• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopingovano troje sportista u BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Dva kikboksera i jedna atletičarka iz BiH registrovani su ove godine kao doping pozitivni kod Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Atletičarki Adeli Čomor zbog korištenja supstance efedirn izrečena dvogodišnja kazna zabrane bavljenja sportom, a kikbokserima Mirsadu Sadibapiću zbog korištenja furosemida i Semiru Delaliću zbog metenolona četvorogodišnja zabrana.

Prema statistici Agencije, doping pozitivni sportisti mahom koriste steroide metandienon, dehidrohlormetiltestosteron, boldenon, stimulanse iz grupe amfetamina /amfetamin i metamfetamin/, a u manjoj mjeri kanabinoide, odnosno kanabis i sintetski kanabis, diuretike, te druge vrste zabranjenih supstanci.

BiH je ratifikovala dvije međunarodne konvencije iz ove oblasti - Antidoping konvenciju Savjeta Evrope i UNESKO Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu, te je na taj način preuzela mnogobrojne obaveze, među kojima je i osnivanje Agencije.

Agencija je odgovorna za primjenu konvencija, kodeksa Svjetske antidoping agencije, te pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i međunarodnih sportskih saveza.

"Kao potvrda profesionalnog rada u skladu sa najvišim međunarodniom standardima Agenciji je povjereno obavljanje doping kontrola na brojnim međunarodnim takmičenjima", naglasio je direktor Agencije Slavko Matić.

On je rekao da je Regionalna antidoping organizacija Istočne Evrope u aprilu izabrala pomoćnika direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amira Avdagića za predsjednika te organizacije, što predstavlja još jednu potvrdu predanosti ovom poslu.

Matić je naveo da Agencija, osim doping kontrola, preduzima i mnoge aktivnosti na edukaciji sportista, te je dodao da je sprovedeno 49 edukativnih aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim grupama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC