UŽAS: Pogledajte kako izgleda Glifada! FOTO, VIDEO

Autor:

Glifada i druge plaže u priobalju Atine u Saronskom zalivu osvanule su danas CRNE...

0
A- A A+

Naime,  teško su zagađene mazutom i teškim dizel-gorivom za brodove koje je isteklo iz tankera koji je nedaleko potonuo pre tri dana.

Mali grčki tanker "Agia Zoni II", dugačak 91 metar, potonuo je iz nepoznatog razloga neposredno pošto je nedaleko od Pirejske luke isplovio s tovarom od 2.200 tona i 340 tona dizel-goriva za brodove.

Mazut je najpre u utorak stigao do obale obližnjeg ostrva Salamine kod kojeg je potonuo brod. Pogledajte razmere ekološke katastrofe:Danas, pošto se vetar okrenuo, debela naslaga mazuta i dizela je uz intezivan smrad stigla najpre do pirejske obale, a zatim i do desetina kilometara obala i plaža obližnjih južnih atinskih naselja, među kojima i do turističke Glifade.

Grčki mediji prenose da je predsednik Opštine Glifada Jorgos Papanikolau još prošle noći alarmirao sve službe koje pokušavaju da posebnim plovećim barijerama uhvate plutajući mazut i smanje štetu.

Jezivi snimci:

Izvor: youtube


Građani i turisti su pozvani da ne dolaze na obalu da ne bi smetali ekipama koje rade na barijerama, posipaju po moru hemikaliju koja razgrađuje naftu.

Razmotavaju rolne posebne tkanine prukupljajući mazut koji prekriva i po desetak metara širine na peščanim plažama, o čemu grčki mediji objavljuju obilje gotovo nestvarnih fotografija i video-snimaka.

Danas je zasedala i međuresorska komisija Vlade Grčke radi preduzimanja drugih mera.

Još neverovatnih scena:

Izvor: youtube


Na poziv Vlade Grčke, Evropska unija je smesta na mesto ekološkog incidenta poslala poseban brod koji je već bio na vežbama u blizini, da pomogne grčkim službama.

Posada broda "ΑsΤΑΙΑ Oil Spill Response Vešel" je danas već počela da s površine mora usisava plutajući mazut i dizel-gorivo izliveno iz potonulog tankera.

Izvor: youtubeČišćenje bi moglo da traje četiri meseca, izjavila je u utorak zvaničnica regionalne vlasti Vula Tutunci uz ocenu da se dogodila "ogromna ekološka i ekonomska katastrofa".

Protiv kapetana potonulog broda i prvog oficira pokrenut je krivični postupak zbog nemara.

Satelitski snimci: Karibi više nisu zeleni! (FOTO)

Ostale vijesti