Brifing: Lažni komadant, lažni jezik i GMO soja

Autor:

I ove subote donosimo vam pregled najzanimljivijih priča iz domaće štampe.

Brifing: Lažni komadant, lažni jezik i GMO soja Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Stali u kraj plagijatima

Univerzitet u Banjaluci za predstojeću akademsku godinu “naoružan” je softverom za prepoznavanje plagijata studenata na drugom i trećem ciklusu studija, ali pod njegovom lupom će biti i radovi nastavnog osoblja, pišu „Nezavisne.

Na sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci u četvrtak, 28. septembra, usvojen je Pravilnik o postupku provjere originalnosti završnih radova studenata na drugom i trećem ciklusu studija (master i magistarski radovi i doktorske disertacije) .

Iz Univerziteta navode da su time stvoreni i formalni preduslovi da se počne s primjenom softvera i on je već u funkciji.

Drugi bježe iz Sirije, a on ide baš tamo

Dok ljudi masovno bježe iz Sirije, Srbin iz Pariza Zoran Milinković ide u suprotnom pravcu. On se upravo vratio iz damaska, gdje je učestvovao na sajmu čiji je cilj da se krene u obnovu razrušene zemlje u kojoj rat još bukti. Do Sirije je vozio iz Bejruta.

U Damasku se, kaže, živi normalno.

„Ima svega. Bilo je hrane, vode, struje. Hoteli normalno rade, ništa nam nije nedostajalo. Grad funkcioniše – sve prodavnice rade, a u izlozima možete vidjeti poznate marke tehnike“, kazao je i dodao da se, ipak, u vazduhu osjeća da je napeto.

„Prepuno je vojske. Na svakom koraku su kontrolni punktovi, a sigurno ima i mnogo agenata u civilu, imao sam osjećaj kao da me neprimjetno, ali stalno prate“, kazao je Milinković za „Večernje novosti“.

GMO sjeme i na našim njivama

Iako je kod nas strogo zabranjena upotreba genetski modifikovanih organizama, na nekim parcelama soje u srpskoj utvrđeno je prisustvo GMO.

Riječ je o sjemenu soje koje je prošvercovano, u nadi da niko neće otkriti da je riječ o prometu nedozvoljenog sjemena, piše Euroblic.

Prošle godine u sedam slučajeva na parcelama ukupne površine od 2.3 hektara, na području dobojske regije utvrđeno je prisustvo GMO, a sporni usjevi su uništeni.

Vučić nije „vrhovni komadant oružanih snaga“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u javnim nastupima sve češće ističe da je on „vrhovni komadant oružanih snaga“, što se kosi sa ustavnim i zakonskim odredbama. Sagovornici lista Danas smatraju da ovim činom Vučić pokušava sebi da da na važnosti, ali ne isključuju mogućnost i da je riječ o testu javnosti za buduće ustavne ili zakonske promjene.

Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže da je Ustav izričit i da po njemu predsjednik komanduje Vojskom.

„Jedino je to ustavna odredba, sve ostalo nije“, zaključuje Milosavljević.

BANU o b/h/s jeziku

Pravo i obaveza upotrebe vlastitog jezika u školama bila je tema juče održane tribine Bosanske akademije nauka i umjetnosti. Pričalo se najviše o nesporazumima i o tome zašto je jezik u BiH političko pitanje, prenosi Avaz.

„Nude se četiri opcvije izjašnjavanja kada je riječ o nazivu maternjeg jezika u školama – bosanski, srpski, hrvatski i b/h/s jezik i književnost. Ta četvrta varijanta je neustavna, ali se upisuje u đačke knjižice i svjedočanstvo. Prema zakonu, ne postoji četvrta opcija i treba je ukinuti“, smatra Hajrudin Ćuprija, direktor Osnovne škole „Fatima Gunić“.

Ni ostalim učesnicima tribine nije jasno kako je došlo do sporne „četvrte opcije“, ali su svi saglasni da ona – ne treba da postoji.

Ostale vijesti