izvlači ilegalce iz vozova. Kontrola na ovoj međi je pojačana iako je, u poređenju sa prošlom godinom, uhvaćeno manje ilegalnih migranata.

Naime, ove godine do avgusta je policija zaustavila 4.463 ilegalnih migranata, a prošle godine, u istom periodu bilo ih je još 7.749.

Pošto direktno na granici na Breneru ne može da se vrši kontrola, zbog Šengenskog sporazuma, delovanje pogranične policije i vojske ograničeno je na pogranični region.

Posebno u fokusu kontrola su teretni vozovi, jer je samo u julu u vagonima pronađeno 49 ilegalnih migranata.

Takođe kontrolišu se i međunarodni autobusi, kamioni.

U Štajerskoj, koja se ganiči sa Slovenijom, takođe, su pojačane kontrole, jer, iako je balkanska ruta zatvorena, grupe krijumčara postaju sve veće.

Policija trenutno sprovodi nenajavljene kontrole na manjim putevima, a pomoć sve više pruža vojska.

Kontrole se pre svega sporvode u opštinama Dojčlandsberg, Lajbnic i na jugoistoku pokrajine, jer je utvrđeno da se ilegalni migranti ponovo kreću u grupama i krijumčari traže nove rute.

Do avgusta su austrijske vlasti zaustavile oko 800 ilegalaca.

Naglašeno je da se kontrole sprovode na graničnom prelazu Špilfeld, kao i van glavnih saobraćajnica.

U fokusu su sva vrsta vozila koje koriste krijumčari da bi prevezli ilegalce. U Štajerskoj policiji pomaže oko 160 austrijskih vojnika.

U Koruškoj, na granici sa Slovenijom I Italijom, takođe su pokrenute velike kontrole u pograničnom regionu. Policija pre svega kontroliše sve kamione, kombije, a kontrole će se, kako je najavljeno, sprovoditi u blizini granice sa Italijom I Slovenijom.

U Koruškoj je, od početka godine, zaustavljeno 1.538 ilegalnih migranata, većina oko mesta Filah, zbog čega su prve kontrole počele u ovom regionu.

Takođe i u pokrajini Burgenland, koja se graniči sa Mađarskom, gde policija kontroliše već duže i na granici vozila koja ulaze u zemlju, pojačane su kontrole i u pograničnom delu, odnosno "dublje" u zemlji.

Ostale vijesti