• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

La Liga drhti: Dijego i Dijego ponovo zajedno!

Autor mondo.rs

Od petka, na treninzima Atletiko Madrida biće prisutno i jedno poznato lice.

O odlasku Dijega Košte u Čelsi, odnosno povratku u Atletiko Madrid toliko se pisalo prethodnih nedelja da je danas dovoljno samo dodati – španski mediji najavili su da će reprezentativac te zemlje u toku dana obaviti lekarske preglede i potpisati za bivši klub.

Pravo nastupa, međutim, za crveno–bele sa novog "Metropolitano" stadiona u prestonici Španije imaće tek kada sat otkuca 1. januar 2018. čime će biti okončana FIFA zabrana registrovanja novih fudbalera koju su "atleti" zaradili kršenjem pravila prilikom transfera maloletnih fudbalera.

Atletiko i Čelsi, navodno, dogovorili su da šampion Engleske dobije odmah 55 miliona evra, a da narednih deset bude isplaćeno ukoliko 28–godišnji centarfor ispuni uslove unete u klauzulu koji se tiču broja nastupa, golova, trofeja, itd.

Košta će u januaru postati najskuplje pojačanje Atletika u istoriji, tri i po godine nakon što ga je ovaj klub prodao Čelsiju za 38 miliona evra.

Košta će sa novim–stari saigračima, kod novog–starog trenera Dijega Simeonea početi da trenira već u petak, a od njegove poslednje utakmice (Makedonija – Španija 1:2, kvalifikacijem, 11. jun 2017) do meča u kom će prvi put imati pravo nastupa za crveno–bele (Atletiko – Hetafe, La Liga, 7. januar 2018) proći će 211 dana.

Koštu su mnogi klubovi hteli nakon što je evropska javnost saznala da ga je menadžer Čelsija, Antonio Konte, "otkačio" sms porukom na kraju sezone 2016/17, tokom koje je ekipa osvojila titulu prvaka Engleske uz 20 golova standardnog napadača. Međutim, Brazilac koji je u međuvremenu prihvatio špansko državljanstvo i zaigrao za "furiju" u startu je poručio da mu je prvi i osnovni cilj povratak u Madrid i da je spreman na brojna odricanja da bi se to i dogodilo.

klub – asistencija/gol/broj nastupa

Braga – 1/1/9

Penafjel – 0/5/13

Selta – 0/6/30

Albasete – 0/9/35

Valjadolid – 6/9/36

Valjekano – 4/10/16

Atletiko – 22/64/134

Čelsi – 22/64/134

karijera – 57/162/393

Španija – 3/6/16

Ukupno – 60/168/409

Ovih 211 dana bez takmičarske utakmice dovoljno svedoči u tom smislu.

Posle pet odigranih kola u La Ligi, Atletiko je treći sa 11 bodova, četiri više ima Barselona, a dva Sevilja.

Košta je rano stigao u Evropu, od 2005. bio je deo "B" tima portugalske Brage, a od naredne sezone i prve ekipe za koju je, uz šestomesečnu pozajmicu u Panefjelu, nastupao do leta 2007. godine.

Atletiko ga je tada kupio za svega 1,5 miliona evra i potom prosleđivao na pozajmice u Seltu, Albasete, Valjadolid i Rajo Valjekano, sve dok se 2012. nije ustalio u prvom timu kod jednako temperamentnog trenera Simeoena.

Proslavio se golovima u tandemu sa Radamelom Falkaom, a kada je Kolumbijac napustio "Kalderon" 2013. i otišao u Monako, Košta je preuzeo veliki deo tereta na sebe i "vukao" ekipu do titule prvaka Španije na proleće 2014. kada su se crveno–beli plasirali i u finale Lige šampiona.

Primeru su osvojili remijem na "Kamp Nou" u Barseloni, Ligu šampiona izgubili porazom u produžecima na "Da Lužu" u Lisabonu, a Košta je prihvatio poziv tadašnjeg menadžera "plavaca" Žozea Murinja da mu se pridruži u Londonu gde je već u prvoj sezoni učestvovao u osvajanju Premijer lige.

Isti uspeh ponovio je i u prvoj (i jedinoj) sezoni sa Konteom, koji ga je iz svojih razloga prosto iselio iz Londona.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC