• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Zašto Borac može na Gradski, a Željo ne?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Pravo na korištenje stadiona ima premijerligaš Borac, ali je dogovorom dva banjalučka kluba odlučeno da i prvoligaš Željezničar bude domaćin na istom terenu. Tako je bilo u prva dva kola, a onda je odluka promijenjena. Evo i zašto.

 MONDO Zašto Borac Banjaluka može igrati na Gradskom stadionu, a Željezničar ne Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Gradski stadion u Banjaluci, kako mu naziv kaže, u vlasništvu je Grada Banjaluke, dok pravo na njegovo korištenje ima premijerligaš Borac.

U dogovoru sa drugim banjalučkim klubom, Željezničarom, iz Platonove ulice odlučeno je da i "plavi" mogu nastupati na ovom stadionu.

Ipak, nakon samo dvije odigrane utakmice u debitantskoj sezoni u Prvoj ligi Republike Srpske, protiv Kozare iz Gradiške i dobojske Sloge, odlukom čelnika Borca Željezničaru je saopšteno da će morati da potraže drugi teren na kojem će dočekivati svoje rivale, s obzirom da stadion na "Predgrađu" ne zadovoljava kriterijume za odigravanje utakmica Prve lige RS.

Fudbalsko čudo s banjalučkog "Predgrađa"

Direktor Željezničara Zlatko Davidović u izjavi za MONDO rekao je da su odnosi dva banjalučka kluba na visokom nivou, ali da je prvobitna odluka promijenjana i oni su morali da se slože s itom, tako da Željezničar više neće igrati na Gradskom stadionu.

"Mi smo sa Borcem napravili ugovor o korištenju terenu, izašli su nam u susret na početku sezone, ali zbog kiše i lošeg vremena, zamolili su nas da nađemo neko drugo rješenje, pošto je teren u lošem stanju. To je razlog koji su nama saopštili i uprkos našim dobrim odnosima, mi nemamo pravo da odlučujemo da li je takva odluka u redu ili ne", rekao je Davidović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Uoči utakmice sa Slobodom donesena je odluka da više ne nastupite na Gradskom stadionu, pa ste meč sa Mrkonjićanima odigrali u Laktašima. Na istom terenu igraćete i ovog vikenda, protiv Sutjeske iz Foče, dok ste meč šesnaestine finala Kupa Republike Srpske, u kojem je vaš tim poražen upravo od Borca rezultatom 1:2, odigrali na stadionu BSK-a na "Čairama".

RADOJIČIĆ

"Zimus je otvoren pomoćni teren koji je znatno poboljšao uslove za treniranje. Gradski stadion ne koristi samo Borac, tamo igraju i drugi fudbaleri, tamo Željezničar igra Prvu ligu RS, a i pomoćni teren je namijenjen za fudbalsku javnost u cjelini. Grad će nastaviti da ulaže u sportsku infrastrukturu", rekao je nedavno gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Šta je potrebno vašem stadionu na Predgrađu za dobijanje licence?

"Imamo problem sa prostorijama, odnosno svlačionicama za sudije i gostujuće igrače. U lošem su stanju, potrebno ih je renovirati, tako da nam to nedostaje kako bismo ispunili zadate uslove. Takođe, problem je i kapacitet sjedećih mjesta na tribinama. Kada to riješimo, nadam se da ćemo biti u mogućnosti da igramo na našem terenu. To nam je sada prioritet i vjerujem da će sve biti spremno za drugi dio sezone", istakao je direktor Željezničara.

Željezničar će još u subotu biti domaćin u Laktašima, nakon čega bi preostale utakmice do zimske pauze trebalo da igra na stadionu u Krupi na Vrbasu.

"Korektnu saradnju imamo i sa Krupom, koja nam je ponudila svoj teren. Ali, sada oni imaju utakmicu s Borcem, koja je bitna i jednima i drugima, dok smo mi tražili od Sutjeske da pomjerimo meč za ponedjeljak, ali oni nisu pristali. Zato smo prinuđeni da igramo u Laktašima. Nadam se da ćemo utakmice do kraja jesenje polusezone igrati na stadionu Krupe, ali sve bi trebalo biti jasnije tokom sljedeće sedmice", zaključio je Davidović.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Priču direktora Željezničara potvrdio je i potpredsjednik Borca Vico Zeljković.

"Bili smo prinuđeni na promjenu prvobitne odluke, s obzirom da teren nije mogao da izdrži da na njemu nastupaju dvije ekipe. Došao je u stanje da je nemoguće igrati na njemu, jer travnata podloga na Gradskom stadionu odavno nije promijenjena. Tražimo dugoročno rješenje i pri kraju smo određenih dogovora oko postavljanja nove trave i drenaže. Postojeća trava sa Gradskog stadiona bila bi postavljena na pomoćni teren", pojasnio je Zeljković.

Na naše pitanje kako je prošle godine Metalege iz Jajca morao koristiti Gradski stadion, a sada Željezničar ne može, Zeljković je odgovorio:

"Prošle godine igrali smo Prvu ligu RS, sada su u Premijer ligi BiH dosta zahtjevnije utakmice i teren se više troši. Nema tu ništa sporno, niti postoji neki problem. Iz opravdanih razloga morali smo da donesemo takvu odluku. Neće biti problem da Željezničar koristi Gradskog stadion na proljeće, kada bude ljepše vrijeme, ali sada smo morali odlučiti tako kako bismo sačuvali teren", poručio je Zeljković.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zato

Zato što je Borac brend RS, a Željezničar klub iz mjesne zajednice koji bi pokvario teren Borcu i oduzeo tako mnogo bodova

Stela Rosa

@Zato Ima zeljeznicar svoj stadion ,sta bi onda svi klubovi iz bl da igraju na gradskom ,evo cim udjete u premijer ligu odma cete da igrate na gradskom. Pozzz

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC