Jednostavno rešenje za probleme u vezi

Autor:

Ako se u poslednje vreme često svađate s partnerom, možda je problem mnogo banalniji nego što vam se čini...

0
A- A A+

Kad naiđemo na "turbulentan" period u vezi, nikome nije svejedno. Ponekad, uzroci stalnih svađa mogu biti vrlo ozbiljni, ali ponekad je u pitanju jedna prilično banalna pojava koje nismo ni svesni - neispavanost, prenosi "Dejli mejl".

Ako u posednje vreme imate više nesuglasica s partnerom nego ranije, možda bi trebalo da spavate više. Naučnici su analizirali kako se parovi nose sa stresnim situacijama, i to uporedili sa obrascima spavanja, i zaključili da je ponekad za rešavanje problema dovoljno da partneri spavaju više od sedam sati u toku noći.

Tokom studije, ispostavilo se da osobe koje spavaju manje od sedam sati tokom noći češće započinju svađu s partnerom, a takođe su imali i više nivoe antitela koja ukazuju na početak zapaljenskih procesa u organizmu. Zapaljenski procesi se, inače, dovode u vezu sa kardiovaskularnim bolestima i artritisom, između ostalog.

Naučnici zato parovima savetuju da prosto pronađu način da spavaju bolje, ako imaju problema u vezi, ali i sa zdravljem.

"Zanimalo nas je kako spavanje utiče na upalne procese u organizmu, ali i kako utiče na odnos tek venčanih parova", kaže dr Stefani Vilson sa Univerziteta u Ohaju koja je vodila istraživanje.

"Utvrdili smo da se ispitanici koji loše spavaju nekoliko noći za redom mnogo više svađaju s partnerom od onih koji nemaju problema sa spavanjem."

Stvar je u tome što manjak sna povećava našu osetljivost na stres. Parovi koji su učestvovali u istraživanju više su se svađali ako su tokom prethodne dve noći spavali manje od sedam sati.

Pa ako u poslednje vreme ni oko čega ne možete da se složite, ne košta vas ništa da se potrudite da bar idete na spavanje malo ranije. Možda vam i pomogne, ko zna...

Ostale vijesti