Hakovanje i "nelegalni" Centar za predškolsko

Autor:

Mondo brifing donosi vam izbor najzanimljivijih priča iz jutrošnjih novina i iz drugih medija.

Hakovanje i "nelegalni" Centar za predškolsko Foto: Željko Svitlica/MONDO

Sa jeftinih računara hakuju države podatke

Porazna je činjenica da veb stranicu institucije može srušiti haker kojima ima računar od 200 KM, pišu današnje "Nezavisne novine".

Stručnjaci smatraju da su informativni sistemi u institucijama BiH slabo zaštićeni te da hakeri lako mogu probiti podatke sa servera, računara ili službenih e-mailova.

"Nezavisne" podsjećaju da je u u srijedu hakovan službeni e-mail Vjekoslav Bevande, ministra finansija i trezora BiH. Pojedini stručnjaci tvrde da je problem u lošem i jeftinom softveru te opštoj nebrizi.

Banjalučka aleja postala nacionalni spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je ambijentalnu cjelinu koja obuhvata objekte i aleje u Ulicama Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjaluci nacionalnim spomenikom

Na šesnaestoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeno je deset novih nacionalnih spomenika, među kojima i prepoznatljiv simbol Banjaluke - dio glavne gradske ulice na potezu od Narodne skupštine do gradskog parka ''Mladen Stojanović''. Ova ambijentalna, prirodna i graditeljska cjelina, između ostalog, obuhvata desetak vila izgrađenih u vrijeme Austrougarske (tzv. "miraždžike"), kao i aleje koje vode prema parku.

Štrajk u Sarajevu

Zdravstveni radnici - članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupili su jutros u generalni štrajk koji će, kako su najavili, trajati do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva. Glavni zahtjev Sindikata jeste da ne bude promjene koeficijenta, a da se poveća cijena satnice, prenose federalni mediji.

"Zastupamo stav da se u ovom trenutku ne mijenjaju koeficijenti, nego da dizanjem satnice pokušamo da popravimo socijalni status svih zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo. Razgovarali smo i o radnoj sedmici, zakonodavac je rekao 40 sati i to ne mijenjamo", rekao je predsjednik

Da li će svi stariji automobili biti oldtajmeri?

U BiH bi svaki 14. registrovani automobil mogao postati oldtajmer barem što se tiče starosti jer su proizvedeni prije više od 30 godina, piše, "EuroBlic". 

Prema podacima resorne Agencije u proteklih godinu dana registrovano je ukupno 58.085 automobila starijih od 30 godina od ukupno registrovanih oko 830.000 atuomobila u BiH.

Po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, oldtajmer motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina koje je radi njegovanja istorijskih nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku. Isti zakon predviđa da vlasnici oldtajmera mogu trajno da registruju svoja vozila, a načini i uslovi registracije oldtajmera biće definisani pravilnikom.

"Centar za predškolsko" nema dozvolu za rad!

Centar za poredškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, najveća javna ustanova za djecu u RS nema dozvolu za rad, pa se sa više od hiljadu djece u Banjaluci trenutno radi na crno, saznaje ''EuroBlic''.

Zabrinjavajuća informacija otkrivena je nakon što je u septembru obavljena hitna inspekcija u banjalučkom vrtiću ''Tijana'' gdje je izujedana beba.

Prosvjetna inspekcija trebala je utvrditi da li pomenuti vrtić posjeduje zakonom utvrđene uslove za rad predškolske ustanove, ali su prosvjetni inspektori otkrili nešto uznemirujuće, a to je da najveća javna ustanova za djecu u Srpskoj koja gazduje sa više od 20 vrtića u koje ide preko 1.000 djece - nema dozvolu za rad.

U Ministarsvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da je prosvjetna inspekcija u septembru Centru za predškolsko vaspitanje naložila da se u toku od 60 dana otklone utvrđeni nedostaci te stvore uslovi za dobijanje rješenja za nastavak rada Centra.

''Ovo ne dovodi u pitanje kvalitet i ozbiljnost rada ovih predškolskih ustanova već se isključivo odnosi na obavezu usklađivanja dokumentacije sa važećim zakonskim propisima. Očekujemo da će ove ustanove u najskorijem roku dopuniti potrebnu dokumentaciju na način na koji to od njih traže nadležne institucije'', kažu u tom ministarstvu.

Katalonija kao Slovenija?

Francuska agencija AFP piše da se Slovenija pominje kao mogući model za napore Katalonije da se odvoji od Španije, podsjećajući da je Slovenija postala nezavisna država 1991. godine u krvavom raspadu Jugoslavije. 

AFP navodi da Slovenija kao i Katalonija imala snažnu ekonomiju, kao i veći stepen autonomije u okviru bivše zajedničke države. Prvi ministar spoljnih poslova nezavisne Slovenije Dimitrij Rupel rekao je da bi Slovenija mogla da pomogne svojim iskustvom, a da bi Evropska unija trebalo da posreduje u razgovorima i tromjesečnom periodu tranzicije ka nezavisnosti.

Tagovi:

Ostale vijesti