Kvalifikacije za SP: Dan "D" za "zmajeve"

Autor:

Belgijanci dolaze rasterećeni u Sarajevo, ali to može biti jako opasno za bh. reprezentaciju. Sigurno će igrači, koji su do sada bili u drugom planu, ukoliko dobiju priliku pokušati da se nametnu selektoru Robertu Martinezu.

0
A- A A+

Utakmice devetog kola u kvalifikacionim grupama A, B i H, koje su na programu večeras, trebalo bi da donesu dosta uzbuđenja, ali teško da će nakon njih biti poznati učesnici Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Situacija u sve tri pomenute grupe je dosta komplikovana. Jedino je Belgija, koja stiže na "Grbavicu" na megdan BiH, osigurala vizu za Rusiju, dok će izabranici Mehmeda Baždarevića pokušati trijumfom održati nadu da mogu do baraža.

Švajcarska i Francuska u svojim grupama pokušaće odbraniti prvo mjesto, a onda se u posljednjem kolu domoći Mundijala.

Belgijanci dolaze rasterećeni u Sarajevo, ali to može biti jako opasno za bh. reprezentaciju. Sigurno će igrači, koji su do sada bili u drugom planu, ukoliko dobiju priliku pokušati da se nametnu selektoru Robertu Martinezu.

Grčka će se nadati trijumfu Belgije, jer bi onda i ona pobjedom na Kipru mogla da se uključi u borbu za baraž.

U grupi A Francuska se kiksom protiv Luksemburga u prošlom kolu dovela u neugodnu situaciju. "Trikolorima" je neophodna pobjeda u Sofiji protiv Bugarske, kako bi zadržali prvo mjesto uoči raspleta za tri dana.

Svoju šansu iz prikrajka vreba Švedska, koja na domaćem terenu ne bi trebala imati problema sa Luksemburgom. Trenutno Šveđani imaju bod manje od Francuza, tako da bi nadmetanje u grupi A moglo biti jako uzbudljivo do posljednje minute narednog, desetog kola.

U grupi B je jedno sigurno Švajcarska i Portugal su dvije reprezentacije koje se bore za direktan plasman na SP. Onaj koji ne uspije sigurno će u baraž. Švajcarci su trenutno u prednosti, jer imaju tri boda više.

U devetom kolu izabranici bh. trenera Velimira Petkovića dočekuju Mađarsku uz imperativ osvajanja tri boda. Portugal ima lagano gostovanje kod Andore, gdje bi sve osim ubjedljivog trijumfa Kristijana Ronalda i društva bilo senzacija. Stoga se može očekivati da će odluka o pobjedniku grupe B odlučivati direktan duel Portugala i Švajcarske u posljednjem kolu u Lisabonu.

GRUPA A

Švedska - Luksemburg (18:00)
Bjelorusija - Holandija (20:45)
Bugarska - Francuska (20:45).

TABELA: Francuska 17 bodova, Švedska 16, Holandija 13, Bugarska 12, Luksemburg 5, Bjelorusija 5.

GRUPA B

Farska ostrva - Letonija (18:00)
Andora - Portugal (20:45)
Švajcarska - Mađarska (20:45).

TABELA: Švajcarska 24, Portugal 21, Mađarska 10, Farska ostrva 8, Andora 4, Letonija 3.

GRUPA H

Gibraltar - Estonija (18:00)
BiH - Belgija (18)
Kipar - Grčka (20:45).

TABELA: Belgija 22, BiH 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0.

Ostale vijesti