Uragan Ofelija preti Evropi!

Autor:

Ofelija je deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije. Ovaj uragan će dodatno podići temperature u Evropi, kažu meteorolozi.

0
A- A A+

Time je dostignut rekord star jedan vek koji se dogodio još tri puta, 1878, 1886. i 1893. godine, javljaju britanske meteorološke službe.

Upozoravaju da bi uragan do ponedeljka mogao da stigne do Velike Britanije.

Očekuje se da će se do utorka približiti irskoj obali, prenose britanski mediji.

Najgori udari oluje očekuju se u severnom i zapadnom delu Velike Britanije, a brzina vetrova bi mogla biti 130 kilometara na sat.

Meteorolog Hana Findli je izjavila da bi Ofelija trebalo da ostane uragan prve kategorije u nedelju, kada će proći zapadno od Portugalije i u ponedeljak krenuti prema Velikoj Britaniji.

Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti od pet do sedam stepeni više od normalnih, rekla je ona.Uragan je bio lociran danas na oko 1.145 kilometara jugozapadno od Azorskih ostrva, sa brzinom vetra koja dostiže do 150 kilometara na čas, a kreće se u pravcu sever-severoistok brzinom od četiri kilometara na čas, prenosi AP.

Trenutno nema izdatih upozorenja obalske straže, mada meteorolozi navode da bi stanovnici istočne obale Azorskih ostrva trebalo da motre na uragan.

Kako agencija navodi, mala promena snage se očekuje u narednih 48 sati.

Ostale vijesti