• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muslin i "orlovi" zaradili milione, FSS može još!

Autor mondo.rs

FIFA još nije zvanično saopštila koliko će iznositi premije za plasman i kasnije uspehe na Mundijalu, ali brojni izvori iz Ciriha navode da se radi o ozbiljnim sumama. Sada je vreme da zaigra i FSS i obezbedi dodatni profit od uspeha.

Fudbaleri, selektor i stručni štab reprezentacije Srbije uradili su svoj deo posla.

Sada je trenutak da FSS naplati uspeh generacije koju predvodi Slavoljub Muslin i našoj "Kući fudbala" obezbedi što je moguće veći profit od direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Ono što je već sada jasno, iako FIFA još nije zvanično saopštila koliko iznose premije za plasman i kasnije uspehe na turniru, svaki od 32 saveza čiji su timovi izborili (ili će izboriti) učešće na Mundijalu zaradiće značajna sredstva, otprilike za 12 odsto veća od sume koja je razdeljena tokom SP u Brazilu 2014.

Brojni svetski mediji bavili su se u nedeljama za nama ovom temom i nekoliko neimenovanih izvora iz Ciriha najavilo je da će posle Rusije 2018 biti podeljeno oko 400 miliona dolara na ime premija, a da će još oko 300 miliona FIFA morati da izdvoji na ime osiguranja fudbalera koji učestvuju i naknadu klubovima koji šalju svoje igrače na sam Mundijal.



Projektovani bonusi za učesnike SP 2018:

2,5 miliona dolara - plasman

10 miliona dolara - grupna faza

12 miliona dolara - osmina finala

18 miliona dolara - četvrtfinale

25 miliona dolara - polufinale

30 miliona dolara - treće mesto

40 miliona dolara - finale

50 miliona dolara - titula prvaka

65 miliona dolara - titula prvaka bez poraza

Konkretno, sam plasman na SP biće nagrađen sa 2,5 miliona dolara, a potom sa dodatnih deset učešće u grupnoj fazi takmičenja, što znači da premija od 12,5 miliona čeka čak i timove koji će eventualno izgubiti sve tri utakmice u Rusiji.

Plasman u osminu finala biće nagrađen, takođe nezvanično, sa 12 miliona, četvrtinale 18, polufinale 25, treće mesto 30, finale 40, dok će narednom šampionu sveta u fudbalu pripasti premija od 50 miliona dolara.

I to, nezvanično, nije sve, utoliko što FIFA ogromne prihode od TV prava i sponzora želi da potroši i na motivisanje favorita da ne "spuštaju gas" kada u dve utakmice u grupi obezbede prolaz dalje. Ukoliko budući šampion do zlata stigne bez poraza dobiće povišicu od 15 odsto na pomenutu premiju od 50 miliona dolara, navode mediji pozivajući se na izvore iz Ciriha.

Poređenja radi, Nemačka je kao šampion sveta vratila kući 35, a Argentina kao poraženi finalista 25 miliona dolara iz Brazila, ali odmah treba reći da fudbalski savezi najbogatijih zemalja sveta imaju unete ozbiljne bonuse u sve potpisane sponzorske ugovore i da se svaki uspeh na velikim takmičenjima dodatno naplaćuje.

FIFA oko 85 odsto prihoda ostvaruje na ime brenda zvanog Svetsko prvenstvo odnosno World Cup, iako se ono održava tek svake četvrte godine. Mundijal u Brazilu ukupno je koštao FIFA 2,7 milijardi dolara, ali je ostvaren prihod od 4,8 milijardi tako da je profit od 2,1 milijarde bio sasvim dovoljan da se za bonuse, premije i osiguranje izdvoji 576 miliona dolara.

Procena je da će taj budžet iznositi oko 700 miliona kada bude odigrana poslednja utakmica na Mundijalu u Rusiji, koji će početi 14. juna, a biti završen 15. jula naredne godine.

Ko će s kim igrati saznaćemo na žrebu u Kremlju 1. decembra, a već sada znamo da se Srbija nalazi u grupi od 17 reprezentacija koje su obezbedile učešće, što znači da je ostalo još 15 "vaučera" vrednih najmanje 12,5 miliona dolara.

Bez TV prava, sponzorskih ugovora i ostalih prihoda koji su na samim savezima…

Eto prilike da se istaknemo i van terena!

P. S. U FSS će uskoro, pretpostavljamo kada FIFA zvanično saopšti budžet, odlučiti i kolike premije očekuju same fudbalere za ostvaren plasman odnosno prihod od 12,5 miliona dolara. Ono što nema cenu su Matićeve, Tadićeve, Muslinove suze posle pobede nad Gruzijom...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC