• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jagodić za MONDO: Želio sam biti prvi, i još želim

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Banjalučki stručnjak Vlado Jagodić zadržao se na klupi tuzlanske Slobode nešto manje od godinu dana, a u razgovoru za MONDO sumirao je sve što se dešavalo u prethodnih 11 mjeseci njegovog boravka na "Tušnju".

 Vlado Jagodić MONDO intervju želio sam biti prvi trener sa dvije titule u BiH i šampion sa Slobodom Izvor: MONDO/Samir Cacan

Utakmica sa GOŠK-om iz Gabele (0:1) bila je posljednja za banjalučkog stručnjaka Vladu Jagodića na klupi Tuzlaka. Nakon trećeg uzastopnog domaćeg poraza svog tima, banjalučki stručnjak podnio je ostavku, što je uprava kluba sa "Tušnja" prihvatila.

Jagodić je na klupu Tuzlaka došao 11. oktobra prošle godine, kada je zamijenio vršioca dužnosti Amira Spahića. Jagodićev prethodnih je ovu funkciju obavljao mjesec dana, nakon što je preuzeo kormilo od Husrefa Musemića.

Gospodine Jagodiću, kako biste ocijenili vaš rad tokom boravka u Tuzli?

"Kako sam od početka nagovještavao, u Tuzlu sam došao da uradimo nešto što Sloboda nikada prije nije uradila. Imali smo dugoročni plan, s obzirom da smo dogovorili saradnju na tri godine, da za stogodišnjicu kluba osvojimo jedan od trofeja, nebitno da li kup ili prvenstvo", kaže Jagodić na početku razgovora za naš portal.

Iskusni, 53-godišnji stručnjak uspio je prošle godine igru Slobode da podigne na viši nivo, osigura nastup u Ligi za prvaka, dok su Tuzlaci dugo vodili bitku čak i za izlazak na međunarodnu scenu. Ipak, na kraju su ostali bez Evrope, te prvenstvo okončali na solidnom petom mjestu.

"Prošle godine ekipu sam preuzeo u veoma teškoj situaciji, možda i najtežoj u posljednje vrijeme. Uspjeli smo se vratiti u normalu. Završili smo na petom mjestu, a cilj je bio samo da se plasiramo u Ligu za prvaka. Tu je trebalo da damo šansu mladim igračima, što sam apsolutno ispoštovao i veoma mi je drago kada vidim da su dvojica od njih sada standardni juniorski i mladi reprezentativci BiH. Dogovor je bio takav da odradimo sezonu do kraja, a zatim još dvije do 100. rođendana kluba, tako da smo se u decembru prošle godine dogovorili da u ovom prvenstvu stvaramo jednu jaku ekipu, koja će u sezoni 2018/19. osvojiti titulu ili uzeti trofej u Kupu BiH. Zdušno sam to prihvatio, jer sam želio još jedan izazov u svojoj karijeri. Osvojio sam prvenstvo sa Borcem i želio sam biti prvi trener u BiH koji je sa dva kluba bio prvak. Sloboda je u to vrijeme imala sasvim realne poglede malo dalje. Međutim, prokletstvo rezultata, a on je u svemu ovome izgleda najbitniji, bez obzira na kontinuitet, nažalost, dovelo je do toga da smo u ovoj takmičarskoj sezoni, naročito na domaćem terenu, bili potpuno neefikasni", kaže naš sagovornik.

Za razliku od prošle sezone, vaš tim tekuću je otvorio veoma loše. Sloboda je nakon sedam odigranih kola na desetom mjestu sa svega pet bodova. Na tri utakmice Tuzlaci pred svojim navijačima ne da nisu osvojili ni bod, nego nisu postigli niti jedan pogodak, pa je kap koja je prelila čašu bio gubitak (planiranih) bodova protiv tima iz Gabele.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

UČINAK JAGODIĆA U SLOBODI

Premijer liga BiH 2016/17.

21 utakmica (7-6-8, 27:32)

Kup BiH 2016/17.

2 utakmice (1-0-1, 1:2)

Premijer liga BiH 2017/18.

7 utakmica (1-2-4, 3:8)

*Napomena (pobjede, remiji, porazi, gol-razlika)

"Uvijek sam bio moralna i korektna osoba. Shvatam situaciju kada se sa dvije tribine čuju povici, kada je unesen nemir u ekipu, više nefudbalski nego fudbalski. Ali, sada to ništa nije važno. Slobodi želim sve najbolje i svom nasljedniku želim da bude bolji od mene. Mislim da sam kroz ovih 30 utakmica dao sve od sebe. To znaju svi koji su me pratili i sarađivali sa mnom i njima se zahvaljujem. Bilo je moralno nakon poraza od GOŠK-a da ponudim svoj mandat na raspolaganje, bez obzira na naš ugovor i dogovor. Upravni odbor je odlučio tako kako je odlučio i mi smo u fazi sporazumnog razilaska. Normalno je i ljudski da ne ostaju nikakvi 'repovi', nego da se raziđemo na lijep način, kakav je bio tokom cijelog mog mandata", tvrdi Jagodić.

Šta je razlog lošim rezultatima na startu nove sezone?

"Neshvatljivo je kako je ekipa djelovala loše na nekim utakmicama, a onda na sljedećoj evropski. To je dokaz da se nije mogao održati kontinuitet. Zašto je to tako, to bismo morali analizirati. U vrijeme kada sam ja stigao u Slobodu, većina igrača iz perioda kada je na klupi sjedio Husref Musemić, a gospodin Azmir Husić vodio klub, otišla je sa njima. Morali smo praviti brz zaokret. I napravili smo ga. Vezali smo sedam utakmica bez poraza, dok smo nepravedno eliminisani u Kupu BiH od Širokog Brijega, koji je kasnije osvojio trofej. Tu takmičarsku godinu završili smo odlično, ali odliv igrača koji nisu željeli da prihvate uslove koje je klub ponudio, jer nismo mogli funkcionisati na tako basnoslovnim iznosima, bio je presudan."

Prema njegovim riječima, očekivano, u Ligi za prvaka igralo je mnogo mladih igrača i znalo se da će biti oscilacija, sa mnogo remija i poraza, ali i pobjeda.

"Tako je i bilo. Iako smo imali šest poraza, niko osim Sarajeva (0:2) nije nas nadigrao. Odigrali smo dobro protiv Zrinjskog, Željezničara, zatim i Krupe, kada smo ostali bez četvrtog mjesta, koje je u jednom trenutku nagovještavalo i izlazak u Evropu. Kako se prvenstvo približavalo kraju, pojedini igrači bili su nezadovoljni, pa smo ostali bez šest igrača, od čega su dvojica otišla neplanski. U hodu smo pokušali s mlađim igračima, kako bismo ostvarili cilj. U planu je bilo da do zimske pauze iskristališemo tim, a onda na pauzi dovedemo par igrača, kako bismo uigrali tim za naredno prvenstvo. Nisu svi igrači odgovorili na planirani način, dok su pojedini mladi igrači pokazali da su još nezreli. Oni su u takvom stanju, da zgrabe svoju šansu, ali ne mogu igrati u kontinuitetu. Zato ni ja nisam želio mnogo da ih trošim. Davao sam im priliku u svim mečevima, osim ove posljednje utakmice, gdje sam svjesno ubacio iskusnije igrače, s obzirom da smo bili pod ogromnim pritiskom. Uvijek je igralo četiri do šest igrača ispod 21 godine i ja se toga nisam plašio. Imali smo taj koncept i smatrao sam da on ide ispravnim putem. Desilo se da Sloboda u gostima uzima bodove, što prije nije radila, a na domaćem terenu imamo strašan problem sa neefikasnošću. Pred sami start prvenstva došli su nam određeni igrači i vidjelo se da oni u tom momentu nisu u top stanju. Za njih je trebalo vrijeme. Računao sam da će nam reprezentativna pauza donijeti pomak. Nažalost, ona nam je donijela ovo što je donijela, a to je da više nismo na istom zadatku", priča u dahu Jagodić.

Dakle, dvije strane dogovorile su sporazumni raskid ugovora, nakon čega je Jagodić okončao jedanaestomjesečni boravak u "Gradu soli", iako je sa Tuzlacima nedavno produžio saradnju do ljeta 2019. godine. Treći vezani domaći poraz primorao je banjalučkog trenera na odlazak, a na njegovo mjesto već je sjeo nekadašnji kormilar Radnika iz Bijeljine i sarajevskog Željezničara Slavko Petrović.

Imate li poruku za nekadašnjeg stratega Bijeljinaca i Sarajlija, a sada kormilara vašeg bivšeg kluba?

"Želim mu da sve bude korektno i pošteno, s obzirom da je kod mene bilo mnogo strašnih, nefudbalskih stvari. Ali, to je za neku drugu priču. Trenerski posao je takav. Želio bih da se mom nasljedniku ne dešavaju takve stvari i uvjeren sam da će on znati da se nosi sa tim. Petrović je već u dva kluba uradio prave stvari i želim mu sve najbolje. I on i Sloboda od mene će imati maksimalnu podršku jer uspjeh Slobode bio bi i moj uspjeh, bez obzira što se to u Tuzli gledalo drugačije, jer ovo je poprilično nezgodna sredina za kontinuitet u radu", poručio je Jagodić.

Nedavno ste izjavili da je "najlakša trenerska glava", a doživjeli ste sudbinu brojnih trenera u Premijer ligi BiH.

Jedina ekipa u bh. eliti koja "ljubomorno" čuva svog trenera je Krupa, koja nije mijenjala kormilara u posljednje dvije sezone. Kako komentarišete rad u klubu iz Krupe na Vrbasu i uspjehe vašeg kolege Slobodana Starčevića?

"U bh. fudbalu najlakše je 'skloniti' trenera, zbog čega mi imamo velike probleme. Ja moram pohvaliti mog bivšeg asistenta u šampionskoj sezoni Borca Slobodana Starčevića, koji je jedini tri i po godine na klupi istog kluba. Krupa djeluje tako kako djeluje i to ništa nije slučajno. Učestale su smjene jer je napravljen takav sistem da je najlakše otpustiti jednog čovjeka, a ostale zadržati i tako će biti dok se ne shvati da bez kontinuiteta nema napretka. Kada sam napuštao Borac, imali smo pet pobjeda i dva remija, ali ja sam želio izazov više. Sloboda je nudila ozbiljan, dugoročan koncept u koji sam povjerovao. U tom trenutku tako je izgledalo, da ćemo izgurati do kraja i da sezona 2018/19. bude šlag na tortu, jer malo je klubova koji slave 100 godina postojanja. Malo je nedostajalo do moje pune godine na klupi Slobode, tako da se divim ljudima koji vode Krupu i čestitam im, jer su Starčeviću dali maksimalno povjerenje, a on im je odgovorio stručnim, predanim i kontinuiranim napretkom ekipe", istakao je banjalučki stručnjak.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Poznato je da je Vlado Jagodić veliki borčevac. I vaš voljeni klub nedavno je promijenio trenera - umjesto Željka Vranješa kormilo "crveno-plavih" preuzeo je Zoran Milinković.

Da li ste zadovoljni otvaranjem prvenstva na Gradskom stadionu?

"Lično poznajem Kizu Milinkovića, veliki smo prijatelji i vjerujem da će uspjeti ono što Borac već dugo nije, a to je da izbori izlazak u Evropu. Uvjeren sam da će Banjaluka, koja ima jedan od najposjećenijih stadiona u Banjaluci, to i doživjeti. Borac je moj klub, osam puta sam bio na Gradskom stadionu, kao trener, sportski direktor te četiri puta kao šef stručnog štaba. Osvojio sam titulu u BiH, te dvije u Republici Srpskoj i Borcu nikada nisam rekao ne. Međutim, i tu sam doživio da odem nakon osvojene titule. Tada sam otišao na kormilo mlade reprezentacije BiH, što je bilo normalno. Ipak, nisam imao tu sreću da vodim svoj klub u kvalifikacijama za Ligu šampiona."

Za kraj, recite nam kakvi su vaši dalji planovi?

"Još je rano, s obzirom da se još razilazim sa Slobodom. Uvijek se kaže da u trenerskom poslu uvijek treba imati spakovane kofere, ali ne želim praviti veliku pauzu jer smatram da bi mi ona štetila. Ali, u ovom poslu nikada se ne zna. Uvijek podržavam kolege i jedan sam od rijetkih koji nikada nije rekao nešto ružno o njima. Ali, trenerska svakodnevnica u bh. fudbalu je takva da se jednom smrkne, a drugom svane. Prije dvije godine napravio sam dužu pauzu, želio sam da odem u inostranstvo, ali nije mi se ostvarila želja. Bez obzira što imam 53 godine, čovjek sam koji želi vječito da se dokazuje i fudbalski cilj mi je bio da postanem prvi trener koji će osvojiti prvenstvo sa dva različita kluba, pogotovo što su u pitanju klub iz Republike Srpske i iz Federacije BiH. Nisam uspio, ali znajući sebe - neću odustati", poručio je za kraj Vlado Jagodić, nekadašnji selektor U-21 reprezentacije BiH i bivši trener Laktaša, Borca, Ljubića iz Prnjavora, Kozare iz Gradiške, zeničkog Čelika i Slobode.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Onako

Nije on banjalucki trener!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC