• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajt za MONDO: Kari me "uništio", dugujem Vejdu…

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Novo pojačanje Igokee Dorel Rajt u intervjuu za MONDO otkrio šta mu smeta u NBA, zbog čega je zahvalan Dvejnu Vejdu i šta je rekao Kariju kada je srušio njegov rekord.

Šampion BiH u srijedu je predstavio dugo najavljivano najveće pojačanje u istoriji – redove Igokee pojačao je Dorel Rajt nekadašnji NBA šampion sa ekipom Majami Hita.

Iskusni tridesetjednogodišnji košarkaš koji je osim Hita nosi dres Golden Stejt Voriorsa, Portland Blejzersa i Filadelfija Siksersa, a sada će sa ekipom Igokee s kojom će braniti titulu šampiona BiH i igrati ABA ligu.

"Moj motiv da dođem ovdje je košarka. NBA, ABA, šta god da je u pitanju, želim da igram na najvišem nivou. Nisam star, imam 31 godinu, imam još četiri-pet godina da igram, to želim da dokažem ovdje u ligi, ali i svima u svijetu da i dalje mogu da igram dobro. To je moj motiv", rekao je Rajt na predstavljanju u srijedu nakon što je zadužio opremu Igokee.




Igokea će biti njegova prva destinacija u Evropi, a u Bosnu i Hercegovinu stiže nakon igranja u Kini.

Na početku razgovora za MONDO Rajt kaže da mu nije bilo teško da se navikne na igranje i život u Kini.

"Nije mi bilo teško, jer prije toga sarađivao sam sa kineskim kompanijama sedam godina, pa sam mimo sezone zbog sponzorskih obaveza putovao u Kinu i upoznao sam njihovu kulturu, hranu i ostalo. Kada sam otišao tamo da igram bilo mi je lakše nego drugima, imao sam i prijatelje koji su već bili tamo. Živio sam u Pekingu, gdje sam imao priliku da se družim sa drugim Amerikancima, isto tako i ljudima iz drugih dijelova svijeta. Život u Kini je lakši dio te priče, kao i košarka. Nismo ušli u plej-of, ali smo završili među prvih 15 što je bio uspjeh za ekipu koja je prije toga bila posljednja."

Rajt dodaje da je kineska liga sve bolja, kao i tamošnji igrači.

"Kineska liga raste, sve više košarkaša ide tamo da igra, a neki od njih su tamo ikone. Stefon Marberi je tamo izgradio svoj brend, dobio je tu priliku i bukvalno on je tamo brend. Otišao je iz NBA i napravio veliku priču", kaže Rajt.

Kina je bila tek kratkotrajni izlet u njegovoj karijeri, jer je osim Beikong Dragonsa igrao samo za NBA klubove.

Rajtova NBA karijera počela je 2004. godine kada ga je kao 19. pika na draftu izabrao Majami Hit. Život momka rođenog u Los Anđelesu se preokreno preko noći, jer je u NBA stigao kao tinejdžer, odmah poslije srednje škole.

"Bilo je to sjajno, ali u mojoj glavi je bio haos. Završio sam srednju školu i našao se u NBA sa igračima koje sam godinama gledao. To je bilo nevjerovatno iskustvo, biti tamo i dobijati savjete od jednog Šekila O'Nila, Morninga, Vejda, Edija Džonsa, igrača koje sam gledao svoj cijeli život. Mnogo sam naučio tih godina, i te neke stvari koristim i danas. Naučio sam kako biti profesionalac, da moram da dolazim na vrijeme, radim maksimalno. Mnogo su mi pomogli ti stariji igrači, mnogo sam od njih naučio i zbog toga moja karijera i traje ovako dugo."

Jedan od starijih igrača iz te ekipe zauzima posebno mjesto u njegovom životu, jer je svake sedmice provodio vrijeme s njim, davao mu savjete, vodio ga…

"Dvejn Vejd mi je mnogo pomogao. Odlazio sam kod njega kući, gledao sam ga kao porodičnog čovjeka, kako se ponaša prema svojoj ženi, kakav je sa svojim klincima… a ja sam bio klinac koji je napustio porodicu, braću, sestre. To mi je pomoglo da se posložim. Uživao sam u Majamiju, a ti trenuci sa njim su mi pomogli da odrastem kao čovjek, da osnujem porodicu, dom, to mi je mnogo pomoglo. To je zaista velika stvar, jer pustio me u svoj dom, u svoju porodicu, posao sam dio nje i to je bilo sjajno", prisjeća se Rajt.


Dorel Rajt osvojio je NBA prsten, bio je najmlađi član ekipe Majamija koja je 2006. godine postala šampion. Nije mnogo igrao, upisao je tek tri nastupa u plej-ofu, ali za mladog igrača to je bila velika stvar.

"Imao sam 20 godina, ništa nisam znao o igranju na tako visokom nivou. Najbolja stvar u Majamiju je ta što su mi dali priliku da se razvijam kao igrač, da ojačam, da radim na sebi, to mi je sve činilo privikavanje na NBA mnogo lakšim."

Dorel Rajt u intervjuu za MONDO ističe da je imao od koga da uči, kao i ostali mladi igrači, dok to sada nije slučaj, jer takvih veterana praktično više nema u NBA ligi.

"Ne volim NBA sada. Potrebno je vratiti starije igrače, ne govorim to zbog sebe, već zato što mladi igrači trebaju iskusnije. Doći će trenuci u sezoni kada mladi igrači 'udare u zid', a tada oni ne žele da razgovaraju sa trenerom, bolje im je i oni žele da pričaju sa saigračima. Sada su tu svi igrači od 20 do 25 godina. Ja sam morao da odrastam brzo i kada god sam imao neki problem mimo terena uvijek sam odlazio kod starijih igrača i tražio savjet, pomoć. Sada dosta igrača bude tu dvije-tri godine i završe NBA karijeru, to je zato što nisu mentalno jaki, a košarka nije samo skočiti najviše, dati koš, zabiti trojku. Ako nisi mentalno jak, nećeš dugo trajati", ističe Rajt.

U svojoj karijeri igrao je i sa Stefom Karijem i Klej Tompsonom. Kada je igrao za Golden Stejt Voriorse u klub je stigao Tompson, a Kari igrao svoju drugu sezonu.

NAJBOLJI PROTIV KOJIH JE IGRAO

"Najbolji igrači protiv kojih sam igrao su Kobi Brajant, Trejsi Mekgrejdi, Karmelo Entoni, Kevin Durent."

"To su dvojica sjajnih momaka. Obojici su očevi igrali u NBA, imaju to NBA nasljeđe, znali su šta sve treba da uradiš da budeš NBA igrač. Provodili su toliko vremena na terenu, teretani, i na treningu i mimo treninga, da me uopšte ne čudi da su dvostruki šampioni, Ol-star igrači… Nije slučajno što je Kari dva puta bio MVP, jer on je toliko radio, toliko vremena proveo na terenu svaki dan, bukvalno svaki dan. Toliko su radili i drago mi je zbog njih da su uspjeli."

Svoje najbolje partije u NBA ligi Rajt je pružao u Golden Stejt Voriorsima, za koje je prosječno postizao 16 poena po utakmici, a trojke su bile njegova specijalnost. Malo je poznato da je upravo on sa 184 postignute trojke držao rekord kluba, sve dok ga nije srušio - Stef Kari!

"Uništio mi je rekord. Ali to je u jednu ruku odlično, jer ko ne bi volio da mu rekord sruši Stef Kari, dvostruki šampion, dvostruki MVP!?! Rekao sam. 'Čovječe, nije ti trebalo ni dvije godine da srušiš moj rekord'! Rekord Džeksona Ričardsona prije toga trajao je osam godina, a moj samo dvije godine. Ali sve je to u redu“, sa osmijehom priča Rajt.

Jedna od najvažnijih ličnosti u njegovoj karijeri bio je Pet Rajli, trener s kojim je dugo sarađivao u Majami Hitu.

"Gledao sam njega kao klinac u Los Anđelesu, dok je vodio Lejkerse, a onda došao u situaciju da radim s njim. Pet Rajli je brilijantan, on zna kako da motiviše igrače i izvuče najbolje iz njih. Izvukao je najbolje iz mene, ali i iz svih ostalih. Moje tijelo bilo je u najboljem stanju ikad, on je isto tako zaslužan što moja karijera ovoliko traje. Njegovi igrači morali su da budu mentalno i fizički jaki. Testirao je naše mozgove, koliko smo jaki. Sve što je radio bilo je da te testira i unapprijedi", ističe Rajt.

Dorelov brat Delon Rajt član je Toronto Reptorsa, a novi igrač Igokee izuzetno cijeni svog mlađeg brata, koji je u NBA stigao dužim putem, odnosno sa koledža Juta.

"Kao klinca sam ga ćuškao, bio je to moj mlađi brak, a ja nisam bio svjestan kako me on posmatra. Gnjavio sam ga dok je odrastao, baš mnogo. A onda kada je došao u NBA i zaigrao na vrhunskom nivou nisam mogao da budem ponosniji. Siguran sam da su moji otac i majka bili ponosni na mene kad sam uspio, ali isto tako i ja sam na njega. Uvijek sam uz njega, on je jak, pravi profesionalac, ima dobar ugovor, živi dobrim životom. On nije odmah kao ja iz srednje škole otišao u NBA, njemu je trebalo mnogo duže i ja mu se divim na tome. On nije odustajao, ni u jednom trenutku nije pomišljao da ne može više, da odustane."

Rajtu je mnogo važna porodica, njegova supruga Mia Li, nekadašnja članica R'n'B sastava "Before Dark", sa kojom ima sinove Devona i Deša. Rajtovi su prava košarkaška porodica, a često se u kući, priznaje Dorel, analiziraju utakmice, njegova igra…

NAJBOLJI S KOJIMA JE IGRAO

"Stef Kari jedan je od boljih s kojima sam igrao, tu su Šekil O'Nil, Dvejn Vejd… igrao sam i protiv mnogih velikih igrača."

"Moja žena je veliki fan. Prije nego što je mene upoznala malo je pratila košarku, a otkad je sa mnom ozbiljno prati sve. Moj stariji sin takođe igra košarku, igra za Oukland Soldžerse, četvrti su u SAD, najbolji na zapadnoj obali. Ona vodi brigu o njemu, pošto ja često nisam tu, putujem, izvlači iz njega najbolje. A kada smo zajedno prati ono što radim i zna da mi ukaže na neke stvari u mojoj igri“, kaže Rajt.

Na kraju razgovora za MONDO rekao je da je svjestan da je došao na prostore odakle su brojna velika svjetska košarkaška imena. Za neke je čuo, sa pojedinim igračima sa ovih prostora je i igrao, te ističe da izuzetno cijeni srpske košarkaše i košarkaše iz cijelog regiona.

"Igrao sam sa Vladimirom Radmanovićem, on je Srbin, je li tako? On je bio super, bili smo dobri. Igrači s ovih prostora su odlični. Najbolje je što se razvijaju vrlo mladi, imaju odličan pregled, sjajna dodavanja, odlični su šuteri, imaju mnoge dobre kvalitete i kada odu u Ameriku mogu mnogo da postignu. Evo vidimo koliko je Evropljana u NBA ove godine. Oni napreduju i evropski igrači imaju veliku budućnost u NBA ligi", zaključio je je Rajt.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC