• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski dan hrane: Naše je zdravije i bolje!

Autor Dragana Božić

Banjaluka se pridružila obilježavanju Svjetskog dana hrane promocijom domaćih proizvoda u parku Petar Kočić, sa porukom „Naše je bolje“.

 Svjetski dan hrane 2017 Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

I sami znamo koliko je hrana bitna za život, ali je isto tako bitan i njen kvalitet. U moru uvoznih proizvoda sumnjivog kvaliteta, uvijek je bolje odabrati domaće.

„Privredna komora RS je odlučila ovaj dan obilježiti promocijom domaćih proizvoda jer želimo podići svijest naših građana i potrošača da kupovinom domaćih proizvoda, prvenstveno jedu zdraviju hranu, a zatim doprinose i očuvanju radnih mjesta i jačanju RS. S druge strane jako je važno fokusirati se na proizvodnju hrane jer je hrana veoma bitan resurs. Iako imamo sjajne uslove za proizvodnju još uvijek postoji debalans kada je uvoz i izvoz hrane u pitanju“, izjavila je Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS.

Republika Srpska izvozi najviše voća i povrća, ali i mliječne proizvode, a uvozi se najviše žitarica.

Sa činjenicom da trebamo više kupovati domaće, slaže se i Nikola Galić, direktor i suosnivač zanatske pivare Gorštak, čije pivo se tek nekoliko mjeseci nalazi u prodaji, a svojim kvalitetom je već pronašlo put do potrošača.

„Gorštak piva su kraft piva, što znači da su nefiltrirana, nepasterizovana ali su zato kvalitetom dosta iznad industrijskih piva. Proizvedemo oko 2000 litara piva mjesečno, a što se tiče prodaje na našem sajtu možete pronaći sva mjesta na kojima možete kupiti Gorštak pivo“, rekao je Galić.

Manifestaciju je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz kojeg podsjećaju da se mora više raditi na povećanju izvoza domaće hrane.

Boris Pašalić, pomoćnik ministra kaže kako je primjetan pomak kada su u pitanju uvoz i izvoz domaćih proizvoda ali da mora još više da se radi na tome.

„Ključan faktor su naši kupci. Mi nemamo mehanizam da spriječimo veliki uvoz hrane ali ipak imamo snažan mehanizam da to riješimo unutar RS, a to je naš potrošač koji bi u svakoj prilici trebao da da prednost domaćem proizvodu“, istakao je Pašalić.

DILEME O UPOTREBI HERBICIDA

Kada je u pitanju proizvodnja hrane, ono s čime se sve češće susrećemo je upotreba herbicida u proizvodnji.

Centar za životnu sredinu RS je upravo povodom Svjetskog dana hrane uradio nasumično uzorkovanje namirnica u Banjoj Luci i pet uzoraka analizirao na ostatke glifosata u certifikovanoj laboratoriji. Svi uzorci su imali nivo glifosata manji od 0.1 mg/kg, što predstavlja maksimalne dozvoljene količine glifosata u namirnicama, te su u zakonski propisanom opsegu.

Glifosat - karcinogen

Glifosat je najprodavaniji herbicid na svijetu, a Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma ga je proglasila vjerovatno karcinogenim na osnovu studija dostupnih javnosti. Evropska agencija za sigurnost hrane i Evropska agencija za hemikalije nisu saglasne sa ovom klasifikacijom, uzimajući u obzir studije korporacija koje proizvode glifosat, a koje nisu dostupne javnosti. Evropska unija još uvijek nije donijela odluku da li će odobriti upotrebu glifosata nakon decembra 2017. godine.

„Analizirali smo pšenično brašno, kukuruznu palentu, pivo, mrkvu i krompir i u svim namirnicama je pronađena količina ovog herbicida u dozvoljenoj granici“, rekao je za naš portal Viktor Bijelić potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

„Za ovakve rezultate moramo biti zahvalni činjenici da su genetski modifikovani usjevi zabranjeni u Bosni i Hercegovini, a glifosat se ipak najviše koristi upravo na njima. Ipak, upotreba glifosata je široka, te se koristi i na voćnjacima, njivama prije i poslije žetve, na javnim prostorima itd. Zbog toga se moramo zapitati koliko smo mi, ali i ostali biljni i životinjski svijet, zapravo izloženi ovom herbicidu i da li njegova upotreba treba da bude produžena“, navela je Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu.

„Tačno je da je glifosat najviše upotrebljen herbicid, kako u svijetu tako i kod nas. U svijetu glifosat prolazi kroz neke revizije na način da ga Evropska unija polako eliminiše. Upotreba glifosata predstavlja problem u svijetu, ali on se koristi jer je dosta jeftin i efikasan, ali s druge strane zna biti postojan u zemljištu i može praviti neke druge probleme. Mišljenja su podijeljena i mi ćemo sigurno pratiti trendove u zemljama okruženja kao i u Evropskoj uniji, kada je riječ o upotrebi ovog herbicida“, kazao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnivanja ove organizacije 1945. godine. 1980. godine Generalna skupština organizacije usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je ”hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE