• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefonski poziv kojim je Rafa Nadal pomogao Realu

Autor mondo.rs

Kako je dogovaran 3,5 miliona vredan transfer između predsednika Reala, najvećeg španskog tenisera svih vremena i žive legende Barselone.

Malo koji fudbaler Real Madrida od 2009. do danas uspevao je da u kontinuitetu, nekoliko dana, bude ispred Kristijana Ronalda po pažnji koju je dobijao u medijima.

Iako period za nama nikako nije prošao bez najboljeg fudbalera sveta, deluje da se ipak više (s pravom) pisalo o momku za kojeg je Real platio 91,5 miliona evra manje od Ronalda.

Reč je o Marku Asensiju, nezvanično najvećem talentu španskog fudbala, koji je do danas uspeo da održi neverovatan prosek u jednako neverovatnoj statističkoj kategoriji - postizanja golova na debiju u svakom narednom takmičenju.

Levonogi dribler sa Majorke našalio se dva puta u dva susreta sa odbranom Barselone u Superkupu, što je bio povod za novi talas tekstova o njemu, a nisu izostali ni oni prema kojima bi on navodno trebalo da ode iz Reala, ma kako to smešno i glupo zvučalo.

Ono što nije imao pre dva leta, prosto zbog činjenice da je doveden iz neke tamo Majorke za tričavih 3,5 miliona evra, ima sada - na startu druge sezone u timu Zinedina Zidana, inače najjačem timu na svetu koji trenutno postoji.

Reč je o statusu zvezde.

"Ne, hvala... Već igram za najbolji klub na svetu i dok sam živ biću zahvalan Realu što je izabrao baš mene i pružio mi šansu", odgovorio je Asensio kada su ga pitali za tračeve o tome da će (i on) preži u Pari Sen Žermen, mada se pominjao i Arsenal.


Priča o njemu počinje pre 21 godine, 21. januara 1996. godine, kada se u najvećem gradu na Majorki, Palmi, rodio mlađi sin u porodici Asensio koju su činili otac Gilberto, Španac, majka Marija Vilemsen, Holanđanka, i brat Igor, koji će kasnije postati štoper nižerazredne Kalvije.

Porodična tragedija

Marko je rano doživeo porodičnu tragediju. Njegova majka Marija preminula je od raka kada je imao 15 godina. On ima i holandsko državljanstvo zbog koje su pasionirani ljubitelji fudbala u Holandiji, oni koji su pomno pratili takmičenja mlađih kategorija, svojevremeno pisali pisma tamošnjem fudbalskom savezu da privole Asensija da igra u narandžastom.

Upravo je iz Kalvije, tada desetogodišnji Marko prešao u omladinsku školu Majorke, za čiji je "B" tim zaigrao 2013, a prvi tim već naredne sezone pre čijeg završetka je, na iznenađenje mnogih, postao fudbaler Real Madrida.

Mimo prakse, predsednik Reala Florentino Perez dogovorio se sa Majorkom oko transfera talentovanog tinejdžera otprilike u decembru 2014. godine posle čega je sačekano leto da bi 3,5 miliona evra vredan transfer bio i formalizovan.

Asensio je prosleđen na jednogodišnju pozajmicu u Espanjol, da igra "pred nosom Barseloni", koja je i sama 2013. zbog previše tvrdog stava propustila priliku da dovede Asensija u svoje redove a radilo se o sumi od 4,5 miliona evra koliko je tražio jedan od stričeva najvećeg sportiste Majorke, Rafaela Nadala.

Upravo je Migel, svojevremeno štoper Barselone iz kraja 80-ih i s početka 90-ih, jedna od figura u priči koja je ovih dana obišla sveta.

"Pozvao sam Rafu Nadala i zamolio ga da razgovara sa svojim stricem, Migelom, koji je u to vreme bio sportski direktor Majorke. Rekao sam Nadalu da želimo da dovedemo Marka i da to prenese stricu. Javio mi se posle nekog vremena, ispričao šta je bilo i posle toga smo za čas posla završili taj transfer", govorio je predsednik Reala, Perez, uživo u programu Radija "Onda Cero", prisećajući se menadžerske uloge najtrofejnijeg španskog tenisera svih vremena.



Rafa je inače osvedočeni navijač Reala, iako mu je stric legenda Barselone, a Balearska ostrva deo Katalonije.

Malo kada, iako se često pojavljuje na "Santijago Bernabeu" stadionu i time doprinosi imidžu madridskog giganta, Rafa je imao prilike da konkretno pomogne klubu za koji navija od malena, a onda se ispostavilo da je posredovao u potencijalno jednom od najboljih transfera u istoriji fudbala.

Asensio sada ima izlaznu klauzulu od pola milijarde evra, tri godine nakon što je kupljen za 3,5 miliona.

U međuvremenu, Marko je postao prvak Evrope i Španije, postigao gol u finalu Lige šampiona, dao dva gola u "El Klasiku", pored Barselonine i Juventusove tresao mreže i Atletika i Bajerna, dominirao u svim uzrastima španske reprezentacije i debitovao u seniorskoj, itd, itd.

Za Majorku dao je sedam golova uz devet asistencija na 56 mečeva, igrajući za Espanjol u sezoni 2015/16 postigao je četiri gola uz 15 asistencija na 37 mečeva, a prošle i na početku ove sezone u Zidanovom sistemu iskazao se sa 12 golova i četiri asistencije na 41 utakmici.

Od starta sezone 2017/18 ima prosek od gola na svakih 113 minuta na terenu. Ali, kakvih!


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC