• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kukoč o Hrvatima: Igra tim, a Šarić nije spasilac

Autor mondo.rs

"Činjenica je da naša reprezentacija nema kulturu igranja i nema sistem igre. Previše zavisimo od pojedinaca. Ako on da 35 mi dobijamo, ako ne, gubimo". To ne ide tako", objasnio legendarni igrač uzroke loše igre Hrvata na Eurobasketu

 Kukoč o Hrvatima: Igra tim, a Šarić nije spasilac Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Hrvatska sportska javnost mesec dana nakon završetka Eurobasketa i dalje analizira uzroke lošeg rezultata reprezentacije. Hrvatska je eliminisana u osmini finala od Rusije i to posle debakla - 101:78.

Nedugo posle povratka sa Evropskog prvenstva, Košarkaški savez Hrvatske krenuo je da menja stvari, pa je Aleksandar Petrović smenjen sa mesta selektora, a klupa je poverena neiskusnom Ivici Skelinu.

Toni Kukoč, jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, i član Stručnog saveta HKS, objasnio je, nakon što su se stvari slegle, šta to ne valja u reprezentaciji.

"Neke smo stvari znali, neke su se samo potvrdile, a najgore je što smo ostali bez rezultata i pritom nismo ništa napravili za budućnost reprezentacije. Šteta je što Evropsko prvenstvo nismo iskoristili da pružimo priliku petorici mlađih igrača, ništa ne bismo izgubili što se rezultata tiče, a u projekciji onoga što dolazi, bili bismo na dobitku. Sada nas svakako očekuje pomlađivanje", izjavio je za "Sportski novosti" Kukoč.

On kaže da u ekipi ne valja ni "hemija" i da na tome mora da se poradi.

"Moje je mišljenje da u toj reprezentaciji najstariji igrači moraju da budu Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Čeka nas mnogo posla. Sa svim igračima od kojih očekujemo da će igrati za reprezentaciju, moramo da razgovaramo, moraćemo da radimo na stvaranju osećaja zajedništva, međusobnog poverenja i prijateljstva. Jedino tako ćemo krenuti napred, to su osnovne stvari na kojima reprezentacija može da funkcioniše", poručio je bivši hrvatski as.

Kukoč je napomenuo da bi se sve to ostvarilo, Hrvatska prvo mora da zna na koga može da računa, odnosno da je neophodno da se svi igrači odazovu pozivu selektora, a ne da im se dogodi kao ovog leta kada su otkazali oni koji su "budućnost tima" - Mario Hezonja, Ivica Zubac, Ante Žižić.

"Ne znam koji su pojedinačni razlozi njihovih odustajanja, ali to sa zahtevima njihovih klubova da ostanu u SAD i treniraju malo je prozirno. Ako je pre moglo da se igra, može i sada, ali ne treba oko toga praviti dramu, nego se truditi da popravimo stvari. Verujem da ćemo se naći sa svima. Konkretno, ja ću kroz ovu sezonu NBA lige pokušati da razgovaram sa svakim igračem, obasnim im naše ideje i šta očekujemo od njih", naveo je Kukoč, koji živi u Čikagu.

Legendarni hrvatski igrač napominje da je veliki problem i to što se u reprezentaciji ne igra timski.

"Meni je krivo što nismo pružili šansu nekim mlađim igračima, koji su nastupali na turniru u Kini pre Eurobasketa. Možda sam i ja kriv što nisam insistirao na drugačijem sastavu reprezentacije... Možda nam se tada ne bi stalno ponavljale iste stvari. Činjenica je da naša reprezentacija nema kulturu igranja i nema sastav igre. Previše zavisimo od učinka pojedinaca. Ako taj neko ubaci 35 poena, onda ćemo biti u prilici da dobijemo utakmicu. Ako ne da, mi glatko gubimo. To nije to. Utakmice se moraju pobeđivati sastavom u kojem svako zna što treba da radi, gde je sve postavljeno do detalja", istakao je novi član "Kuće slavnih".

Izvor: MN PRESS

Hrvatska javnost je baš zbog te filozofije čovek-tim bila razočarana učinkom Darija Šarića, od kojeg se očekivalo da najviše "potegne" na Eurobasketu. Kukoča to ljuti.

"E to meni smeta. Otkad je počeo da igra košarku, njemu je na teret stavljena uloga spasioca. Kakav spasilac? Glupo je razgovarati na takav način, ne može jedan igrač, koliko god dobar bio da spasava reprezentaciju. Njemu u ovom trenutku treba ruka pomoći, a vidim da je otvorena sezona 'pljuvanja' po njemu. Nije baš prošlo mnogo vremena otkako su svi tvrdili da je zasluženo imenovan za rukija godine u NBA ligi, a onda je odjednom postao smeće. Znači, od jutra do večeri se sve promenilo i to je ono što mi najviše smeta. Dario jeste talentovan, ali on još nije izgrađena košarkaška figura i sa njim treba mnogo da se radi. Vratiću se na tvrdnju da mi nemamo sastav igre i zato se dogodilo da Dario u reprezentaciji nije znao šta mora da radi. Od njega su se tražili poeni, skokovi, asistencije, prenos lopte, selili su ga na razne pozicije. 'Trojka', pa 'četvorka', pa 'petica'... Nije da on nemože to da igra,, nego možda i ne razume, jer u svemu tome nema realnosti. On čovek nije spasilac, i to je preterano i kontraproduktivno", poručio je Kukoč.

Nije samo Kukoč taj koji je uvideo da stvari moraju da krenu u drugom smeru da bi se napravili pozitivni pomaci u nacionalnom timu. Novi selektor Ivica Skelin, odmah je napravio "rezove", pa je uoči spiska pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo već precrtao četiri imena.

Zahvalio se na saradnji Roko Leniju Ukiću, Marku Tomasu, Luki Žoriću i Marku Popoviću i objasnio im da na njihovo mesto treba da dođu neki mlađi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC