• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dis Teatar pobjednik "Novogradske scene"

Autor SRNA

Predstava "Osmi dan" banjalučkog Dis teatra izabrana je za najbolju na Petom festivalu pozorišnog stvaralaštva "Novogradska scena", koji je održan u Novom Gradu.

Ova predstava dobila je i nagradu publike na sinoć završenom festivalu, koji je počeo 24. avgusta. 

Režiser predstave Novica Bogdanović rekao je da je ovo savremena priča o umjetniku, koji živi boemskim životom, dok se u njegov stan i život ne useli posebna ženska osoba. 

"Priča je smještena u naše krajeve i govori o našim ljudima. Predstava je postavljena 2005. godine, ali svaki put kad odlučimo da je `pošaljemo u penziju`, pojavi se neka mala sredina u kojoj nije izvedena", naveo je Bogdanović. 

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Seji Đuliću za predstavu "Presuda; tiha likvidacija" pozorišta "MTM 1974" iz Mostara. Ova predstava, za koju Đulić kaže da je autobiografske pripovjedačke forme, odigrana je 37. put u Novom Gradu. 

Za ženske uloge nagrađene su Maja Topić za ulogu Milice u predstavi "Dva puta dva je put" Dramskog studija Laktaši i za najbolju žensku ulogu Ivana Popadić iz Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Prnjavor. 

Nagradu za nabolju mušku ulogu dobio je Miodrag Lepir, član Dis teatra iz Banjaluke, dok je za epizodnu ulogu, lik sina bogataša, nagrađen Radislav Kosijer iz Dramskog studija "Maske" Kostajnica. 

Najbolji dramski tekst imala je predstava "Audicija" Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora. 

Umjetnički rukovodilac dramske scene prnjavorske "Prosvjete" Brankica Radonjić rekla je da je ova predstava rađena na fonu sarajevske "Audicije" iz osamdesetih godina prošlog vijeka. 

Radonjićeva je navela da članovi omladinskog ansambla pozorišta kroz karikature likova koji žele da se upišu na akademiju, pokušavaju da pokažu do koje mjere je sve to komercijalizovano, iskrivljeno i kako jedan talentovan, pametan i sposoban umjetnik ne može da prođe ako od sebe "ne napravi komercijalu". 

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je predstavi "Uspavana ljepotica" pozorišta "Jovan Sterija Popović" iz Kotor Varoša. 

Autor scenarija Velida Popović rekla je da je režija za ovu predstavu zajednički autorski projekat članova pozorišta. 

"Scenario je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture i predstava je nagrađivana više puta", rekla je Popovićeva. 

Za najbolju kolektivnu igru pohvalu je dobilo Dramski studio "Daske" iz Laktaša. 

Član žirija Sanja Šević rekla je novinarima da je žiri bio jednoglasan prilikom odlučivanja. 

"Ovo je festival amaterskih pozorišta, ali i veoma značajna manifestacija upravo zbog činjenice da ova pozorišta imaju priliku da se predstave publici", napomenula je Ševićeva. 

U takmičarskom dijelu festivala izvedeno je šest predstava. Festival pozorišnog stvaralaštva organizuje tetar Scena uz podršku opštine Novi Grad i Kulturno-obrazovnog centra. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop