• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bundesliga: Otvoren lov na Bajern

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

U predstojećoj sezoni očekivanja se mnogo ne razlikuju od onih u prethodnim godinama. Minhenski Bajern je suvereni vladar i favorit za novu 28. titulu prvaka, šestu uzastopnu, ali se čini da je konkurencija sve bliže Bavarcima.

Elitno takmičenje u Njemačkoj, koje je po UEFA koeficijentu drugo u Evropi iza španske Primere, u prošloj sezoni je uživo posmatralo 12.704.627 gledalaca što je 41.518 po meču. U narednoj sezoni u Bundesligi nećemo gledati ekipe Ingolštata i Darmštada koje su u eliti zamijenili Hanover i Štutgart.

Volfsburg je pobjedom u plej-ofu protiv Ajntrahta iz Braunšvajga uspio da izbori opstanak u najboljem društvu.

Bajern je od 2012. godine suvereni vladar u Njemačkoj ali zbog slabih igara na pripremama Bavarci ne izgledaju kao siguran favorit za prvo mjesto na koje standardno pretenduje Borusija iz Dortmunda.

Idemo redom...

Bajern Minhen

Kao i svake sezone bavarska imperija je prvi favorit za titulu, ali katastrofalni rezultati i slabe igre na pripremama probudile su nadu među ljubiteljima Bundeslige da će ove sezone trka za "salataru" biti bar malo neizvjesnija.

Osvajanjem njemačkog Superkupa protiv Borusije iz Dortmunda italijanski stručnjak Karlo Anćeloti je donekle uspio da smiri negativnu atmosferu oko ekipe, ali i u toj utakmici Bajern nije izgledao superiorno pošto su "milionere" savladali nakon izvođenja penala.

Ono što takođe Anćelotija brine je povreda Hamesa Rodrigeza na Audi kupu zbog koje će Kolumbijac biti "van stroja" do jeseni.

Prvi ženski sudija u Bundes ligi

Bibijana Štajnhaus (38), po zanimanju policajac, postaće prvi ženski sudija u Bundes ligi! Ona je prethodnih devet sezona sudila mečeve druge lige, popularne "cvajte", a ovog ljeta je zajedno sa trojicom muških kolega promovisana u elitnu grupu.

Bajern je u ovom roku u potpunosti otkupio ugovor Kingslija Komana iz Juventusa i oborio klupski rekord dovođenjem Korentana Tolisoa iz Liona za 45 miliona evra. Pridošlice iz Hofenhajma Sebastijan Rudi i Niklas Zile nisu posebno impresionirali navijače na pripremama, kao i Serž Gnabri koji je nakon transfera iz Verdera ekspresno proslijeđen na pozajmicu u Hofenhajm.

Kada je riječ o odlascima, Bavarce su do sada napustili dugogodišnji kapiten Filip Lam i španski velemajstor Ćabi Alonso koji su otišli u "penziju", Holger Badštuber se pridružio Štutgartu, dok su Daglas Košta i Mehdi Benatija pojačali Juventus.

Takođe treba napomenuti da je novi sportski direktor Bajerna bivši bh. reprezentativac Hasan Salihamidžić.

Red Bul Lajpcig

Tim Ralfa Hasenhutla je prošle sezone iznenadio Bundesligu osvojivši drugo mjesto nakon što su tek promovisani iz "Cvajte". Momci sa Red Bul Arene su cijelu sezonu prkosili očekivanjima i nizali pobjedu za pobjedom, ukupno 20 a deset u 13 uvodnih mečeva.

Sredinom sezone su imali blagi pad forme ali su se vratili u pobjednički ritam i uspješno okončali nezaboravnu prvu sezonu u kojoj su se posebno istakli njemački reprezentativac Timo Verner, Nabi Keita i Emil Forsberg koji je u prošloj sezoni zabilježio čak 21 asistenciju u Bundesligi.

Primarni cilj Lajpciga u ovoj sezoni je bio da sačuva mladu i talentovanu ekipu na okupu u čemu su uspjeli nakon što su odbili nestvarnu ponudu Liverpula za Nabija Keitu od 80 miliona evra.

Lajpcig je nastavio svoju praksu dovođenja mladih i perspektivnih igrača koji nemaju preko 25 godina, u skladu sa tim ekipu su u ovom prelaznom roku pojačali portugalski reprezentativac Bruma koji je došao iz Galatasaraja, napadač Žan Kevin Agustin iz Pari sen Žermena, veznjak Konrad Lajmer iz "bratskog" Salzburga, štoper Ibrahima Konate iz Sošoa i golman Ivon Mvogo iz Jang Bojsa.

