• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD JE DERBI BIO DERBI: Živaljević i Karasi

Autor mondo.rs

Zanimljiv razgovor Neše Petrovića sa nekadašnjim igračima Crvene zvezde i Partizana Stanislavom Karasijem i Miodragom Živaljevićem. Pročitajte ko je pobedio u kvizu i ko ima bolje pamćenje.

 Neša Petrović vječiti derbi Zvezda Partizan Izvor: MN Press/arhiva

U dobrom društvu ništa nije dosadno. Čak ni onakav Derbi.

"Klasična mrtvakuša", otelo se Miodragu "Zerdi" Živaljeviću. Šest sezona u Partizanu, oko 132 utakmice, 21 gol. Sve to sa 24 godine starosti.

"Ovi moderni igrači nisu navikli na ritam četvrtak-nedelja. Najbolje da im odlože celu jesenju polusezonu zbog Lige Evrope", oštar je Stane Karasi prema novoj generaciji.

Nije više "umoran k’o konj". Sada je "umoran k’o Večiti posle Evrope".

Prvo poluvreme i nekako. Prečka Pešića, bravura Stojkovića, busen Boaćija. Nadasve, magija Sejdube Sume. U stilu Ronaldinja.

"Dobar je, dobar. Al’ za cirkus", kaže Karasi u svom prepoznatljivom stilu, a Živaljević se nadovezuje: "Veliki promet, mala zarada. Šta je Partizan dobio od tog driblinga? Ništa. Čak ni žuti za Vujadina Savića", za nijansu je blaži Živaljević u oceni "novog Leonarda".

Drugo poluvreme. Zevamo naizmenično i čekamo bar neki šut. Uzalud. Moram nekako da razbijem monotoniju. Zaspaćemo. Pribegavam oprobanoj ideji. Kviz. Povratak u sedamdesete. Derbi okršaji dvojice zvezdaša.

Da, nije greška. Dvojice zvezdaša. Zerda nikada nije krio navijačke sklonosti. Od malih nogu je crveno-beli. A slavu stekao u Humskoj. Protiv Zvezde uvek najbolji na terenu.

"Mislim da sam odigrao pet Derbija", uključuje lagano motore memorije. Greška. Ima ih dvostruko više. Baš koliko i Karasi. Živaljević nije odigrao Stanetov prvi, Stane Zerdin poslednji. Karasi uspešniji: 4-3- 2, gol razlika 11:7. Tri gola Karasija, dva Živaljevića.

Igrači Partizana na 50. derbiju 1972. godine (Đorđić, Živaljević, Katić, Radaković)
Izvor: MN Press/arhiva

...
Idriz Hošić, Ljuba Mihajlović, Miša Radaković, Ilija Katić, Nenad Cvetković. Ko od ovih igrača Partizana nije dao gol u Derbiju kada je Karasi bio na suprotnoj strani?

"Mihajlović", ne okleva Živaljević. "Slažem se", veruje mu Karasi.

Opet pogrešno. Odgovor je Ilija Katić. "Živalje, gde žuriš. Polako", savetuje Karasi.
...
Jovan Aćimović, Milovan Đorić, Vladislav Bogićević, Vojin Lazarević, Zoran Filipović. Ko od ovih igrača Zvezde nije dai gol u Derbiju kada je Živaljević bio u timu Parizana?

"Đorić", kaže Zerda. "Bleki Bogićević", oponira Karasi.

Zvezda - Partuzan 4:3, 1973. godine. Karasi u prvom planu
Izvor: MN Press/arhiva



Ne. Jovan Aćimović. Bleki je dao pobedonosni u 53, a Đora u Zerdinom debitantskom. Eto, koliko se seća svog vatrenog krštenja protiv ljutog rivala.

"Pa koliko je decenija prošlo, kako da se setim", vajda se Živaljević. "Pamtim onaj kada smo obojica bili strelci".

"Taj i treba da pamtiš. Jedan je od retkih u kojem ste nas dobili. Dao sam gol za 1:0, a onda su nam isključili Nikolu Jovanovića. U nastavku, Cvele i Žile prevare Olju Petrovića i dva boda ostanu u Humskoj".

