Ako imate 100 miliona viška i volite slike...

Autor:

Salvator Mundi, posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vinčija, čija vrijednost se procjenjuje na oko 100 miliona dolara, biće prodata na aukciji u novembru u Njujorku.

0
A- A A+

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Francisku, Londonu i Njujorku. Naziv slike "Salvator Mundi", što u prevodu znači "Spasitelj svijeta", predstavlja Isusa kao spasitelja svijeta. Riječ je o umjetnini koja je nastala oko 1500. godine i smatra se iznimnim djelom koje se do sada nalazilo u jednoj privatnoj kolekciji. Na slici se nalazi Isus, odjeven u kaftan u plavoj i crvenoj boji dok u jednoj ruci drži kristalnu kuglu.

Do danas je sačuvano oko 20 Da Vinčijevih djela, koja se nalaze u muzejima ili kolekcijama institucija. Posljednja od njih je "Salvator Mundi", koja je bila u vlasništvu osobe čiji identitet predstavnici galerije „Kristis“ nisu željeli otkriti. Međutim, poznato je da se radi se o kolekcionaru iz Evrope.

Leonardo da Vinči bio je italijanski slikar, arhitekt, skulptor, mislilac, matematičar i inžinjer. Njegova djela "Posljednja večera" i "Mona Lisa " spadaju među najpopularnije i najuticajnije slike renesanse.

Ostale vijesti