• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lijepe vijesti iz Jazavca!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Nova predstava, novi Zaplet, nove prostorije, kantina i WC… Banjalučko Gradsko pozorište Jazavac grabi naprijed krupnim koracima!

 Jazavac: Nova predstava, novi Zaplet, nove prostorije Izvor: Siniša Stanić/MONDO

U renoviranim prostorijama GP Jazavac danas je održana konferencije za novinare na kojoj je predstavljen program Festivala mladog glumca Zaplet 09, koji će biti održan od 20. do 26. oktobra, a koji otvara nova predstava tog banjalučkog pozorišta "Pita li iko kako je meni".

Ovogodišnji Zaplet u znaku je mladih ljudi iz Banjaluke kojima su povjerene ključni segmenti organizacije festivala. U Jazavcu su uvjereni da Banjaluka ima ljude koji mogu da urade ozbiljnije poslove, a u skladu sa tim Dragana Đedović, student režije na akademiji umjetnostu u Banjaluci, selektor je ovogodišnjeg festivala. Žiri je takođe "potpuno banjalučki" i čine ga glumac Vladimir Đorđević, kompozitoir Petar Topalović i dramaturg Tanja Šljivar.

Organizator u GP Jazavac Ljubiša Savanović kaže da je ovogodišnji Zaplet specifičan i zbog toga jer nudi nekoliko programa.

"Kako bi promovisali pozorišnu umjetnost ne samo u Banjaluci nego u čitavoj Republici Srpskoj, odlučili smo se da ove godine Zaplet igramo i u drugim gradovima RS. Tako će predstave biti igrane i u Doboju, Prnjavoru, Gradišci, Laktašima i Prijedoru. U tim gradovima gostovaće predstave "Naši Dani" Radoslava Milenkovića, monodrama Marije Đajić "Na dan svođenja računa" i "Terapija" DIS pozorišta iz Banjaluke. Ulaz na ove predstave biće besplatan.

U programu "Razgovor sa glumcima" imaćemo goste Dragana Bjelogrlića, Radoslava Milenkovića i Nikolu Pejakovića, a ove godine imamo i izložbu fotografa Jovana Vidakovića iz Trebinja, koji se godinama bavi pozorišnom fotografijom.

Zaplet otvara naša predstava "Pita li iko kako je meni". Godinama se nosimo mišlju da napravimo predstavu o GP Jazavac, a radeći ovaj komad ispričali smo priču o Jazavcu, kao i o svakom drugom pozorištu. Uvijek su to slične teme, slični problemi. Predstava govori o odnosu sredine i publike prema pozorištu, odnosu glumaca prema publici, glumaca između sebe, itd. Prvi put sam imao priliku da se bavim nečim što ima dodira sa stend-up komadijom", kaže Savanović, koji se pred novinarima pohvalio i novim prostorijama koje je pozorište dobilo od Grada.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO


"Dvije godine borili smo se za ovaj novi prostor i uz podršku grada Banjaluke konačno ga dobili. Smisao svega je da konačno imamo toalet! Ranije smo imali situacije da nam gosti nemaju gdje da odu u WC, tako da ovo stvarno za nas velika stvar", kaže Ljubo.

M:tel uz Jazavac

"Kompanija m:tel je prepoznala ono što radi pozorište Jazavac, tu energiju koja okuplja mlade ljude iz Banjaluke. Svjesni smo onoga što rade i prepoznajemo značaj pozorišta Jazavac i festivala Zaplet za Banjaluku", kaže portparol m:tel-a Milica Stojaković:

Glumica Dragana Marić takođe je istakla važnost novih prostorija.

"Borili smo se dugo da dobijemo ove prostorije, kako bi glumci imali osnovne uslove, toalat i mokri čvor. Sada ćemo još bolje igrati, bez pritiska… (smijeh) A, dobili smo i kantinu u kojoj ćete moći da se družite sa nama poslije odigranih predstava.

Što se tiče ovogodišnjeg Zapleta, otvaramo ga premijerom predstave "Pita li iko kako je meni?", koja je autorski projekat četvoro glumaca i reditelja Stojana Matavulja. Prije tačno 11 godina Matavulj je režirao predstavu "Oblik stvari" kojom je i zvanično počelo sa radom pozorište Jazavac. U predstavi igraju Vladimir Đorđević, Velimir Blanić, Snježana Mišić i Ljubiša Savanović", kaže Dragana Marić.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



Glumac Vladimir Đorđević kaže da je predstava "Pita li iko kako je meni?" nešto potpuno novo na našoj pozorišnoj sceni.

"U pitanju je neka vrsta stand-up komedije, biće to nešto moderno, drugačije, zanimljivije… Meni kao glumcu predstavljalo je veliko zadovoljstvo da radim na ovom projektu, jer sam upoznao i mehanizme kako u budućnosti raditi slične stvari koje ne moraju biti samo komedije. Mislim da će publika biti veoma iznenađena", kaže Đorđević.

Karte za Zaplet 09 su večeras zvanično u prodaji, a cijena ulaznica je od pet do 15 KM.

Prijatelj ovogodišnjeg festivala je kompanija m:tel, njegovi sponzori su Banjalučka pivara i PROINTER, a održavanje su sufinansirali Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop