SUVERENO: Španija odbila međunarodno posredovanje

Autor:

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je danas mogućnost bilo kakvog posredovanja u rešavanju krize oko nastojanja Katalonije da posle referenduma proglasi nezavisnost i pozvao na poštovanje španskih zakona.

0
A- A A+

"Posredovanje između demokratskog zakona i neposlušnosti, bezakonja - nije moguće", poručio je Rahoj u govoru pred parlamentom, preneo je AFP.

Rahoj je ocenio da je referendum u Kataloniji sproveden kao deo strategije da se "nametne nezavisnost koju malo ko želi i koja ni za koga nije dobra".

Prema rečima španskog premijera, katalonske vlasti su prekršile zakon i podstakle na ulične proteste da bi stvorile "lažan legitimitet".

Kako je naveo, niko ne bi trebalo da bude ponosan na katalonski referendum, preneo je AP.

"Nelegalan referendum sproveden je da podrije našu demokratiju, špansko jedinstvo..., a nijedan rezultat tog referenduma ne može da da legitimitet katalonskoj nezavisnosti", poručio je Rahoj, objavio je "Pais".

Rahoj je ponovio da je Madrid od katalonske vlade zatražio da "potvrdi da li je proglasila nezavisnost", pomenuvši "namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala".

"Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti", kazao je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli "veoma opasan atak na institucije i, još gore, društvenu saglasnost".

"Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva.

Ostale vijesti