Kraj zasjedanja: "Pokušaj uvođenja ratnog stanja"

Narodna skupština RS večeras je okončala 21. redovnu sjednici u maloj sali bez prisustva poslanika opozicije koji su za to vrijeme „protestvovali“ u plenarnoj sali parlamenta.

2
A- A A+
skupština, parlament, opozicija Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Za pet sati zasjedanja 52 poslanika su usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika, pet zakona, tri nacrta zakona i više prijedloga strategija i izvještaja.

Narodna skupština RS je prihvatila i ostavku glavnog revizora RS Duška Šnjegote na lični zahtjev i zamjenika glavnog revizora RS Darka Pejića. Upravo ove ostavke bile su jedna od glavnih razloga današnje drame koja se odvijala u NSRS. Kada su poslanici vladajuće koaliciji napustili zgradu NSRS i opozicija je odustala od namjere da tu noći.

Lider PDP-a Branislav Borenović kazao je da se njihova politička borba nastavlja. Podvukao je i da predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i generalni sekretar Marko Aćić "moraju da odu".

"Sljedeća skupština biće jako interesantna. Bili smo spremni i da noćimo. Bićemo ovdje redovno i itekako spremni. Neće im biti lako ali mi smo protiv nasilja", kazao je Borenović.

Naglasio je i da je namjera vladajućih na čelu sa Miloradom Dodikom bila da uvedu RS u "ratno stanje".

Istakao je da su imali i pritisaka, prijetnji pa čak i pokušaja fizičkog obračuna. Pri tome je istakao navodni sukob ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i poslanika Adama Šukala.

Sjednica NSRS nastavljena bez opozicije FOTO

Šukalo je rekao da mu je ministar Lukač uputio prijetnje i navodno rekao da su oni "došli da sruše NSRS koju je on krvlju pravio i da to neće dozvoliti ". Najavio je da će pokrenuti postupak protiv Lukača kod nadležnog tužioca.

Lider NDP-a Dragan Čavić je kazao da je NSRS jedini parlament u Evropi gdje borave pripadnici policije sa dugim i kratkim cijevima.

"Kao da su ovdje najteži kriminalci. Jesu ali ne u ovoj sali. Jesu u onoj velikoj plavoj zgradi", kazao je Čavić aludirajući na zgradu Vlade RS.

Oni su na kraju uveli medije u salu gdje su cijeli dan boravili kako bi snimili stanje iz, kako su rekli, bojazni da im se naknadno nešto ne "podmetne".

skupština, parlament Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Ostale vijesti