Peticijom traže da Vlada kupuje jeftinija vozila

Pokret ReStart Srpska, odbornik Draško Stanivuković, predstavnici nekoliko udruženja i organizacija pokrenuli su danas peticiju kojom se od Vlade RS traži da ograniči količinu novca koja se izdvaja za kupovinu službenih automobila.

Peticijom traže da Vlada kupuje jeftinija vozila Foto: MONDO/Željko Svitlica

Sačinjen je, predstavljen i protokolarno predat Vladi RS "Prijedlog odluke o uslovima nabavke službenih automobila" kojom se utvrđuje najviša dopuštena nabavna vrijednost vozila koja se nabavljaju za potrebe Vlade RS, ministarstava, republičkih uprava i republičkih upravnih organizacija. Predlaže se da se na službeni automobil može potrošiti najviše 50.000 KM, osim kada se vozilo nabavlja za predsjednika Vlade kada bi dopušteni iznos bio 130.000 KM.

''Želimo da ograničimo rasipništvo koje se dešava u Vladi i svim ministarstvima kupovinom automobila od preko 100.000 KM. Na ovaj način želimo da dokažemo da ovu peticiju podržava više od 300 onih ljudi koji su učestvovali u protestima, tako što će je potpisati više hiljada građana'', rekao je Draško Stanivuković, odbornik PDP u Skupštini Grada Banjaluke na pres konferenciji održanoj na parkingu između Vlade RS i Gradskog stadiona.

Stanivuković kaže da nkakvih drugih protesta neće biti ako Vlada prihvati peticiju koju će - kako se nadaju organizatori - potpisati nekoliko hiljada građana.

''Za nas je zabrinjavajuće da je budžet, kako su to revizori utvrdili, bio u minusu 175 miliona KM, a prema Vladinim dokumentima taj deficit je 45 miliona. Mi želimo da pomognemo Vladi RS i sa ovom odlukom, koju treba samo da usvoje, smanjili bi svoj deficit makar djelimično'', kaže Stefan Blagić iz pokreta "ReStart" Srpska. 

Akciju podržava nekoliko udruženja građana i organizacija, među njima Udruženje građana "Budimo ljudi", Udruženje porodica "Četiri plus", Udruženje samohranih roditelja "Ponos", Udruženje roditelja "Duga", Udruženje građana "Budi drugačiji", Udruženje građana "Kerber", Udruženja građana "Srce na dlanu", Udruženje "Dajte nam šansu – Zvjezdice". Predstavnici udruženja su se danas pojavili na pres konferenciji, a tu je bio i Čedo Knežević, najpoznatiji predstavnik nezadovoljnih radnika "Željeznica RS".

''Mislim da je suludo davati toliko novac na vozila, a nama svima koji se borimo u humanitarnim akcijama - da kažem figurativno - nabijati rogove. Sramota je da djecu liječimo SMS porukama, a rasipamo se na tako nebitnim stvarima'', rekao je Igor Kremenović iz UG "Budimo ljudi".

Kako navode organizatori potpisivanja, podršku peticiji daju i odbornici u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković, Ljubo Ninković, Saša Lazić, Mirna Savić Banjac, te odbornici u Skupštini opštine Laktaši Nebojša Unčanin i Dalibor Radetić.

Potpisivanje peticije, koja je nastavak aktivnosti započetih na protestima pod nazivom "Zatvori škole, kupi Audi", trajaće sedam dana, a potpisi će se prikupljati na Trgu Krajine u Banjaluci i u drugim gradovima Republike Srpske.

Direktor ''Borca'' ih tjerao sa parkinga

Nakon što su novinari otišli učesnici današnje konferencije verbalno su i fizički su napadnuti na parking prostoru ispred zgrade Vlade RS i stadiona Fudalskog kluba "Borac", a prišao im je, kako kažu, direktor "Borca" Dejan Lukendić te počeo s verbalnim napadima.

 "Čim su novinari otišli, počeo nas je vrijeđati i govoriti da ne možemo biti na privatnom parkingu. Nisam ni znao o kome se radi, a naknadno mi je rečeno da je u pitanju Dejan Lukendić. Rekao mi je da više nikada neću moći doći na stadion, te pokušao pocijepati peticiju koju smo danas prestavili medijima s zahtjevom da se ograniči kupovina službenih automobila u Vladi RS", rekao je Stanivuković, prenosi Fena.