Posle prva dva pitanja, mrka kapa. U stilu 155. Derbija. Neće valjda i u kvizu da bude bez "golova".

...
Koliko su golova postigli Bjeković i Džajić u međusobnim Derbi okršajima Karasija i Živaljevića?

"Džaja tri, Bjeković jedan", sada Karasi prvi odgovara.

"Džajić četiri, Nena dva", nagađa Živaljević.

Da vidimo. Bjeković dvostruki strelac u pobedi na stadionu Zvezde (2:1 za Partizan), Džajić tresao mrežu jednom sa Karasijem (2:0 za Zvezdu) i jednom sa Živaljevićem (1:1).

"Odvažim se i zategnem sa 40 metara. Pogodi Blekija i uđe u gol. Sutradan kupim novine, piše autogol. Odlepio sam! Kakav, bre, autogol! Moj gol, čist k’o suza. Vaske me pita u svlačionici odakle mi hrabrosti da šutnem odatle, ja mu kažem: ’I Vi biste u svoje vreme, da ste imali ovakvu praćku’. Drago mi je da sam uz Evertona jedini dalekometni artiljerac u istoriji Derbija. Bar u nečemu da budem prvi".

U Kvizu je za sada drugi. Poen ide Karasiju. Dva i dva su zaista četiri.
...
Koliko je različitih arbitara sudilo u devet Derbi duela Karasija i Živaljevića?

"Četiri", smatra Zerda. "Pet", kaže Karasi.

Verovali ili ne, devet. Svaki Derbi, drugi sudija.

"Bratstvo i jedinstvo. Svako je morao da dobije šansu. Gugulović iz Niša je bio naš najpriznatiji sudija. Sudio je finale Kupa šampiona. Zato sam i mislio da je češće delio pravdu u Derbiju. Ovaj podatak je za mene zaista iznenađenje", kaže Živaljević.

"Nikada nisam imao problema sa sudijama. Za celu karijeru sam dobio jedan crveni i tri žuta kartona. Bio sam disciplinovan igrač", hvali se Stane Karasi.

"Maksimović je bio vrlo čudan sudija", sve svežija memorija Miodraga Živaljevića. "Sećam se u Banjaluci, poništi mi regularan gol zbog ofsajda, a dva igrača Borca stoje na gol-liniji. Vaske nam je uzimao dve plate za prigovor sudiji, inače bih mu svašta rekao. Nisam ga voleo, ali se iskupio u Ljubljani kada je pomogao Partizanu da osvoji titulu".

"Maksa je bio bezobrazno Partizanovac. Niko ga nije voleo. Taj jedini crveni karton mi je on pokazao u Splitu. Vodimo 1:0, on svira nepostojeći penal za Hajduk. Kule uzme loptu, gurne mu u ruke i kaže: ’Kad si ga već sudio, onda ga ti i šutiraj’. On ga istera napolje. Nešto kasnije, Ivić uđe u teren i uhvati Pižona za gušu. Nama Ćosa i Miha rekli, ako Ivić uđe, da ga izguramo nazad. Ja ih poslušam, on onako prefigan, padne i počne da se previja. Utrči onaj debeli maser Soldo, čitava komedija. Maksa pita ’Šta je bilo’, a Mešković mu kaže ’Karasi ga nokautirao poput Kleja’. Ovaj jedva dočeka i pokaže mi crveni".

"Ma daaaj, Stane. K’o da Zvezda nije imala svoje sudije", uzvraća Živaljević.

"Jeste. Za Gugula se smatralo da je Zvezdin sudija. Igramo protiv Slobode, ja ih vrtim celu utakmicu, Hatuna mi priđe i kaže: ’Doći ćeš u Tuzlu, slomiću ti nogu’. A uoči Tuzle, Olimpija u Beogradu. Ja molim Gugulovića da mi da drugi žuti. Šta sve nisam radio, stanem ispred lopte, pa je šutnem u tribine, vučem za dres, kidam, on ništa. Ne zna za moju muku sa Hatunićem. Bio je gospodin čovek. Ako hoće da ti pomogne, on ti pomogne. Ako neće, možeš da dubiš na glavi. Na kraju nije imao kud, da mi crveni i posle meča ispriča Miljanu šta je bilo. Čiča me zvao na raport, ali u Tuzlu nisam išao“.

