• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa čeka novog vladara - rapsodija Slovenaca!

Autor mondo.rs

Srpski trener Igor Kokoškov i reprezentacija Slovenije deklasirali Španiju u prvom polufinalu Eurobasketa!

Španci se u nedelju neće boriti za četvrtu titulu prvaka na poslednjih pet prvenstava Evrope, nego će se prvi put u istoriji u finalu naći Slovenija!

"Zmajčeki" su uz maksimalan doprinos svih devet igrača sa značajnijom minutažom očitali lekciju živim legendama u španskom timu, ali i njihovim naslednicima.

Nekada je "crvena furija" na isti ovaj način rušila protivnika za protivnikom, kasnije su postali majstori tempiranja forme za finiš Eurobasketa, međutim, u sportu svaka trofejna dinastija ima svoj kraj. Posebno kada na takmičenje dođe prilično oslabljena, bez asova kao što su Ljulj, Fernandez i Mirotić.

Slovenija - Španija 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15)!

Izabranici Igora Kokoškova, koji su popravili skor na 8-0 i obezbedili Sloveniji prvu medalju sa velikih takmičenja, vodili su svih 40 minuta, na krilima neverovatnog šuterskog nadahnuća, ali i vrlo solidne odbrane.

Trojke su šutirali 7/9, pa 11/16 i zaključno sa Dragićevim pogotkom za 83:62 u 34. minutu - 14/22!

Koliko su oni bili raspoloženi u tom elementu, toliko su Španci bili indisponirani.

Riki Rubio je u osmini finala kaznio Turke što su ga ostavljali samog, ali se Slovencima taj koncepcijski rizik maksimalno isplatio, jer je NBA plejmejker jedinu trojku iz šest pokušaja postigao kada je pitanje pobednika uveliko bilo rešeno.

Promašivala su na početku i braća Gasol (Mark nije bio ni blizu 4/6 iz četvrtfinala protiv Nemačke), pa je čitava ekipa ušla u nesigurnost i do koševa sa preko 6,75 metara nisu mogli ni obično pouzdani Huan Karlos Navaro ili Ćaćo Rodrigez.

Slovenci su na poluvremenu vodili "samo" 49:45, ali kada se u trećoj četvrtini očekivao žestok nalet branilaca titule, oni su ušli u seriju grešaka i promašenih šuteva. Jaka Blažič je istrčao dve kontre (53:45), Entoni Rendolf se "otkačio" u šutu za tri, a sjajnom centru Gašperu Vidmaru pridodao se gorostas Krke Žiga Dimec.

Njih dvojica su, bez preterivanja, odigrali uloge karijere u ovom meču, pogotovo Vidmar, kome su davane minimalne šanse da zaustavi moćnu braću Gasol.

Isprva dobro čuvani Goran Dragić i Luka Dončić neprimetnije nego inače su počeli da idu ka svojim uobičajenim učincima, a Špancima je već na 63:50 u 27. minutu ozbiljno ušla "voda u uši". Slovenci su, nasuprot njima, igrali sa sve više samopouzdanja, pa se umesto relativno neizvesne završnice otišlo u egzibiciju, za oči i srca brojnih navijača koji su u Istanbul doputovali iz "dežele"...

Nedelja, 20.30, Slovenija protiv Srbije ili Rusije!

SLOVENIJA: Rendolf 15 (3sk, 3ukr), Rebec, Dragić 15 (6sk, 5as), Nikolić 7, Prepelič 13 (5izg), Murić, Blažič 7, Vidmar 12 (5sk, 2ukr), Zagorac 5, Dimec 7, Čančar (2as), Dončić 11 (12sk, 8as).

ŠPANIJA: P. Gasol 16 (6sk, 2blk), Rodrigez 9 (3as, 3izg), Navaro, Rubio 13 (3as, 3ukr, 4izg), M. Gasol 12 (10sk, 4as, 3izg), V. Ernangomez 6 (4sk), Sastre 3, Vives, Oriola 2, San Emeterio 6, H. Ernangomez 5 (5sk).


PRVO POLUVREME

Izabranici Igora Kokoškova vode zahvaljujući velikoj šuterskoj inspiraciji, pošto je čak sedam igrača postiglo bar po jednu trojku, a timski su šutirali 10/15 (počeli 7/9, pa se malo "ohladili"), uključujući jedan iznuđen pokušaj na isteku druge četvrtine.

Lista strelaca na poluvremenu: Pau Gasol 12, Rodrigez 7, Mark Gasol 7, Rubio 6, Vili Ernangomez 6... - Prepelič 10, Dragić 8, Dončić 8, Vidmar 5, Zagorac 5, Rendolf 5...

Prvaci Evrope bili su rešeni da zaustave prodor igru Dragića i Dončića, u čemu su većim delom uspeli, ali su zato platili ceh dalekometnoj paljbi.

"Crvena furija" sve vreme se bezuspešno trudila da uhvati priključak, naročito što je promašivši prvih sedam šuteva za tri poena omogućila protivniku da napuni reket i posveti se odbrani na braći Gasol i Viliju Ernangomezu.

Slovenija je vodila 17:10 u osmom minutu, 35:29 u 15. i 47:38 u 19. minutu, nakon serije od 7:0. Imali su "zmajčeki" i sreće, jer je Dragiću i Dončiću po jedna trojka "ušla" uz pomoć table, Dragiću čak uz faul Sastrea.

Španci su često poentirali nakon ofanzivnih skokova, kojih su imali osam za prvih 20 minuta, ali i iz kontranapada, koje je uglavnom predvodio Riki Rubio, uz čije ime stoje tri od ukupno pet ukradenih lopti selekcije sa Pirineja.

Pau Gasol u 20. minutu je pogodio važnu trojku za 43:47 i na kraju Španci mogu biti zadovoljni što su otišli na odmor sa "minus četiri".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC