• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

200 poena u Stambolu: Slovenci jači od Porzingisa!

Autor mondo.rs

Bilo je jasno da ćemo gledati napadačku bonacu u ovom meču - to se i dogodilo!

Od trenutka kada su zakazali međusobni okršaj u četvrtfinalu, bilo je jasno da ćemo gledati napadačku bonacu.

To se i dogodilo.

U utakmici koju bi trebalo nekoliko puta reprizirati i u kojoj je postignuto ukupno 200 poena za 40 minuta, košarkaši Slovenije uspeli su da zaustave pre svega Kristapsa Porzingisa, a onda i ostale šutere u letonskom timu i izbore tek drugi plasman u polufinale evropskih prvenstava.

Kada su to uradili prošli put, 2009. u Poljskoj, Miloš Teodosić zaustavio ih je sa šest trojki i 32 poena u produžecima. Ovog puta, rivali će im biti - Španci.

U "Sinan Erdem" domu koji je ponovo bio sablasno prazan: Slovenija - Letonija 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 25:31)!

Pogeldati poene i kretanje rezultata po četvrtinama, pa reći da je ovo bila utakmica u kojoj su "ekipe igrale u naletima" i u kojoj "odbrane nisu postojale", bilo bi nedovoljno tačno i zasnovano na predrasudama.



Parovi četvrtfinala:

utorak

Nemačka - Španija 72:84

Slovenija - Letonija 100:97

sreda

Grčka - Rusija (17.45)

Italija - Srbija (20.30)

Zapravo, na parketu je bilo previše NBA talenta, da bi meč bio odigran u evroligaškom ritmu, bez obzira na to što je Slovenija samo jednom igrala polufinale, a Letonija nijednom od raspada SSSR.

Selektori, naš stručnjak Igor Kokoškov i Ainars Bagackis s druge strane, imali su i "specijalce" i specijalne zadatke za Gorana Dragića, Kristapsa Porzingisa, Luku Dončića, Davisa i Dairisa Bertansa i ostale, ali su ovi majstori košarke uspevali ponekad da pronađu dno mrežice i pod faulovima, i iz neverovatnih situacija, a ozbiljan uticaj na konačan ishod meča, pa i tok završnice, imao je veliki broj faulova koji su na tom putu zaradile vedete dve reprezentacije koje su ukupno zabeležile jedan poraz na turniru do večeras (od Srbije).

U takvoj situaciji, kada bi jedan faul izbacio iz igre - recimo - Gašpara Vidmara ili Entonija Rendolfa sa jedne, odnosno Porzingisa, braću Bertans ili Janisa Strelnieksa sa druge strane (nijedan od njih nije završio utakmicu), delovalo je da Kokoškov i Bagackis i nemaju potpunu kontrolu nad utakmicom u periodu između 35. i 40. minuta i da će, na kraju, presuditi neki od lucidnih poteza pobrojanih aktera duela.

Tako se i dogodilo.

U utakmici na 200 poena izdvojiti trenutak koji je prelomio bilo bi neodgovorno, ali treba reći da je na pobedničkoj strani igrao 18-godišnji Dončić, koji je u završnici za TV špice pronašao dve trojke od kojih je jedna bila ona koja ruši protivničku volju i moral poput kule od karata - sa devet metara, van balansa, uz istek napada, o tablu…



Dončić je ponovo fantastično pratio kapitena Dragića, koji je rano napravio treću ličnu, a onda u nameri da preuzme odgovornost izgubio i veliki broj lopti (6), mada će svakako biti upamćen i po ubačenih 26 poena (9/15 iz igre), šest skokova, osam asistencija i jednom ukradenom loptom.

Poen više, a znatno više u poslednjih pet minuta, ubacio je Dončić koji je punoletstvo i prvi nastup za Sloveniju na velikim takmičenjima obeležio sa 27 poena (7/14 iz igre), devet skokova, asistencijom i dva faula u meču koji "lomi" nastup jedne reprezentacije na uspešan i neuspešan.

Međutim, "iks faktor" na ovoj utakmici svakako je bio Klemen Prepelič koji je pravo niotkud, pomalo neprimetno i zločesto (jer nije bio adekvatno pažen) postigao 17 poena, uz po skok, asistenciju i izgubljenu loptu. Važnu rolu u situaciji kada se bar osam od deset igrača na terenu čuvalo ličnih grešaka odigrao je i Edo Murič, čiji je ofanzivni skok posle promašaja Rendolfa za tri, na 40 sekundi pre kraja, obesmislio svaki dalji otpor Letonaca, jer…

...ako u fudbalu postoji pravilo da ćete biti kažnjeni za promašeni zicer, u košarci bi trebalo da postoji ono da u dramatičnoj završnici morate da primite koš ako ne pokupite loptu pod svojim obručom.


Murićev ofanzivni skok utakmice u poene za pobedu pretvorio je Dragić (97:92), bez obzira na to što je Porzingis u preostalom vremenu uspeo i da poentira preko Rendolfa i da ga isprovocira da zarede obostrane tehničke greške.

Kako je dva puta ništa i dalje ništa, kačenje dva tima na kraju uz reakcije selektora i sudija nisu promenile ishod meča iz kojeg će Porzingis nazad u Njujork uzdignute glave sa 34 poena, šest skokova i pet ličnih u poslednjem meču na svom prvom turniru u dresu Letonije.

Braći Bertans ovo nije bio debi nastup za reprezentaciju, što se i videlo u ovom meču - Davis je ubacio 23 poena uz šest trojki iz 14 pokušaja, ali i pet ličnih, dok je Dairis stao na 12 uz čeriri skoka, šest asistencija, ali i pet ličnih.

Letoncima će, za utehu, ostati to što su na Eurobasketu doživeli dva poraza, od timova kakvi su Srbija i Slovenija, ali će za medalje morati da rade još. Poslednju, osvojili su 1939. kada su bili bronzani, četiri godine pre nego što su postali prvaci Evrope.

Slovenci nikada nisu igrali ni finale, zapravo su od osam učesnika četvrtfinala jedini koji nemaju medalju, ali imaju itekako zbog čega da veruju da će se to promeniti - možda već ove godine!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC