Struja ne poskupljuje, ali će račun biti veći

Autor:

Iz ''Elektroprivrede'' objasnili da ne poskupljuje struja već će građani plaćati još jednu naknadu koja ne predstavlja prihod ERS.

2
A- A A+
struja, dalekovod Foto: MONDO/Predrag Vujić

Struja u Republici Srpskoj neće poskupjeti i nijedno zavisno preduzeće iz sistema “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) nije podnijelo zahtjev Regulatornoj komisiji za energetiku za promjenu cijene električne energije, saopšteno je iz ovog preduzeća, prenosi Glas Srpske.

U saopštenju se navodi da je ERS društveno odgovorna kompanija koja neće dozvoliti još jedan udar na džepove građana Republike Srpske u narednom periodu. 

“Prosječna cijena električne energije za domaćinstva po kilovat-času u proteklih šest mjeseci iznosila je 13,1 feninga i to je jedna od najjeftinijih cijena električne energije, kako u regionu, tako i u Evropi”, navode iz ERS-a.

Iz ovog elektroenergetskog preduzeća poručuju da će i dalje biti najjeftiniji ponuđač i siguran snabdjevač svih svojih kupaca.

“Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Riječ je o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihod Elektroprivrede Republike Srpske, niti njenih zavisnih preduzeća”, pojašnjavaju iz ERS-a.

Riječ je naknadi za obnovljive izvore energije koja će sa prošlogodišnjih 0,0044 KM po kilovat času biti povećana na 0,0053 KM.

Iz ERS napominju da su BiH i Republika Srpska, u skladu sa direktivama EU, preuzele obavezu uvećanja udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, dodajući da je riječ o namjenskim sredstvima putem kojih se vrši plaćanje u sistemu podsticaja.

Pojedini mediji juče su objavili informaciju da će struja u Srpskoj poskupjeti u narednom periodu.

Tagovi:

Ostale vijesti