• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaleri menjaju svet!

Autor mondo.rs

Sjajni fudbaleri i još bolji ljudi! Ko zna, možda smo dobili nove vođe, koji će, možda, uspeti da promene svet. Nabolje.

U nedelji u kojoj se mnogima želudac okrenuo kada su čuli da je jedan fudbaler plaćen 222 miliona evra, Španac Huan Mata, igrač Mančester junajteda, odlučio je da pokrene akciju koja bi mogla da promeni uvreženu sliku o fudbalerima kao raskalašnim bićima, koji za trčkaranje po terenu i jurnjavi za loptom dobijaju sumanuti novac, a pritom ih baš briga za sve.

Mata je pozvao sve fudbalere da se odreknu 1% plate u humanitarne svrhe. U saradnji sa "Street Football World", koji okuplja 120 humanitarnih organizacija iz 80 zemalja, Španac je dao lični primer i ubuduće će davati daje jedan odsto svojih prihoda u fond pod nazivom "Zajednički cilj".

Prošlo je 10 dana otkako je najplaćeniji fudbaler na svetu, Brazilac Nejmar, prešao iz Barselone u Pari Sen-Žermen, a Mata je dobio "saborca" u svojoj plemenitoj ideji.

Nemački fudbaler, osvajač titule svetskog prvaka, Mats Humels pridružio se Matinoj ideji.

"Ovo je šansa da fudbal pomogne da svet bude bolji i ja želim da u tome učestvujem. Osećam da možemo mnogo više da uradimo u fudbalu za neku 'višu stvar'", izjavio je 28-godišnji odbrambeni fudbaler minhenskog Bajerna.

Mata je na ideju došao šokiran užasnim uslovima u kojima žive ljudi u indijskom Bombaju (Mumba), pa je odlučio da počne da prikuplja sredstva za humanitarnu organizaciju "Common Goal".

Mata pravi svoj tim - tim za promenu!

Ideja ovog 29-godišnjeg Španca je i da napravi tim od 11 fudbalera koji će učestvovati u ovoj akciji, ali poziva i sve ostale fudbalere sveta.

"Humels je savršen saigrač u ovome. On razume šta želimo da postignemo", rekao je Mata.

Naravno, biće i onih koji će reći: "Ma, šta je za njih da se odreknu tih 1% kad primaju milione". Tačno, ali su ovi momci bar pokrenuli nešto i na svom primeru pokazali da se može i mora.

Evo, recimo, samo od Nejmarovog transfera iz Barselone u Pari Sen-Žermen, bi na ovaj način bi bilo obezbeđeno 2,2 miliona evra!

"Fudbal zarađuje mnogo novca i zato mora da ima dimenziju društvene odgovornosti. Ako fudbal ostvari pozitivan uticaj na živote običnih ljudi, onda je to dobro i za njega samog. Neki igrači i neki klubovi već rade značajan posao, ali ova ideja je globalna. Na ovaj način bismo mogli da pomognemo više, bolje i efikasnije. Fudbal bi time postao više od sporta", jasan je Mata i ističe: 

"Fudbal je neuporediv sa bilo čime. Osim njega samo još muzika ima moć da promeni društvo. Moramo to da iskoristimo". 

Tagovi

BM

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC