Rus i Amer na tajnoj lokaciji u Beogradu!

Autor:

Važan sastanak ruskog i američkog diplomate održan je danas u Beogradu.

0
A- A A+

  Dvojica diplomata razgovarala su o primirju na istoku Ukrajine.

Iz američke ambasade u Srbiji naveli su da je Beograd pogodno i gostoljubivo mesto za ovakvu diskusiju, pišu beogradski mediji.

"Više od 10.000 ljudi ubijeno je u konfliktima na istoku Ukrajine. Razgovori koji će biti održani u Beogradu deo su mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši. Sjedinjene Američke Države zahvalne su srpskoj vladi čije je gostoprimstvo učinilo Beograd pogodnim i gostoljubivim mestom za takvu diskusiju", rečeno je iz američke ambasade u Beogradu za "Blic".

Tačno vreme i lokacija susreta nisu objavljeni.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su specijalni savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Vladislav Surkov i bivši američki ambasador pri NATO i specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker održali u Beogradu sastanak o primirju na istoku Ukrajine.

Dačić je za RTS rekao da je to "pokazatelj promenjene i poboljšane spoljnopolitičke pozicije Srbije".


"Sama činjenica da su te dve velike sile odabrale Beograd kao mesto gde će se sastati, govori da imamo drugačiji spoljnopolitički položaj nego kako je to bilo ranije", rekao je Dačić ranije za Radio televiziju Vojvodine.

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker, objavio je na svom Twitter nalogu da će se 7. oktobra sastati sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom u Beogradu.

"Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", objavio je Voker na Twitteru u četvrtak.

"U ovom slučaju pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata. Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija", rekao je Peskov, preneo je TASS.

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država, koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Ovo će biti drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukubima u istočnoj Ukrajini.

Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku, Belorusija.

Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

Tagovi:

Ostale vijesti