Karasi (1969. godine)
Izvor: MN Press/arhiva


...
Umesto koga je Karasi ušao u igru tokom 47. Derbija, 15. Novembra 1970, kad je Partizan slavio u Ljutice Bogdana 2:1?

"Umesto Ostojića", odgovara Živaljević kao iz topa, dok Karasi sumnja na Žotu Antonijevića.
Zerda je u pravu. "Pa logično je. Oni su se često menjali. Eto konačno poena i za mene".

80.000 duša. Bjeković daje gol u 90. minutu. Pobeda. Partizan nosi bodove iz komšiluka.

"Te nedelje nam je poginuo veliki talenat Branko Nadoveza. Gojko Zec mi poveri njegovu ulogu, na poziciji desnog beka, sa trojkom na dresu. Kao, taktička varka. Ma, bezveze. Eto, ne sećam se da je Nena dao oba gola. Taman da upotpunim memoriju".

"Ćosa nam je uvek govorio da su mu najdraže pobede protiv Partizana u poslednjem minutu iz sporne situacije. Bila je to čudna utakmica. Bjeković da prvi, posle zatišje. Naša prividna inicijativa, ali nikako da dođemo u šansu. Izgubimo loptu na sredini, Antarina žabica iznenadi Duju i Nena nas šokira u poslednjoj sekundi. Tako je Ćosa prizvao nesreću".

47. večiti derbi
Izvor: YouTube

...
Umesto koga je Živaljević ušao u igru tokom 46. Derbija, 7. juna 1970, kada je bilo 1:1?

"Kada bih znao ko je igrao za Partizan, možda bih naslutio i odgovor", traži Karasi pomoć, dok se Zerda dvoumi između dva svoja saigrača.

Može pomoć. Partizan: Ćurković - Radaković, Damjanović - Nadoveza, Paunović, Mihajlović - Đorđić, Petrović, Katić, Vukotić, Bjeković.

"Svemir Đorđić".

"Svemir Đorđić".

Skoro uglas. Opet Zerda za dlaku brži. "Nije, isto smo", ne da se Karasi.

"Gojko Zec nikada nije hteo da menja starije. Uvek nas provincijalce. Lako mu je bilo sa mnom iz Kragujevca ili sa Đorđićem iz Osijeka. Vedetama nije smeo da se zamera“.

To je Derbi u kojem je Đora pogodio iz penala, Mihajlović izjednačio tri minuta pre kraja.

"Imali smo dogovor ko je zadužen za penal. Džaja nikada nije šutirao, ne znam zašto. Ja sam se često hvatao za loptu, ali je Miljan tada rešio da to bude Đora. On je u tom periodu zaista bio u vrhunskoj formi. Špartao je tom levom stranom kao navijen. Onako nezgrapan, ružno ga je bilo videti kako trči, ali se niko pored njega nije naigrao. Čak je i penale izvodio bez greške. Imao je tu levu ’prakljaču’, pa kad je klepi, nema ti spasa".

"Nije on džabe bio prvi srpski bek", nadovezuje se Živaljević. "Njemu ne bi smetao ovaj ritam četvrtak-nedelja".

Miodrag Živaljević i Ivan Golac
Izvor: MN PRESS



Nije Đora jedini ’strelac iznenađenja’. Jednom se i Radaković ničim izazvan našao među golgeterima.

"Zakasnio je Olja Petrović sa intervencijom. Mi smo uvek imali golmane koji su branili sve i primali svašta. Duja, Racić, Kajganić, Olja. Svi su imali istu boljku. Ne uhvate dve lopte u toku meča, padne im koncentracija i onda ga prime sa centra“.

"Da sam umro, ne bih znao da je Miša dao gol u Derbiju. Dešava se. I ćorava koka ubode neko zrno", smeje se Zerda. Što zbog koke, što zbog vođstva u kvizu.

56. večiti derbi
Izvor: YouTube


...
Vardar, Željo, Čelik, Vojvodina, Hajduk. Samo jedan od ovih klubova nije pobedio Karasijevu Zvezdu u šampionskoj sezoni 1969/70. Koji?

"Vardar", tvrdi Živaljević.

"Željo", siguran je Karasi.

Odgovor je - Hajduk.

Zvezda pada u Skoplju 3:2 na premijeri prvenstva. Gubi u Zenici istim rezultatom, u Mostaru i od Vojvodine sa po 1:0, od OFK Beograda 4:2 i oba puta od Željezničara, 3:1 na Grbavici i 4:1 kod kuće.

"Strašan tim. Katalinski, Osim, Mujkić, Deraković, Bećirspahić... Kaznena ekspedicija. Nije ni čudo što su ih pregazili u obe utakmice", pecka Živaljević.

"U Novom Sadu nam je presudio Nikezić. Na Karaburmi Petko, Stipe i Santrač. Ja promašim penal. Te sezone ni u Boru nismo pobedili, ali ih uništimo na Marakani. Ja dam četiri gola. Osvojili smo titulu sa dva boda više od Partizana i tri od Veleža i Želje“.
...

Dinamo, Sloboda, C. zvezda, OFK Beograd, Velež. Samo jedan ovih klubova nije slavio protiv Živaljevićevog Partizana u šampionskoj sezoni 1975/76. Koji?

"Te sezone sam na preporuku Perice Radenkovića otišao u Rijeku na odsluženje vojnog roka. Tipujem na Ofku".

Karasi misli Dinamo.

Odgovor je - Velež.

"Dobio sam odsustvo i bio sam na onoj čuvenoj utakmici kada nas je Hajduk demolirao 6:1. Majko moja, šta je radio Boriša Đorđević. Briljantan i neuhvatljiv. Trebalo je naredne sezone da dođe u Partizan. Atmosfera neopisiva. Delirijum na stadionu, a protivnik te gazi na terenu".

"Tu vam je samo Maksa falio", ne ostaje Karasi dužan.

"Nema veze, bitna je Olimpija. Nena ih je srušio i u Humskoj i pod Bežigradom. Piše se titula, ko sad pamti koliko je trajala utakmica".
...
Lepa vremena. Jaka liga. Puni stadioni. Navijalo se isključivo srcem i dlanovima.


"Pitajte Zerdu kako mu je preselo zvezdaštvo. Džaja izlomi Radaka, on skoči i vikne ’Bravo majstore’, a Zec kaže ’marš u svlačionicu’. Ahaha-ha-hah-ha".


"Istina je", aminuje Živaljević Stanetovu anegdotu. "Sedeo sam na klupi i onako revoltiran što nisam u startnoj postavi reaguje instinktivno. Nije me oterao u svlačionicu, nije on ni čuo šta sam rekao. Preneo mu maser Ranko Stojić. Kazna je bila još gora. Narednih 12 utakmica nisam ni video teren“.
...
Kviz je gotov - 2:1 za Živaljevića. "Bravo majstore". I Derbi je pri kraju. Dave onu loptu i čekaju poslednji zvižduk.

Izvor: MN Press/arhiva



Sa nama je i Raka Đurović. Od nedavno je u Sudijskoj komisiji i njegova reč zaista ima težinu.

"Borim se svim silama protiv protekcije ’velikih’. Sramota je kakvi su penali suđeni za Zvezdu u Surdulici i za Partizan protiv Voždovca. Ako su to startovi za najstrožu kaznu, onda je i ono na Banjici penal za Rad protiv Zvezde".

U čemu je problem da se javno kaže ono što svi vide? Samo u Srbiji ista sporna situacija ima nekoliko rešenja. Svako je tumači na osnovu sopstvenih rezona.

"Čist penal", složni su Živaljević i Karasi posle starta Donalda nad Tavambom. I šta je tu sporno? Greše treneri, greše igrači, zašto ne bi i sudije? Propust Grujića i Brdara u rangu je sa zicerom Slavoljuba Srnića.

Opustite se i recite ono što mislite. Neće vam pasti kruna s glave.
--------------------------------
SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC