Otrovali se gljivama, dvoje upućeno u Banjaluku

Autor:

U gradišku Bolnicu primljeno je osam pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih su dva, sa težim simptomima, upućena na dalje liječenje u Banjaluku.

0
A- A A+
gradiška, saobraćaj, automobili Foto: Mondo/Dušan Volaš

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Bogdan Milenković je istakao da su pacijenti u gradišku Bolnicu primljeni u protekla četiri dana, te apelovao da stanovnici krajnje oprezno pristupe branju, čuvanju i konzumiranju gljiva, da bi se izbjeglo trovanje koja je najčešće opasno po život.

On je naveo da se simptomi trovanja manifestuju odmah ili nakon 24 časa od konzumacije gljiva, te da je potrebno odmah se javiti u Hitnu službu i sa sobom ponijeti ostatke konzumiranih gljiva.

"Simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijereja, pretjerano znojenje, drhtavica, vrtoglavica, problemi sa disanjem i problemi u radu srca.
Odrasle osobe za prvu pomoć mogu popiti rastvor od tri do pet kašikica soli u toploj vodi da bi se izazvalo povraćanje, ali ovaj rastvor ne smiju piti djeca", napomenuo je Milenković.

Posljednjih dana brojni građani odlučili su se za berbu gljiva, kojih nakon kišnih perioda, posebno u Potkozarju, ima u izobilju. Dodatni motiv za berače je dobra otkupna cijena gljiva, posebno vrganja, čija cijena, u zavisnosti od klase, iznosi od tri do šest KM.

Ostale vijesti