• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pešić: Ja strog? Ne, ja sam zahtevan

Autor mondo.rs

Iskusni stručnjak otkrio studentima trenerske tajne, pričao koliko je važno samopouzdanje i radna etika, ali i o jedinstvenoj filozofiji jugoslovenske košarke

 Pešić: Ja strog? Ne, ja sam zahtevan Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Proslavljeni košarkaški stručnjak Svetislav Pešić održao je predavanje na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" i tom prilikom studentima otkrio neke trenerske tajne, ali i dao životne lekcije.

Trojeni trener pričao je o fenomenu jugoslovenske košarke.

"To što mi imamo, nema niko na svetu u to budite sigurni. To je jedinstvena košarkaška filozofija i ona se sastoji iz jedinstvene selekcije mladih talenata i jedinstvene metodike treninga. Možda drugi imaju bolje metode, ali su oni u svakom slučaju drugačiji", rekao je Pešić.

Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić osvrnuo se i na nedavno emitovanje dokumentarnog filma "250 stepenika" posvećen generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta sa njim na čelu. On je objasnio da su mu mnogi zamerili posle tog filma da je strog, ali da on ne misli tako. "kada me pitaju zašto sam strog, ja im uzvratim pitanjem, a da li vam ja izgledam strogo? Odgovaraju mi da sam baš srdačan. Ne, ja nisam strog, ja sam samo zahtevan, a tu ogromnu energiju i motivaciju širim oko sebe pa i na svoje igrače. Tako stvaram radnu etiku kod mladih sportista. Radne navike se stiču u porodici. Najveći broj vrhunskih sportista, ne samo iz košarke već i ostalih sportova koje sam imao prilike da upoznam, dolaze iz familija gde su stekli vaspitanje. Leva ruka viljuška, desna nož, a ne počinje se sa jelom dok ćale nije došao, seo za sto i svima poželeo prijatno", "plastično" je opisao Svetislav Pešić.

On je budućim stručnjacima pokušao da predstavi kako se dolazi do velikih rezultata.

"Put do uspeha je posvećenost. To je nešto što ne mogu svi da imaju, sa tim se ne rađaš, to se ravzija, uči, a posvećenost se i trenira. Ovo što je jugoslovenski sport postigao, i uspesi koje nastavlja Srbija, po mom dubokom uverenju i iskustvu je pre svega zasluga trenera. Kada govorimo o vrhunskom sportu, vrlo je važno da se zna da centralno mesto u životu mladih ljudi zauzima trener. Jer, on je taj koji razvija ljubav prema sportu, koji ga vaspitava, uči, trenira i sa kojim se takmiči".

On je potom rekao da je veoma važno imati samopouzdanje, a zatim otrkrio da se i ono "trenira".

"Najčešće upotrebljavana reč među nama sportistima i trenerima, o kojoj se najviše govori i na trenerskim seminarima je samopouzdanje i kako to samopouzdanje razvijati. Niko se nije rodio samouveren, već se i to trenira. Zamislite studenta koji kaže 'Ja sam spreman za sutrašnji ispit, nemam nikakvu nesigurnost da pokažem znanje, bez obzira koje pitanje budem dobio'. Tu samouverenost ne može da ima neko ko nije učio, iza te samouverenosti stoji ogroman rad, posvećenost i svakodnevni trud", naveo je popularni Kari.

Bivši selektor malo podrobnije je objasnio ulogu trenera.

"Zadatak trenera nije samo da odredi vežbu. E danas ćemo da uradimo tri serije po deset ubačenih skok-šuteva. Svakog igrača treba pripremiti, treba ga motivisati. A šta je to što motiviše, to su ciljevi. Sa motivacijom se nikad ne počinje pre utakmice, po sistemu uđeš u svlačionicu, održiš veliki govor i onda igrači izađu na teren i pobede velikog protivnika. To se retko dešava. Ciljevi se postavljaju na početku sezone, to motiviše, a do cilja se stiže preciznim planom. Sve to mogu da izvršavaju samo momci i trener koji su posvećeni", otkrio je Pešić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC