• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sergej Milinković-Savić i "orlovi": Šta je istina?

Autor mondo.rs

Kolumnista MONDA Neša Petrović u zanimljivom osvrtu na Sergeja Milinkovića-Savića i nacionalni tim. Da li nam je SMS potreban? Rezultati "orlova" su vidljivi, ali šta je pozadina ili istina u cijeloj ovoj "zavrzlami"?

 Sergej Milinković - Savić zašto ne igra za Srbiju Izvor: MN PRESS

Muslin ne zove Sergeja zbog ovoga, Muslin ne zove Sergeja zbog onoga. Godinu i po ista priča. Muka mi je više od nagađanja i pretpostavki.

Navodno mu je na početku kvalifikacija selektor rekao da ga vidi isključivo na poziciji defanzivnog veznog, a ovaj odgovorio da to ne želi da igra.

Druga verzija, Muslin se iznervirao što ga je Lacio u dva navrata povukao sa priprema nacionalnog tima (a nije ga pustio ni na Evropsko prvenstvo za mlade u Poljskoj).

Tu je i treća verzija - Mateja Kežman, koji je Sergejev menadžer. I tako u nedogled
.

Srbija je u furioznom stilu stigla na korak do Svjetskog prvenstva. Kapa dole selektoru i njegovoj viziji. Ako su "orlovi" izdominirali grupom bez Milinković-Savića, znači da su zaista dobra reprezentacija.

Da li bi sa Sergejem bili još moćniji? Svakako. Da se ne lažemo.

Da li je selektor u pravu što ga ne zove? Recite da nije poslije ovog marša ka Rusiji.

Ipak, javnost zaslužuje istinu. Zašto sad? Pa, eto zato. Baš sad! Kad je sve bajno i sjajno. U svakom drugom času bilo bi podlo, zlonamjerno, licemjerno. Uz med i mlijeko, istina se lakše svari. I nema stomačnih tegoba.

Dakle, cilj ovog teksta nije da se na bilo koji način "podriva" nacionalni tim, narušava odlična atmosfera, osporava uspjeh, rezultati, već upravo suprotno - da se rasvjetli i ovaj problem, kako bismo "čisti" završili kvalifikacije i, svi se nadamo, gledali "orlove" u Rusiji.

Kada god Muslin objavi spisak reprezentativaca za kvalifikacione utakmice, "skener" odmah traži ime Sergeja Milinkovića-Savića. Nema ga, pa ga nema. 

Baš nedavno, pred mečeve sa Moldavijom i Republikom Irskom, vijest je bila da je Adem Ljajić dobio poziv za nacionalni tim, ali i da SMS-a nije bilo na spisku. 

Muslin je to ovako obrazložio: "Spisak igrača formiran je na osnovu analiza protivnika, kao i forme fudbalera koje je sa svojim stručnim štabom pratio u posljednje vrijeme. Uvijek polazim od toga da sam pozvao u ovom momentu najbolje za ove protivnike. Vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena, dobrodošao je svako ko može da pomogne. Možda se desi da ga pozovem (Sergeja Milinkovića-Savića) na neko sljedeće okupljanje, kada sa svojim stručnim štabom budem odlučio da je vrijeme za njega".

Muslin, Murinjo i SMS

"Istina je da se Sergej mnogo promijenio u odnosu na period kada smo se upoznali u reprezentaciji", kaže Vlada Borković, psiholog koji je u generaciji "zlatnih orlića" sarađivao sa vedetom Lacija.

"On je dijete razvedenih roditelja, nezreo je otišao u inostranstvo, rano se osamostalio i brzo stekao slavu. Preko noći je doživio igračku i psihološku transformaciju. Nije više klinac, već ozbiljan profesionalac koji izvršava svoje zadatke. Zato mi ne pije vodu priča da je odbio poslušnost. Pratim Lacio i vidim da on kreativno i lucidno preuzima odgovornost u igri i djeluje veoma zrelo za svoje godine", dodaje Borković.

Kažu za Sergeja da je egoista. Narcis željan pažnje i prvog plana. Svojevremeno se usprotivio prekomandi iz ’95 u generaciju ’94, a pred svjedocima je priznao da mu je ljepše u mladoj nego u A reprezentaciji.

Bolje prvi u selu, nego posljednji u gradu?

"Zar najbolji fudbaler današnjice nije prototip čovjeka koji je zaljubljen u sebe. I da li mu to smeta da postiže golove i osvaja trofeje? To što Sergej misli za sebe da je najljepši i najbolji, može samo da mu bude od koristi. Važno je da bude realan. Ne liči mi na momka kome bi smetala konkurencija Matića, Milivojevića, Gudelja ili Ljajića. Vrlo je ambiciozan i ne sumnjam da bi se trudio da bude glavni u ’gradu’, ali kroz igru i zalaganje na treningu", dodaje psiholog.

MUSLIN o SMS-u (izjava iz marta 2017.):

"Svi mi griješimo svakog dana. Nadam se da će Milinković-Savić napredovati i da ću ga jednog dana zvati, kad budem smatrao da nam je potreban. Nadam se da će budući rezultati potvrditi da sam napravio pravi izbor".

Na mala vrata se ušunjao i među "orliće". Drulović je sklonio Zdjelara, Jokića i Simića, da bi lansirao Milinković-Savića, Maksimovića i Gaćinovića. Potez decenije.

"Kada me je Veljko predstavio igačima, očekivao sam da bi Sergej mogao da pravi probleme. Vrlo je inteligentan i mislio sam da će zbijati šale na račun psihologa u ekipi. Iznenadio sam se kada je digao ruku, zatražio riječ i objasnio ostalima da je to nešto sasvim normalno u evropskom fudbalu i da se on u Genku već suočio sa sličnom praksom", prisjeća se Borković.

Postoje li dokazi o sklonosti Milinković-Savića ka incidentima? Postoje.

Ali, onog drugog. Vanja je svojevremeno vrijeđao osoblje u Sportskom centru Vujadin Boškov. Upućeni tvrde da je i Van der Saru znao da odbrusi u hodnicima Old Traforda, zbog čega je i okončao svoju mančestersku epizodu.

"Sergej je dijametralno suprotna ličnost od svog mlađeg brata. Čak bih rekao da mu služi kao stabilizujući faktor u životu. Vanja jeste luckast i voli da ulazi u ekstremne situacije", tvrdi Borković i dodaje da ga ove kvalifikacije podsjećaju na one Osimove za Evropsko prvenstvo ’92.

"Superiorno komandujemo grupom, što dokazuje da možemo i bez Milinković-Savića. Ipak, grijeh je odreći se tako kvalitetnog igrača".



Italijani pišu bajke o Inzagijevom "tutokampisti". Daje i pakuje. Lotito ga ne da ni za 100 miliona.

Sjetite se osvrta i hvalospjeva legendarnog "Bijelog Pelea" italijanskog fudbala - Fabricija Ravanelija, prilikom nedavne posjete Beogradu:

"Sergej je kompletan igrač koji podjednako dobro odrađuje fazu odbrane i fazu napada. Modernim žargonom rečeno, totalni fudbaler. Ujedinjuje svoje kvalitete sa kvantitetom. Umije da napravi višak, jak je u glavi, snažan u duelu, trči, startuje, dribla, posjeduje brzinu. Nevjerovatan igrač. Nadam se da će nastaviti ovim ritmom i da će jednog dana zaigrati u Juventusu. To je fudbaler koga bi svaki trener poželio u svom timu. Ja među prvima".

Muslinu ne manjka ni mudrosti, ni stručnosti. Pogled na tabelu D grupe i sve je jasno.

Svjestan je on vrijednosti grumena zlata koji drži u fioci. Takav igrač treba Srbiji. Osvježio bi i oplemenio igru koja se pokazala dovoljnom za šetnju kroz kvalifikacije, ali ne i besprijekornom za nešto "veliko" u Rusiji.

Đorović je obrazložio svoj dio afere "Milinković-Savić". Vanja je odstranjen zbog nediscipline. Zakasnio je na doručak i pokazao nepoštovanje prema ostatku ekipe. Nema opravdanja.

Na potezu je Slavoljub Muslin. Ukoliko je tačno da je Sergej odbio poslušnost, prvi dižem ruku da ga nikad više ne pozove u reprezentaciju. Baš u ovim trenucima "fudbalskog transa" treba da budemo iskreni i jasni, da predupredimo glasine, priče, pričice...
----------------------

SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RancidCo

Mislim da je sasvim jasno zasto SMS ne igra u reprezentaciji. Iz istog razloga zasto se Adam Marusic odlucio da igra za reprezentaciju Crne Gore, iako je rodjen u Beogradu. Obojici je menadzer Mateja Kezman. Iz istog razloga je i Vanja Milinkovic Savic odstranjen iz reprezentacije. Mislim da reprezentacija Srbije ispasta zbog licnih razmirica vrha Fudbalskog saveza Srbije i pojedinaca.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC