• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci u transu: Ordenje, lova, žurka, baklje...

Autor mondo.rs

Slovenački košarkaši su preko noći stekli status bogova. Potučen televizijski rekord. Nagrada od države - 67.000 evra. Od predsednika po orden. Na ulicama, uprkos kiši, oko 20.000 ljudi.

Nezapamćeno, ali potpuno razumljivo slavlje Slovenaca nakon fenomenalnog uspeha njihovih košarkaša, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Uprkos ružnom vremenu i kiši, u ponedeljak uveče na centralnim ulicama Ljubljane okupilo se oko 20.000 ljudi, koji su došli da dočekaju svoje zvezde - Luku Dončića, Gorana Dragića, Jaku Blažiča... Trenera Igora Kokoškova i ostale.


Kapiten Goran Dragić je po izlasku na binu kroz suze radosnice okupljenima poručio: "Slovenija će osvojiti još mnogo medalja!".

Ranije tokom dana, objavljen je podatak da je finalnu utakmicu protiv Srbije u nedelju uveče gledala... pa cela Slovenija! Da budemo precizni: pored TV prijemnika je tokom utakmice bilo 84% svih gledalaca, a dodelu medalja i pehara posmatralo je 93% ukupnog gledališta u Sloveniji, podaci su koji su danas objavljeni u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Prepelič: Poštovanje, Srbi! Bogdan: Zaslužili ste!


Predsednik Slovenije Borut Pahor je saopštio da će svi reprezentativci i članovi stručnog štaba dobiti po orden zlastnog reda za izuzetne zasluge u sportu.

Prema uobičajenoj praksi, ordenje se dodeljuje na osnovu inocijative ili predloga, ali je Pahor napravio presedan, pa je samoinicijativno doneo ovakvu odluku.

"Odlučio sam da, bez da čekam nečiji predlog, dodelim ordenje po hitnom postupku, jer je reč o izuzetnom događaju koji prevazilazi okvire sportskog. Košarkaši su nas učinili ponosnima... Ovi momci ne igraju košarku, oni se igraju košarke i uživaju u igri, imaju pobednički karakter", napisao je, između ostalog, Pahor.

Reagovalo je odmah i Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta. Najpre je opredeljeno 17.000 evra na osnovu Pravilnika o kriterijumima za kofinansiranje godišnjih programa u sportu na državnom nivou.

A na predlog ministarke Maje Makovec Brenčič, Košarkaški savez Slovenije dobiće još 50.000 evra za ovaj rezultat koji je, navodi se, ispisan zlanim slovima u sportskoj istoriji, ali i zbog velike promocije Slovenije.

Dakle, ukupno će Košarkaški savez Slovenije dobiti 67.000 evra.

Zanimljiv je i ovaj podatak: da je neko pre početka Eurobasketa na trijumf Slovenije uložio 100 evra, sad bi bio bogatiji za 2.500 evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC