Šamari, vrbovanje, Fadilov optimizam i Grbavica

Autor:

Šta je ostalo od narodnjaka u BiH, na kakvoj misiji je Bilal Bosnić, zašto je Novalić optimista, gdje je zapelo u Kataloniji. Mondo brifing za subotu.

0
A- A A+

Otkud SDA sa hrišćanima?

Posjeta predsjednika Evropske narodne partije Žozefa Dola Sarajevu bila je svojevrstan šamar partijama iz BiH koje su dio te najveće transnacionalne političke organizacije, piše današnji „Euroblic“.

Dol je, kako prenosi list, bio šokiran onim što je čuo tokom sastanaka sa predstavnicima SDA, HDZ-a BiH, PDP-a i HDZ-a 1990. Iako nije pominjao imena, naglasio je da tri stranke koje su dio ove porodice, a čine vlast u BiH moraju da snose odgovornost. Nezvanično, Dol je imao najviše primjedbi na račun lidera SDA Bakira Izetbegovića. Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da Dolove žestoke stavove ne treba generalizovati. List problematizuje i činjenicu da je SDA uopšte član Evropske narodne partije i navodi da ova asocijacija okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne stranke desnog centra pa se postavlja pitanje otkud u tom društvu najveća bošnjačka partija. Zaključuje se da se i preko ove priče pokušava zadržati nacionalni balans u BiH.

Vehabija Bosnić u zatvoru vrbovao 30 osuđenika

Vehabijski vođa Bilal Bosnić vrbovao je tridesetak osuđenika koji s njim izdržavaju kaznu u paviljonu zeničkog zatvora, piše današnji "Glas Srpske".

List navodi da je Bosnić vrbovao zatvorenike koji su u skladu sa pravilima vehabijskog pokreta promijenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, te sada vjerske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

U radikalizaciju i prelazak na druge načine praktikovanja islama uvjerili su se i članovi nezavisne Komisije parlamenta BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, koji su nedavno bili u posjeti Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Jedan od posljednjih zatvorenika koje je Bosnić radikalizovao je i Edib Buljubašić, četvorostruki ubica kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

"Institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala", navode izvori "Glasa Srpske".

Bilala Bosnića je Sud BiH lani pravosnažno osudio na sedam godina zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Novaliću nije sve tako crno

“Mislim da u ovom trenutku slika nije baš toliko crna. Vlada FBiH je razgovarala sa penzionerima na temu kašnjenja zakona o PIO i imamo njihovu punu podršku za njegovo vraćanje u proceduru. Poljoprivrednici su svjesni da smo do sada značajno smanjili dugovanja u poljoprivredi i osigurali redovne isplate poticaja i da ćemo nastaviti da radimo na tome da sva naslijeđena dugovanja riješimo do kraja. Šta se, pak, tiče infrastrukturnih projekata, činjenica je da zbog neusvajanja izmjena i dopuna zakona o akcizama kasnimo, no mislim da se i ovdje približavamo rješenju, te da ćemo vrlo brzo, kroz povećanje trošarina, završiti i ovu blokadu”, odgovorio je premijer FBiH Fadil Novalić na pitanje da li nas čeka vruća jesen-zima koje mu je u današnjem intervjuu za “Nezavisne” postavila novinarka tog lista.

Nesuglasice među Kataloncima

Među liderima regiona Katalonije pojavile su se nesuglasice oko planova za jednostrano proglašenje nezavisnosti nakon održavanja referenduma koji je Madrid proglasio ilegalnim.

Predsjednik Katalonije Karles Puigdemon zaprijetio je da će u narednim danima proglasiti nezavisnost ali je regionalni ministar za poslovanje Santi Vila predložio "prekid vatre" u sporu sa centralnim vlastima.

U članku objavljenom u katalonskom dnevniku "Ara" Vila je zatražio od proseparatista da "sagledaju koristi i posljedice" od proglašenja nezavisnosti.

Puigdemon je odgodio za utorak 10. oktobra izlazak pred regionalni parlament za kada su pojedini lideri zatražili proglašenje nezavisnosti.

Sjednica parlamenta na kojoj bi bili analizirani rezultati održanog referenduma prvobitno je bila zakazana za 9. oktobar ali je španski Ustavni sud suspendovao.

Srbija na popravnom, Hrvati u kanalu, BiH se nada

Centralna sportska tema ovog vikenda je završnica Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Srbija sinoć nije iskoristila prvu meč loptu, poražena je od Austrije pa će plasman na svjetsku fudbalsku smotru tražiti u ponedjeljak protiv Gruzije. Utakmica će se igrati u Beogradu i "Orlovi" su apsolutni favoriti.

Hrvatska je primila gol od Finske u samoj završnici utakmice na riječkoj "Rujevici" i time umanjila šanse ne samo za direktan plasman, već i za odlazak u baraž. Da bi bili bar drugi u grupi, "kockasti" moraju da u Kijevu savladaju Ukrajinu što će biti đavolski težak posao.

BiH će večeras od 18 časova na megdan Belgiji. Ekipa Mehmeda Baždarevića ima imperativ pobjede ako želi da se plasira u baraž. Belgijanci su već obezbijedili odlazak u Rusiju, ali niko ne očekuje da će na "Grbavicu" doći opušteni i bez pobjedničkih ambicija.

Tagovi:

Ostale vijesti