Crna Gora se odrekla Nemanjića!?

Autor:

Iz statuta narodnog muzeja Crne Gore "nestala" srpska dinastija koja je vladala Zetom, piše danas beogradska štampa.

0
A- A A+
nemanjići, 4d, nemanjići 4d, projekcija, stari dvor Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Iz Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, koji su vladali Zetom skoro dva veka, a čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici, pišu "Novosti".

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom vešću.

"Prosto neverovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima 'beskrajno mnogo prošlosti'. Na brojnim istorijskim raskršćima 'alternativna istorija' nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju 'alternativni istoričari' imaju poslednju reč. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad", kaže profesor Lakić.

On je rekao da bi trebalo preispitati novi statu Muzeja Cetinje, u protivnom "Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova!"

"Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore", rekao je Lakić.

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

"Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo", kazao je Matović.

On je dodao da su izbačene čak i epske narodne pesme "Ženidba kralja Vukašina", "Kosovka Devojka", "Marko Kraljević ukida svadbarinu", "Deoba Jakšića", "Ropstvo Janković Stojana", "Hasanaginica"...

Nadležni u Muzeju nisu se oglasili ovim povodom, niti obrazložili zašto su Nemanjići "nestali".

Tagovi:

Ostale vijesti