Uhvati film BiH: Umjetnost mijenja svijet na bolje

Autor:

Jednodnevni festival "Uhvati film BiH" otvorila je danas u Banjaluci direktorka Festivala Dušica Lipovac.

0
A- A A+
uhvati film Foto: Ivana Šimundža, mondo.ba

Ona je istakla da je cilj festivala da mijenja perspekivu o životu osoba sa invaliditetom.

"Na festival su stigla 762 filma, a planiramo da se naredne godine uvrstimo u kulturnu mapu BiH", dodala je.

Podršku festivalu dala je i istaknuta banjalučka glumica Sladjana Zrnić.

"Veoma je važna uloga umjetnosti i kulture u društvu, kao i rušenje predrasuda kroz umjetnost. Prikazi iskustava života s invaliditetom kroz umjetnost, u ovom slučaju filmsku, značajan je korak ka ostvarivanju jednakih prava, pristupa i odnosa sa društvom, koje se temelji na neznanju, predrasudama i strahu. Popularizovanjem raznih manifestacija, projekata i aktivnosti, promoviše se umjetnost koju stvaraju osobe sa invaliditetom, a njihov aktivizam i rad doprinose poboljšanju društvenog položaja.

Izvor: Mondo.ba

Ovaj festival je od velikog značaja ne samo za naš grad, nego i za region. Filmski festival „Uhvati film“ obuhvata projekcije domaćih, kao i inostranih filmova, dokumentarne i igrane forme. Neke od priča govore o osobama koje su zatvorene i izolovane zbog barijera, predrasuda, diskriminacije, nedostatka razumijevanja ili zato što žive u ruralnim područjima. Pored umjetničke vrijednosti, festival ima i onu ljudsku, jer prenosi poruku da zaslužujemo jednake mogućnosti da ostvarimo sopstvene potencijale“, kazala je glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić na otvaranju.

uhvati film, zahvalnica Foto: Ivana Šimundža, mondo.ba

Više informacija o programu potražite na OVOM LINKU.

U okviru pratećeg programa očekuju vas i izložba fotografija “Osobe sa kvalitetom”, kao i debata na temu “Osobe sa kvalitetom” i muzički program.

Ostale vijesti