• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurc na čelu Austrije, skupa hrana, alkohol u krvi

U redovnom Mondo brifingu pronaći ćete najzanimljivije priče iz jutrošnjih novina i iz elektronskih baza drugih medija.

 Mondo brifing 16.10.2017 Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Istraga za Ginisa

"EuroBlic" jutros piše o ''već viđenoj farsi'' sa suđenja Bošnjacima optuženim za ratne zločine koja je nakon suđenja Naseru Oriću nastavljena i drugim procesima koji se vode pred Sudom BiH. Puštanje otpuženih za najteža zlodjela da se brane sa slobode kao i masovno odustajanje svjedoka od svjedočenja i mijenjanje njihovih ranijih iskaza o zločinima koji su optuženi počinili je praksa je koja se nastavlja u svim predmetima u kojima su Srbi žrtve.

Član Skupštine BORS Mihajlo Parađina za "EuroBlic" kaže da o odnosu pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama iz proteklog rata dovoljno govori to što je istraga protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića ušla u drugu deceniju i da ''sigurno na planeti ne postoji sličan slučaj gdje istraga protiv osumnjičenog za najteže zločine traje već 11 godina''.

Kupite ministrov audi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uskoro će na licitaciji prodati tri službena automobila među kojima je i crni ''audi A6'' od 2.698 kubika, star deset godina kojim su se vozili ministri. Stručnjaci procjenjuju da audi danas vrijedi najmanje 17.000 KM ali da je ta investicija neisplativa jer u RS "ne postoje putevi na kojima bi se mogle iskoristiti prednost tako moćnog automobila" (što ministrima izgleda nije smetalo).

Poskupljenje hrane

Građani nikada skuplje nisu plaćali krompir, kupus i luk čije su cijene kada se u obzir uzmu posljedice suše koja nas je zadesila, precijenjene i do 30 odsto, piše "EuroBlic".

Kilogram kupusa u radnjama i na pijaci trenutno košta i do marku i po, krompira do 1,3 KM dok cijena luka ide i do 1,2 KM po kilogramu. U odnosu na prošlu godinu to je skuplje i do tri puta. Poljoprivrednici priznaju da su cijene pomenutih kultura naduvane i da bi svaka mogla biti jeftinija.
Zbog skoka cijena pšenice na svjetskoj berzi mlinari su najavili da bi do kraja 2017. godine moglo poskupiti i brašno i to za 20 do 30 odsto.

Defibrilatori na javnim mjestima?

Na javnim mjestima u RS uskoro bi mogli biti postavljeni defibrilatori koji bi u slučaju iznenadnog srčanog zastoja građanima mogli spasiti život, pišu "Nezavisne". Riječ je o uređajima koji pomoću elektrošoka pružaju prvu pomoć, sa softverom na srpskom jeziku, koji izdaje uputstva kako se postupa u slučaju prestanka rada srca.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS, čija je i uža specijalizacija elektrofiziologija, rekao je da u RS ne postoji ovakav aparat. On kaže da postoji inicijativa Udruženja kardiologa RS i Službe intenzivne medicine UKC RS da se na mjestima gdje je velika frekvencija ljudi postave defibrilatori.

"Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo inicijativu, s obzirom na to da ima opravdanja za tim, očekujem da bi trebalo biti vrlo brzo realizovano. Nije finansijski zahtjevan projekat, jer u poređenju sa konačnim efektom, odnosno spasavanjem jednog ljudskog života, takav aparat bi se već otplatio", rekao je Unčanin.

Katalonija: I dalje se ne zna da li je nezavisnost ili nije

Lider Katalonije Karles Pudždemon u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost ovog regiona od Španije, prenose danas mediji. Rahoj je dao rok Pudždemonu do danas u 10.00 časova da objasni svoj stav, a potom do četvrtka, 19. oktobra, da se predomisli ukoliko insistira na osamostaljenju.

Pudždemon u pismu Rahoju, koje je dostavljeno medijima u Kataloniji, nije direktno odgovorio na najvažnije pitanje i, umjesto toga, insistira da njih dvojica treba da se sastanu što prije da bi pokrenuli dijalog u naredna dva mjeseca.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena bez obzira na sve što se desilo", napisao je Pudždemon.

Znate li šta sve morate popiti da biste imali 4,91 promila alkohola u krvi?

Pedesetdvogodišnjak O. L. iz Posavskog kantona neslavni je rekorder po promilima alkohola u krvi i urinu tokom vožnje u BiH, a nalaz vještačenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu Sarajevo pokazao je da je imao 4,91 promil.

Ovaj iznos je jednak količini od 14 velikih čaša piva, oko 15 čaša vina ili 25 čašica rakije, a prema procjenama medicinskih stručnjaka, s ovolikom količinom alkohola u organizmu čovjek gubi svijest i pada u komu. Na drugom mjestu ove neslavne liste je vozač s područja Novog Grada kod kojeg je izmjereno 4,62 promila alkohola, a 4,15 promila izmjereno je kod vozača mopeda koji je takođe iz ove opštine. Dozvoljena količina alkohola u krvi u BiH je 0,3 promila, prenose agencije.

Karijera Sebastijana Kurca

Austrija bi, poslije jučeranjših parlamentarnih izbora, mogla da dobije najmlađeg kancelara u svojoj istoriji - 31.godišnjeg Sebastijana Kurca, koji je već dokazao veliku političku zrelost, a agencija Tanjug se bavila njegovom kratkom, ali bogatom političkom karijerom. 

"Kurc, koji je najpopularniji političar u Austriji, imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini Narodne partije Austrije (OVP), njemu je savjetovano da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mjesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mjesto državnog sekretara za integracije.

Kurc je najprije od 2008.do 2012. bio predsjednik omladine OVP u Beču, a od 2009. predsjednik omladine na saveznom nivou, pošto je izglasan sa podrškom 99 odsto glasova. Reizabran je za šefa omladine OVP 2012.sa 100 odsto podrške, što jasno pokazuje njegovo političko umijeće. Preko uspješnog obavljanja funkcije šefa omladine narodnjaka, on je dospio u žižu interesovanja visokih funkcionera narodnjaka, koji su u njemu vidjeli veliki potencijal.

Kurc potiče iz prosječne austrijske porodice - njegova majka je učiteljica, otac tehničar u Filipsu, a odrastao je u 12.bečkom okrugu, gdje i danas živi. Poslije mature i odsluženja vojnog roka, upisao je pravo, koje nije završio zbog političkih obaveza, pošto je 2009. izabran i za zamjenika predsjednika OVP u Beču, te je ušao i u bečku skupštinu, prije nego što je 2011. postao državni sekretar za integraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Njega je u vladu uveo tadašnji šef diplomatije, vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, koji je Kurca nakon izbora 2013. čak i doveo na mjesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije.

On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina...

Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi domaći i strani mediji su se podsmijavali zbog njegove mladosti, tvrdeći da on nema iskustvo za takvu funkciju. Međutim, ubrzo se dokazao na međunarodnom planu, na samom početku ukazujući da je prioritet spoljne politike Austrije EU i Zapadni Balkan, zbog čega ga je prva posjeta odvela u Hrvatsku, a ubrzo je doputovao i u Srbiju, kojoj pruža otvorenu podršku u njenom pristupnom procesu.

U izbjegličkoj krizi se pokazao kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspio da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice njemačke vlade.

U zemlji, kako bi spriječio islamsku radikalizaciju, Kurc je nametnuo reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmjene su donijele onemogućavanje finansiranja islamskih udruženja iz inostranstva. Kurc je otvoreno, i pored toga što je u tome bio potpuno usamljen, stao protiv nastavljanja pristupnih pregovora EU sa Turskom.

Ubrzo je, zbog svoje dosljedne, jasne politike postao najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsjednika Austrije, a i u stranci se u proteklih dvije i po godine pričalo da bi on trebalo da preuzme kormilo. Pošto je 10.maja, tadašnji lider Rajnhold Miterlener, odlučio da se povuče, Predsjedništvo stranke je samo četiri dana kasnije imenovalo Kurca za njegovog nasljednika.

Međutim, Kurc je preuzimanje stranke uslovio brojnim reformama i promjenama u samoj strukturi.
Mladi političar nametnuo je starijim kolegama novi stil vođenja politike, pa čak i boju stranke. Umjesto višedecenijske crne, po kojoj je prepoznatljiva OVP, u predizbornu trku narodnjaci su ušli sa tirkiznom bojom.

Izmijenio je i statut stranke dobivši odrešene ruke za određivanje političkog kursa partije, ali i kadrovske politike.

Takvu moć do sada nije imao nijedan lider OVP, pa je ogroman uspjeh za mladog Sebastijana što je to izdejstvovao, a pošto je dobio sve što je tražio, 1.jula na skupštini ga je podržalo čak 98,7 odsto članova. Sa Kurcom na čelu OVP je od konzervativne stranke postala moderna snaga, koja najavljuje reforme, ali ujedno i ima čvrst stav u odbrani nacionalnih interesa."

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE