• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcize pa kredit EBRD-a za autoput "Pet ce"

Autor Agencije

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izrazila spremnost da sa 70 miliona evra kreditira izgradnju prve faze Koridora "Pet ce" kroz Srpsku.

 Akcize kredit EBRD autoput Pet ce Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Trninić je naglasio da je riječ o šest kilometara auto-puta od petlje Johovac do Rudanke.

"Jedini problem je što nije ispunjen najvažniji uslov za ovaj kredit, a to je usvajanje seta zakona o akcizama. Nije sporno da se potpiše ugovor ali efektivnost kreditnih sredstava ne bi bila moguća dok se ne usvoje ovi zakoni", rekao je Trninić novinarima u Banjaluci.

On je nakon razgovora sa direktorom "Autoputeva Republike Srpske" Dušanom Topićem istakao da je EBRD pokazao interes i za neke druge infrastrukturne projekte u Srpskoj, kao što je izgradnja dionice Foča-Šćepan polje i povezivanje sa međudržavnim mostom, te izgradnja druge faze Koridora "Pet ce".

Komentarišući najave Turske o pomoći izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, Trninić je rekao da postoje tri pravca koja treba da povežu Koridor "Pet ce" sa Koridorom "Deset".

"To je već eksploatisana ruta tri, koja povezuje Istočno Sarajevo, Pale, Rogaticu i Višegrad do Srbije, kao brzi put. Druga ruta je veza sa Koridorom `Pet ce" od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine i ruta devet a, koja podrazumijeva auto-put između Doboja, Tuzle i Zvornika do Loznice", objasnio je Trninić.

On je naglasio i da izgradnja mosta na Savi nema veze sa zakonom o akcizama, već da je to poseban proces koji teče dobrom dinamikom, te da bi sve neophodne procedure trebalo da budu završene na proljeće.

Direktor "Autoputeva" Dušan Topić naglasio je da su sljedeći koraci na projektu prve faze Koridora "Pet ce" to da Vlada Srpske i Narodna skupština odobre kreditni sporazum sa EBRD-om, kao i Parlamentarna skupština BiH, te eksproprijacija zemljišta koje je u toku i priprema tenderske dokumentacije.

Uklanjenje kućica u Glamočanima - 1,5 miliona KM

Neđo Trninić kaže da će najkasnije sljedeće sedmice biti raspisan tender za uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice. Trninić tvrdi da će uklanjanje koštati 1,5 miliona KM.

"Nije pitanje samo fizičkog uklanjanja kućica, nego i rekonstrukcije puta prije i poslije kućica, jer se profil puta mora prilagoditi ograničenjima brzine", kaže Trninić.

"Planiramo da u toku jeseni raspišemo tender za izvođača radova i nadzorni organ, kako bi taj posao završili do proljeća. Ukoliko se do tada riješi pitanje zakona o akcizama, počeli bi radovi", naveo je Topić.

On je podsjetio da su od 1. juna 2009. godine kada je osnovano preduzeće "Autoputevi Srpske", do 30. septembra ove godine, ugovoreni projekti u vrijednosti 892 miliona KM, dok je trenutno stanje duga 747 miliona KM.

"U istom periodu po osnovu akciza prikupljena su i nama doznačena 402 miliona KM i kompletan iznos namjenski je potrošen za izgradnju auto-puteva", naglasio je Topić.

On je dodao da je "Autoputevima Srpske" ovih dana uplaćeno 460.000 evra, kao dio naknada iz prodaje stečajne mase slovenačkog preduzeća "CPM", s kojim je prije sedam godina potpisan, a zatim raskinut ugovor za koncesiju auto-puta Banjaluka-Doboj i za koji je "Autoputevima" od stečajnog upravnika priznato potraživanje od 7,6 miliona evra.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kf

Svaka feninga je puno za narod.Zar vas nije sramota da opet uzimate od naroda.Uzmite od svojih plata koje su i onako prevelike.

SDS

10 miliona eur po kilometru. Pa strašno

Da

@SDS Istina je,ali svi ste isti,borite se za vlast i lični interes, ne borite se za narod kako pričate pred izbore,samo unosite mržnju među ljude pa se mrze i rodbina i komsije i prijatelji.

MONDO REPORTAŽE