Jedini igrač koji je napustio klub u ovom prelaznom roku je njemački reprezentativac Dejvi Selke koji se pridružio Herti iz Berlina.

U narednoj sezoni ekipu Lajpciga očekuju dvije utakmice u sedmici i takmičenje na tri fronta što se u prethodnim sezonama pokazalo kao prevelik zalogaj za "manje" klubove iz Bundeslige.

Borusija Dortmund

U novu sezonu "milioneri" sa Vestfalena ulaze sa novim trenerom Peterom Bošom koji je preuzeo ekipu nakon "neugodnog" rastanka sa Tomasom Tuhelom koji je bio na "ratnoj nozi" sa rukovodstvom kluba.

Tim iz Dortmunda je rano krenuo sa dovođenjem pojačanja pošto su štopera Omera Topraka iz Leverkuzena i veznjaka Mahmuda Dauda iz Menhengladbaha potpisali prije kraja prošle sezone, dok je napadač Maksimilan Filip nešto kasnije stigao iz Frajburga.

Kao i svaki prelazni rok i u ovome je bio otvoren lov na zvijezde "milionera" Pjera Emerika Obemejanga, prvog strijelca lige u protekloj sezoni, i mladog Osmana Dembelea. Spekulacije oko Obemejanga su utihnule i čini se da će Gabonac i dalje "terorisati" odbrane po Njemačkoj dok je za Dembelea sasvim druga priča.

Ako mladi Francuz, kojeg traži Barselona, napusti ekipu Dortmund će biti u problemu pošto će izgubiti igrača koji je u prošloj sezoni pravio značajnu razliku na terenu.

Na startu Borusija je bez povrijeđenih Andrea Širlea, Rafaela Gerera i Juliana Vajgla, dok se povratak Marka Rojsa očekuje u 2018. godini. Oporavak Marija Gecea od bolesti koja mu je ugrozila karijeru za sada ide dobro i trebao bi da se vrati na teren na startu sezone.

Tim sa Vestfalena su u ovom roku napustili štoper Matijas Ginter koji je otišao u Menhengladbah, Sven Bender se priključio bratu Larsu u Leverkuzenu, Adrijan Ramos se preselio u kineski Dangdai Lifan dok je Mikel Merino pozajmljen Njukaslu.

Hofenhajm

Ekipa sa Rajn Nekar Arene se nalazi u sličnoj situaciji kao Lajpcig jer su i oni sigurni učesnici jednog od evropskih takmičenja i igraće dvije utakmice sedmično. Poslije poraza od Liverpula u plej-ofu Lige šampiona na domaćem terenu tim trenera Julijana Nagelsmana (30) je bliži grupnoj fazi Lige Evrope.

Mladi stručnjak u novu sezonu ulazi lišen usluga NIklasa Zilea i Sebastijana Rudija koji su otišli u Njemačkoj dobro utabanom stazom za Minhen.

Hofenhajm je u suprotnom smjeru na pozajmicu doveo Serža Gnabrija, dok su ekipu još pojačali povratnik u Bundesligu Havard Nordtvajt iz Vest Hema, Niko Šulc iz Menhengladbaha i štoper Džastin Hogma iz Heraklesa.

Ekipu su uz Zilea i Rudija napustili Marko Terazino koji je otišao u Frajburg dok je Fabijan Šar pojačao Deportivo iz La Korunje.

Anketa

Ko će biti šampion Njemačke u sezoni 2017/2018 ?

  • Bajern

    66.67% (8)

  • Lajpcig

    0% (0)

  • Borusija Dortmund

    33.33% (4)

  • Hofenhajm

    0% (0)

  • Neko drugi

    0% (0)

Ko će biti šampion Njemačke u sezoni 2017/2018 ?

Rezultati

Međunarodna scena

Za Šalke se kao minimalan cilj nametnuo plasman u Ligu Evrope, jer je klub opterećen dugovima dok dvojici najboljih igrača u ekipi Leonu Goreckom, oko kojeg već "kruži" Bajern, i Maksimilijanu Mejeru na kraju sezone ističu ugovori koje oni za sad ne planiraju produžiti. Bez novca od evropskih takmičenja Šalke će teško zadržati ili zamijeniti ovaj dvojac ako odluče da napuste klub.

Klub sa Feltins Arene u novu sezonu ulazi sa novim trenerom Domenikom Tedeskom (31) kojem je Šalke prva ekipa koju vodi u Bundesligi.

Tedesko je prije Šalkea vodio Ercbrige Aue u "Cvajti" i već je napravio radikalan potez kada je "skinuo" kapitensku traku Benediktu Hovedesu koja je sad vlasništvo Leona Goreckog.

U narednoj sezoni "kraljevsko plavu" će i dalje nositi Nabil Bentaleb i Jehven Konopljanka čije je ugovore nakon pozajmica Šalke otkupio od Totenhema i Sevilje.

Ekipu su kao slobodni igrači napustili bh. reprezentativac Sead Kolašinac koji je pojačao Arsenal, Denis Aogo je otišao u Štutgart, Erik Čopo Moting se preselio u Stouk dok se Klas Jan Huntelar vratio u Ajaks.

Popularni "apotekari" u prošlogodišnjem šampionatu su imali sezonu za zaborav koju su okončali na za njih lošem 12. mjestu u Bundesligi. Čini se da su u Bajeru u prošloj sezoni platili danak zbog učešća u Ligi šampiona i velikog broja suspenzija i povreda.

Uprava kluba je sredinom šampionata otpustila Rodžera Šmita kojeg je na klupi zamijenio Tajfun Korkut da bi i on na kraju sezone, pošto nije unaprijedio igru i najbitnije rezultate tima, dobio "zahvalnicu".

U predstojećoj sezoni Bajer će se klupe predvoditi Hajko Herlih.

Leverkuzen su ove sezone pojačali Sven Bender iz Dortmunda i Dominik Kor iz Augsburga.

Ekipu su napustili Havier Ernandez koji je prešao u Vest Hem, Hakan Čalhanoglu je otišao u Milan, Omer Toprak u Dortmund dok je Kirijakos Papadopulos pojačao Hamburg.

Izlazak u Evropu će još tražiti Keln, Herta i Borusija iz Menhengladbaha.

Keln je izgubio najboljeg strijelca iz prošle sezone Antonija Modesta, ali su ga ekspresno zamijenili Džonom Kordobom koji je za 17 miliona evra stigao iz Majnca.

Herta nije mnogo mijenjala ekipu i od značajnijih imena tim je napustio štoper Džon Bruks koji je za 15 miliona evra pojačao Volfsburg, dok je najveće pojačanje za ekipu Pola Dardaija dolazak napadača Dejvija Selkea iz Lajpciga.

Borusija iz Menhengladbaha je prošle sezone, slično kao Leverkuzen, učestvovala u Ligi šampiona i zbog nedostaka dubine u ekipi imala problema sa povredama, suspenzijama i velikim brojem utakmica u prvom dijelu sezone.

U novoj sezoni Gladbah ne učestvuje na međunarodnoj sceni i može da se koncentriše na domaće takmičenje što ih čini veoma opasnim za konkurenciju u Bundesligi ako uspiju da pronađu konstantnu formu.

Tim Ditera Hekinga su napustili Niko Šulc, Mahmud Daud, Andre Han i Julijan Korb, dok su kao njihove zamjene došli Matijas Ginter iz Dortmunda, Denis Zakarija iz Jang Bojsa i Vićenco Grifo iz Frajburga. Uz ostanak Kristofa Kramera, Torgana Hazarda, Rafaela i Larsa Štindla klub sa Borusija Parka ima opasnu ekipu.

Ajntraht iz Franfurta , koji je javnosti u Srbiji zanimljiv zbog Mijata Gaćinovića, Slobodana Medojevića i tek pridošlog Luke Jovića, je bio dosta "maštovit" na transfer pijaci. Tim Nike Kovača su, između ostalih, pojačali Kevin Prins Boateng, napadač Sebastijan Aler iz Utrehta, Džonatan de Guzman iz Napolija i Gelson Fernandes iz Rena.

Borba za opstanak

Preostale ekipe iz Bundeslige će prvenstveno da se bore za ostanak u društvu najbolijh. Uz novajlije u ligi, Štutgart i Hanover, najveću borbu za status prvoligaša vodiće i posrnuli Hamburg koji je na startu sezone u Kupu Njemačke poražen od trećeligaša Osnabrika.

Šampion Bajern iz Minhena otvara novu sezonu večeras protiv Bajera iz Leverkuzena na Alijanc Areni sa početkom u 20.30 časova.

BUNDESLIGA - 1. KOLO:

PETAK:

Bajern Minhen - Bajer Leverkuzen (20.30)

SUBOTA:

Hamburg - Augsburg (15.30)

Herta - Štutgart

Hofenhajm - Verder Bremen

Majnc - Hanover

Volfsburg - Dortmund

Šalke - Lajpcig (18.30)

NEDJELJA:

Frajburg - Frankfurt (15.30)

Menhengladbah - Keln (18.00)

Kompletan raspored sezone 2017/2018 Bundeslige možete pogledati OVDJE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC