• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barselona: Štrajk! Mesi je ćutao u svlačionici

Autor mondo.rs

Fudbalski klub Barselona odlučio da se u utorak pridruži opštoj akciji - "Mesto za Demokratiju". Pročitajte šta se u nedelju dešavalo u svlačionici Barse.

Represija i brutalnost španske policije, poslate u Kataloniju da spreči održavanje referenduma u Španiji, šokirali su celu Evropu i svet.

Pripadnici nacionalne policije su koristeći silu, bez vođenja računa o tome ko im je na putu, razgrtali sve oko sebe, tukli pendrecima, gazili, bacali suzavac, ispaljivali gumene metke, što je izazvalo revolt ne samo Katalonaca, već i stanovnika drugih delova Španije, Evrope i sveta.

Na desetine hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Barselone da iskažu protest zbog policijske represeije, a i zaposleni u Fudbalskom klubu Barselona su održali 15-minutni protest.

KATALONIJA: Selotejp preko usta, stala i Barsa

U međuvremenu, Barselona je saopštila da se pridružila globalnoj akciji, navodeći da se u utorak NE RADI.

"Fudbalski klub Barselona pridružuje se akciji 'Mesto za demokratiju' i zbog toga klub u utorak neće raditi. Ni profesionalni timovi, kao ni mlađe kategorije Barselone sutra neće trenirati", saopštila je Barselona.

Barselona, višedecenijski simbol otpora Katalonije o čemu svedoči i slogan - "Više od kluba" (Mes que un club) u nedelju igrala prvenstvenu utakmicu protiv Las Palmasa (3:0), o čemu se danas vodi polemika - da li je klub, simbol Katalonije, time "izdao" Katalonce koji su u nedelju trpeli torturu.

Barselona najpre nije želela da igra, ali je potom odlučeno da utakmica ipak bude odigrana pred praznim stadionom. 

Uprava Barselone danas je pod talasom kritika zbog toga, jer je odlučila da izađe na teren zbog "pišljivih 6 bodova", umesto da stane uz narod Katalonije. Naime, prema pravilima španske fudbalske lige, ako neki klub samoinicijativno ne izađe na meč, automatski gubi 3:0, a još mu se oduzimaju tri boda.

Tokom utakmice sa Las Palmasom na semaforu je stajao ovaj natpis:


Španski mediji danas objavljuju detalje uoči meča Barselona - Las Palmas, odnosno šta se dešavalo u svlačionici katalonskog kluba.

"Odlučili smo da, umesto da ne istrčimo na teren, što smo želeli ceo dan, izađemo i igramo u nenormalnim uslovima, da pokažemo svima da je situacija nenormalna. Na taj način smo podržali sve kojima je uskraćeno pravo na iskazivanje mišljenja", izjavio je predsednik Barselone Đose Marija Bartomeu.

Ali, mnogi navijači danas žele njegovu ostavku... Ima, međutim, i onih koji ističu da je Barselona fudbalski klub i da ne treba da se bavi politikom.

Nou Kamp, kada su zastave bile važnije od fudbala


Sa odlukom predsednika kluba, nije se složio potpredsednik Karles Vilarubi, koji je dao ostavku zato što je klub ipak pristao da igra.

Sat vremena pre utakmice nije se znalo da li će utakmica biti odigrana. Predsednik Barselone imao je sastanak sa igračima iza zatvorenih vrata. Igračima je objasnio situaciju, rekao im je da mnogo rizikuju ako ostanu bez 6 bodova.

"Ako na kraju izgubimo titulu zbog tih 6 bodova, niko se neće ni sećati zbog čega smo suspendovani, verujte mi. Svi će pamtiti samo to da nismo prvaci", rekao je predsednik igračima.

Uprkos tome, bilo je igrača Barselone koji su tražili da se ne igra.

"Više od kluba", govorio je Đerar Pike, a dobio je podršku Serđa Roberta.  

Anders Inijesta je od predsednika tražio samo jedno - da odluka ne padne na igrače, već da klub to učini.

Onih koji nisu želeli da igraju bilo je u manjini, a većini se priklonio trener Ernesto Valverde. Ipak, svi su čekali šta će da kaže Leo Mesi, koji je, uslovno rečeno, gazda tima. Ali, Argentinac nije rekao ništa, samo je ćutao...

"Nije mu bilo svejedno, ali znao je da je odluka koju smo doneli najbolja za klub", prenosi "Marka" reči Bartomeua.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC