Prijava protiv ratnih sudija i tužilaca

Centar za istraživanje ratnih zločina RS predao je danas dokumentaciju na preko hiljadu stranica protiv devet sudija i šest tužilaca, za koje tvrde da su radili u vojnim sudovima u FBiH tokom ratnih godina.

0
A- A A+

Navedeno je da je tih devet sudija osudilo 91 osobu srpske nacionalnosti na ukupno 1.421 godinu zatvora.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Milorad Kojić nije želio da precizira o kojim nosiocima pravosudnih funkcija se radi, a samo je izdvojio sudijuŠabana Maksumića koji je bio član vijeća u predmetu Naser Orić.

Kojić je istakao i da protiv trojice prijavljenih sudija postoje od ranije čak i krivične prijave.

"Neki do njih su učestvovali i u fizičkom zlostavljanju Srba i imaju izjave svjedoka da je jedan rekao da je “sinoć igrao malo boksa sa Srbinom”, kazao je Kojić.

Podvukao je da su u šest mjeseci istraživanja došli do podataka koji ukazuju na diskriminaciju u određenim sudskim predmetima, a da se u najvećem broju takvih slučajeva, pojavljuju iste sudije i tužioci.

"Istražujući njihovu biografiju došli smo do saznanja da su oni obavljali određene funkcije u vojnim sudovima od 1992. do 1995. godine u Federaciji BiH", rekao je Kojić.

On je podvukao da će ova informacija biti podnesena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS).

"To nisu samo imena i prezimena, nego preko 1000 stranica dokazne dokumentacije. Mnogi će reći da je ovo napad na pravosudne institucije i pokušaj uticaja na njihov rad, ali ne, na ovaj način želimo da pomognemo da se napravi nezavisno i nepristrasno pravosuđe", dodao je Kojić.

Podvukao je da očekuju da se protiv nekih pokrenu disciplinski postupci, razrješenja, a na kraju i ponavljanje nekih postupaka.

Ostale vijesti