• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći grad i šesta pobeda Srbije - sjajni Bobi!

Autor mondo.rs

Borbeni Italijani i precizni Belineli dugo su mučili "orlove", kojima je prvi cilj bio potraga za alternativnim rešenjima u odsustvu Teodosića, ali pobeda nije došla u pitanje zahvaljujući nezaustavljivom Marjanoviću.

 Treći grad i šesta pobeda Srbije - sjajni Bobi! Izvor: MN PRESS

Atinska potraga za odgovorima na pitanje: "Kako bez Miloša Teodosića" završena je pozitivno u oba smisla.

Selektor Aleksandar Đorđević video je kako određene petorke funkcionišu na terenu protiv odličnog i motivisanog tima Italije, a ni serija pobeda na putu ka Eurobasketu nije prekinuta.

Nije, pre svega zahvaljujući Bobanu Marjanoviću s kojim smo na parketu stekli 20 poena prednosti, uz zaista impresivne statistike centra Detroit Pistonsa - 6/8 iz igre, 9/12 sa penala, devet faulova nad njim, osam skokova, dve izgubljene lopte i 21 poen za 23 minuta na parketu.

U prvoj od tri jake provere na "Akropolis kupu", pred stotinak ljudi u Olimpijskoj dvorani kapaciteta 18.500 mesta:

Srbija - Italija 73:65 (22:24, 18:14, 19:18, 14:9).

Još dva meča do odluke

Odlukom selektora Đorđevića danas nisu igrali Nikola Kalinić i Branko Lazić (evo i objašnjenja). VIdećemo da li će ih biti u sastavu u četvrtak od 17.45 u meču 2. kola sa Gruzijom. Srbija će "Akropolis kup" završiti u petak u 20.00 utakmicom sa domaćinom, Grčkom, a potom će selektor saopštiti kojih 12 momaka nastavljaju put ka Turskoj.

Bilo je jasno odmah posle vesti o tome da kapiten i predvodnik ove sjajne generacije, Teodosić, neće putovati u Istanbul da će ofanzivna igra olimpijskih i svetskih vicešampiona trpeti, što se videlo i ove srede predveče, ali ono što nije dolazilo u pitanje u drugom poluvremenu susreta sa selekcijom Etorea Mesine je odbrana, energija i trčanje.

Kada su te stvari bile konstanta, Bogdanu Bogdanoviću (10 poena, 4 skoka, 2 asistencije) i Vladimiru Lučiću (12 poena, 3 skoka) bilo je lako da se nadovežu na Marjanovićeve minute na klupi i dovrše protivnika koji je od rezultata 42:49 u 24. minutu primio 31, a postigao 16 poena.

Ovu seriju, koja je mogući poraz pretvorila u donekle rutinsku pobedu, šestu ovog leta, činili su periodi rastrzane igre našeg tima u napadu, što samo doprinosi utisku da će i kad bude crno, i kad bude ružičasto, odbrana biti osnovna snaga našeg tima na Evropskom prvenstvu koje u našem slučaju počinje 1. septembra utakmicom sa Letonijom.

Do tada, mnoge stvari trebalo bi da "legnu" kada je naš tim u pitanju, a treba istaći da su Milan Mačvan i Dragan Milosavljević, paradoksalno, imali pozitivan uticaj na igru i pomenuti preokret našeg tima, iako su imali loše šutersko veče, najblaže rečeno.

Mačvan je šutirao 1/9 iz igre, Milosavljević 0/4, međutim to su mahom bili otvoreni šutevi iz pozivanih i strpljivo građenih akcija, šutevi kakvi će verovatno već u narednoj utakmici "ući kao kap".

Slično je bilo i kada je tempo igre bio u rukama novog startnog pleja, Stefana Jovića, koji je 26 minuta na parketu postigao dva poena, uz šut 1/3, ali i pet skokova i pet asistencija. Međutim, ono što statistika "nije videla" je da su ofanzivne kretnje "orlova" koje je pozivao Jović, kao i Milosavljevićev i njegov pritisak na bekove Italije (pre svih Marka Belinelija) detalji koji su u velikoj meri uticali na konačan ishod meča.


IZJAVA ĐORĐEVIĆA POSLE UTAKMICE

četvrta četvrtina

Selektor Aleksandar Đorđević je poslednju deonicu počeo petorkom: Micić, Bogdanović, Milosavljević, Birčević, Marjanović, koja je odbranom i dobrim blokovima omogućila prvoj napadačkoj opciji našeg tima - Bogdanu Bogdanoviću - da veže pet poena za maksimalnih (u tom trenutku) 64:56, tako da je seletkor "azura" Etore Mesina morao da zatraži tajm-aut na 7:47 do kraja meča.

Osim početnog "kucanja" Điđija Datomea za kraj serije našeg tima i 64:58, Mesina ovog puta nije uspeo da preokrene tok meča i izbaci naše momke iz ritma, pre svega što se Đorđevićeva petorka sa minuta odmora vratila rešena da igra još jaču odbranu, a jedna stvar ostala je nepromenjena - Italija i dalje nije imala rešenja za Bobana Marjanovića koji je dominirao pod oba obruča i 21. poenom doneo "orlovima" 69:60 na ulasku u poslednjih pet minuta meča.

Đorđević je tada povukao Marjanovića na klupu na zasluženi odmor i već posle dva napada u kojima je petorka Jović, Bogdanović, Lučić, Mačvan, Štimac bila neprecizna, pa dozvolila Marku Belineliju da postigne sedmu trojku - zatražio tajm-aut na 69:63.

Ovaj Saletov "brejk" uveo je meč u dva prazna minuta koje je sjajnom asistencijom za Vladimira Štimca okončao kapiten našeg tima, Milan Mačvan, tako da smo na 2:45 do kraja imali osam poena prednosti 71:63 i loptu posle odlične odbrane i isforsiranog šuta već umornog Belinelija.

Ispostaviće se da će to biti ključan detalj za ishod utakmice, jer je Srbija mudro odigrala pun napad i požrtvovanim bacanjem Stefana Jovića u aut po loptu posle promašaja Vladimira Lučića iz igre zaradila novu akciju, posle koje Italiji više nije ostalo vremena za preokret, tim pre što je Datome "omašio" trojku sa pozicije dijagonalno od Lučićeve.

treća četvrtina

Naš selektor Đorđević morao je da zatraži tajm-aut 6:49 do kraja treće četvrtine nakon što je seriju promašaja našeg tima Italija kaznila sa tri brza napada koje su vezanim trojkama završili Marko Belineli, Danijel Haket i Điđu Datome, za maksimalnih 42:49. Italijani su u drugom poluvremenu nastavili tamo gde su stali, jakom odbranom na Bogdanoviću i NBA tempom kada bi osvojili loptu ili ugrabili loptu posle naših promašaja.

Tajm-aut je dao rezultata, jer smo u akciji koja je usledila Vladimir Lučić postigao trojku za "minus 4".

Ovaj minut odmora, uz ulazak Bobana Marjanovića na parket i potom nove poene Lučića, promenio je tok meča, pa je selektor "azura" Etore Mesina bio prinuđen da "seče" seriju naših pri rezultatu 50:49. Na to ga je naterala petorka: Jović, Bogdanović, Milosavljević, Mačvan, Marjanović, za kojeg Italijani u trećoj deonici nisu imali rešenje pa nam je uz četiri poena u nizu doneo 54:51.

Kada su Pjetro Aradori i Bogdanović "razmenili" trojke za 57:54, odlični Dragan Milosavljević izborio je penale kojima je povisio prednost našeg tima na 59:54, na 39 sekundi pre kraja deonice (serija 17:5), koja je završena odličnom odbranom naše pokretljive petorke i čudnim poenima Aradorija iz ulaza, a sa poludistance.

Bio je to jedan od onih poena za koje samo slegnete ramenima, jer znate da ste uradili sve da do njih ne dođe - 59:56.

Statistika na kraju treće četvrtine:

prvo poluvreme

Naš gorostas Marjanović uneo je 14 poena u obruč ekipe selektora Etorea Mesine za nepunih 12 minuta, iako su ga "azuri" sedam puta faulirali i pet puta slali na liniju slobodnih bacanja odakle je pogodio osam od deset pokušaja.

Sve pobede Srbije

Grčka 93:61

Crna Gora 71:82

Poljska 82:71

Rusija 85:78

Nemačka 87:56

Italija 73:65

Periode odlične igre "orlova" u prvoj i drugoj četvrtini, ratoborni Italijani sekli su faulovima, i novim faulovima, a ova agresivnost u odbrani isplatila im se i u vidu 15-ak laganih poena kojima smo doprineli sa deset izgubljenih lopti.

Selektor Đorđević menjao je na poziciji plejmejkera, pored Stefana Jovića i Vasilija Micića, još Bogdanovića i Marka Gudurića i ova potraga za pravim rešenjima pred početak Evropskog prvenstva i jeste dovela do egal utakmice od prvog do 20. minuta uprkos našem šutu od 62 odsto za dva (13/21), 60 odsto za tri (6/10) i 85 odsto za jedan (11/13).

Potez prvog poluvremena bio je "alej-ap" zakucavanje Vladimira Lučić na pas Jovića, koji je pojedinim rešenjima u napadu nagovestio da je Teodosićev izostanak bolan, ali nadoknadiv.

Jović za Lučića
Izvor: YouTube



Da posle Mesininih tajm-auta nismo naivno kasnili na akcije građene za Marka Belinelija, koji je postigao 13 poena za 16 minuta na parketu (3/5 za tri poena), verovatno bismo imali ubedljiviju prednost pred nastavak prvog od tri meča koje će Srbija odigrati u Atini.

Statistika prvog poluvremena:

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marinko

Naprijed Orlovi!Samo da se zna ko igra najbolju košarku na ovim prostorima!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC