• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TO JE SUBVENCIJA: Dođite, daćemo vam milijarde!

Autor mondo.rs

"Kupovina" investitora nije istočnoevropska izmišljotina. Senat američke savezne države Viskonsin je spreman da odobri gotovinski paket podsticaja težak skoro tri milijarde dolara za tajvnsku Fokskon Tehnolodži Grupu.

 TO JE SUBVENCIJA: Dođite, daćemo vam milijarde! Izvor: MONDO portal
Izvor: MONDO portal

Tim podsticajem tajvanska elektronska kompanija izgradila bi fabriku za proizvodnju ravnih ekrana u toj državi.

Predložena subvencija bi bila najveća ikada koju je jedna američka država odobrila stranoj kompaniji i 10 puta veća od bilo koje koju je Viskonsin dao privatnom preduzeću, izveštava agencija AP.

Bilo bi potrebno najmanje 25 godina da Viskonsin vidi povrat na to svoje ulaganje, procenjuje nezavisna Kancelarija za fiskalno zakonodavstvo.

Tvrđenje pazara

Fokskon razmatra više lokacija za otvaranje nove fabrike, a u igri su okruzi Rasin i Kenoša u jugozapadnom Viskonsinu, i glavni grad te države Milvoki, kao i Čikago u Ilinoisu, ali tajvanska kompanija još nije prelomila gde će graditi novi pogon.

Fokskon bi primio 2,85 milijardi dolara u gotovini tokom 15 godina, ako uloži 10 milijardi dolara u tu državu i zaposli 13.000 ljudi.

Kompanija bi takođe mogla da se kvalifikuje za 150 miliona dolara poreskih olakšica za nabavku građevinske opreme.

Konačno glasanje parlamenta o tom zakonu bi trebalo da bude u četvrtak, a potom bi on bio prosleđen guverneru Skotu Vokeru, koji je vodio pregovore s Tajvancima, koji ima rok do kraja meseca da "zapečati" ceo posao.

Kritičari, uključujući i demokrate koji nemaju dovoljno glasova da zaustave usvajanje zakona, kažu da poreski obveznici u toj državi žrtvuju previše.

Oni takođe dovode u pitanje sposobnost agencije za ekonomski razvoj države, koja je imala teškoće sa kontrolom mnogo manjih projekata, da proverava da li su tražene investicije realizovane i da li su otvorena obećana radna mesta, navodi američka agencija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE