• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor dobija novi mural, peti po redu!

Autori mondo.ba Autori SRNA

Akademski slikar Selver Begić iz Banjaluke danas je počeo oslikavanje novog murala pod nazivom "Negdje između početka i kraja" na zidu Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Prijedoru.

Begićev rad je izabran kao najbolji na Petom međunarodnom konkursu "Paola de Manjinkor" u okviru projekta "Prijedor - grad murala", koji realizuje prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika uz podršku italijanskog Udruženja Program Prijedor iz Trenta i grada Prijedora.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 37 radova, a međunarodni petočlani žiri jednoglasno je i sa maksimalnim brojem poena odlučio da rad Selvera Begića krasi zid ove gradske škole.

"Uvijek je lijepo biti nagrađen sa tako ubjedljivom odlukom žirija, a u ovom slučaju posebno, jer mi se sviđa projekat", rekao je Begić novinarima.

On je dodao da je bio asistent na izradi prvog murala u Prijedoru.

"Tematika murala se uklapa u život sa svojim koloritom i svojom idejom i taj dječiji svijet i posebno će se uklopiti u mjesto, gdje će se moći vidjeti, budući da će krasiti zid jedne škole", rekao je Begić.

On je naveo da se nada da će oslikavanje svog prvog samostalnog murala završiti u narednih desetak dana.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić izjavio je da je Prijedor poznat kao grad slikara i da je ovo udruženje, koje broji tridesetak akademskih slikara pokrenulo čitavu priču sa muralima sa ciljem brendiranja te teze o gradu umjetnika.

"Ulična umjetnost je jako popularna u razvijenom svijetu i mi smo mislili da je to pravi način da se drugima pokaže da je Prijedor grad umjetnika i da ima veliku tradiciju", istakao je Eremić.

On je dodao da su u tome uspjeli i da je Prijedor već lociran na umjetničkoj mapi prepoznatljiv po muralima.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru "Paola de Manjinkor" sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM.

Grad Prijedor već krase četiri murala - "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, te "Grad" umjetničke grupe "Dim tim" iz Beograda.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ja

U svaku se glupost pare daju a toliko gladnih

Miki

Po prijedoru se izgled samo crta. Uskoro bih se moglo desiti da ostanu samo ti nacrtani.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop