Prijava protiv ratnih sudija i tužilaca

Centar za istraživanje ratnih zločina RS predao je danas dokumentaciju na preko hiljadu stranica protiv devet sudija i šest tužilaca, za koje tvrde da su radili u vojnim sudovima u FBiH tokom ratnih godina.

0
A- A A+
tužilaštvo, sud, tužilaštvo bih, sud bih Foto: Anadolija/Mustafa Öztürk

Navedeno je da je tih devet sudija osudilo 91 osobu srpske nacionalnosti na ukupno 1.421 godinu zatvora.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Milorad Kojić nije želio da precizira o kojim nosiocima pravosudnih funkcija se radi, a samo je izdvojio sudijuŠabana Maksumića koji je bio član vijeća u predmetu Naser Orić.

Kojić je istakao i da protiv trojice prijavljenih sudija postoje od ranije čak i krivične prijave.

"Neki do njih su učestvovali i u fizičkom zlostavljanju Srba i imaju izjave svjedoka da je jedan rekao da je “sinoć igrao malo boksa sa Srbinom”, kazao je Kojić.

Podvukao je da su u šest mjeseci istraživanja došli do podataka koji ukazuju na diskriminaciju u određenim sudskim predmetima, a da se u najvećem broju takvih slučajeva, pojavljuju iste sudije i tužioci.

"Istražujući njihovu biografiju došli smo do saznanja da su oni obavljali određene funkcije u vojnim sudovima od 1992. do 1995. godine u Federaciji BiH", rekao je Kojić.

On je podvukao da će ova informacija biti podnesena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS).

"To nisu samo imena i prezimena, nego preko 1000 stranica dokazne dokumentacije. Mnogi će reći da je ovo napad na pravosudne institucije i pokušaj uticaja na njihov rad, ali ne, na ovaj način želimo da pomognemo da se napravi nezavisno i nepristrasno pravosuđe", dodao je Kojić.

Podvukao je da očekuju da se protiv nekih pokrenu disciplinski postupci, razrješenja, a na kraju i ponavljanje nekih postupaka.

Ostale vijesti