• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savanović: Bogdan sjajan, ali ne ustajem zbog NBA

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Nekadašnji reprezentativac Srbije i ambasador Fajnal fora Evrolige u Beogradu, Duško Savanović govorio o svojoj ulozi u košarci nakon završetka karijere, ABA ligi, Bogdanu i Teu, kako su mu ukrali pet godina karijere...

 Duško Savanović intervju, ABA, Evroliga, NBA, Bogdanović, Teodosić Izvor: MN PRESS

Igokea i MZT odigrali su sjajan meč u ponedjeljak uveče u Laktašima, a na tribinama jedno vrlo  poznato lice iz svijeta košarke – Duško Savanović.

Bivši reprezentativac Srbije, sada ambasador Fajnal fora Evrolige u Beogradu posmatrao je duel u Laktašima i na poluvremenu pristao na razgovor sa banjalučkim novinarima.

„Nisam nov u košarci tako da povoda za moj dolazak ima više. Prvo, lijepo je biti u Laktašima, ja sam ovdje igrao sa reprezentacijom, osjećaj je fenomenalan, baš je bilo divno. Osim toga moj veliki prijatelj, Vuk Radivojević igra ovdje, a onda i moja familija je odavdje, praktično ja sam odavdje“, objasnio je Savanović.

U Laktašima je mogao da gleda vrlo uzbudljiv meč, a još takvih bilo je u ABA sezone već na početku sezone, zbog čega se često govori da je ABA liga prilično ujednačena, međutim, Savanović se baš i ne slaže s tim.

„Tu frazu liga je ujednačena čuo sam 200 puta u životu. Svi treneri i igrači kad se skupe tu je mali fond riječi i svi govore 'vrlo izjednačena liga', 'svako svakog može da dobije', to je jedan dobar alibi kad kod tebe ne funkcinišu stvari. Treba reći nije izjednačena liga, Crvena zvezda hara po kvalitetu i tako će i biti. ABA liga je mijenjala format, sve, kao i sva takmičenja,a ako je izjednačeno, OK, onda je dobro, za publiku. Ja bih rekao da ima naznaka koje su tri, četiri prve ekipe, kao i uvijek“.

Trenutno je Savanović ambasador Fajnal fora Evrolige, ali ističe da je previše rano da se razmišlja koja četiri tima će igrati u Beogradu.

„Žao mi je što je Zvezda praktično jedini predstavnik u Evroligi, trebao bi ovaj prostor Jugoslavije da ponudi malo više toga, ima tu kvaliteta, ali fali tu nekih stvari, da ne ulazim duboko u problematiku, organizacije, finansijske podrške, istorije... Ali ako pogledate košarku ništa nam ne bježe Španija ni Rusija, ajde Turska možda u ovom momentu, nadam se da će se to promijeniti u budućnosti. A mnogo je rano za prognoze ko će biti na Fajnal foru, čak i mjesec dana prije njega biće rano, znate kakva je košarka. Mnogo timova je promijenilo ekipe, neki igraju ispod očekivanja, ali oktobar je, tek smo na početku“.

Izvor: MN PRESS

Nakon završetka karijere u Dinamu iz Sasarija italijanski klub imao je velike planove za njega, ponudivši mu mjesto drugog čovjeka kluba, ali...

„Meni je ponuđeno da budem potpredsjednik kluba i da se predsjednik makne iz kluba a ja da budem veza između njega i generalnog menadžera, koji je u većini klubova trener, kao u fudbalu, tako je u Sasariju. Za mene je to bilo ipak preveliko, 20 sati rada, neviđanje s porodicom.Prelijepa je to stvar kad ti neko ponudi tako nešto, za mene, za CV, to je velika čast, ali nekako nisam htio jer ja sam karijeru prekinuo da bih bio s porodicom. Prvi je razlog da bih bio s porodicom, jer djeci trebam, posebno sad ovih deset godina, poslije im ne trebam kad odrastu. Ja ne želim to da propustim. Pitali su me da li mogu da budem skaut, da radim na distancu, a cijene moje mišljenje i znanje, ja sam to prihvatio, hvala im na tome  i ide to dobro“, istakao je Savanović.

Dodaje da ipak nije taj koji traži igrače za Sasari.

„I kao igrač uvijek sam pomagao, kad god me pitaju kakav je ovaj igrač ja kažem najbolji na svijetu. Za naše, naravno, ne za strance. Kad me pitaju ja uvijek kažem odličan, da pomognem, spasim možda karijeru, neki ugovor sutra... Ali ne nudim ja igrače, to rade, agenti, ja radim na njihovu listu koju dobijem i dajem mišljenje o tim igračima“.

UKRALI MI PET GODINA KARIJERE

Karijera ga je vodila od FMP-a preko Uniksa, Sevilje, Valensije, Efesa, Bajerna do Sasarija, a nakon svega upisan mu je jedan trofej, onaj sa FMP-om na Fajnal ejtu Jadranske lige u Sarajevu, kada su "panteri" u finalu mimo očekivanja savladali Partizan 73:72. Savanović otkriva da je ipak odigrao mnogo više utakmica nego što se zvanično vodi.

„Ja sam zvanično prvu ligu počeo da igram u sezoni 1998/99, ali zbog tog mijenjanja države, prvo je bila Jugoslavija, pa Srbija i Crna gora meni se tek pišu rezultati iz 2002/03. Mene nema pet godina. Ja sam zvanično odigrao sigurno 2000 utakmica, prijateljskih još 500, a meni kad su iznijeli tortu u Sasariju sa natpisom 1200, ja sam pitao 'Kako 1200? Onda sam se pozabavio tim, jer ja sam 1200 utakmica imao do 2010. godine i saznao sam kad sam išao u registar KS Srbije da nisam jedini.  Dosta igrača nestalo je u toj tranziciji u registrima. Tako da mi se kao jedini trofej vodi taj sa FMP-om iz 2006“, priča Savanović.

A osvajanje tog trofeja bila je prava senzacija.

„To je bilo iznenađenje, bilo je spektakularno. Ne znam kako bih to postavio, to je kao kada je Olimpijakos srušio CSKA, mi smo se pojavili kao autsajderi, kao kada je Igokea uzela ligu, niko nije računao na nas. Sjajno“, prisjeća se Savanović.

U svojoj karijeri, priznaje, nikada nije volio teretanu, a nije imao ni potrebe, jer je imao sjajne driblinge, finte, . Svi još pamte njegovu odličnu partiju protiv Španije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2010. godine i posebno onaj roling protiv Garbahose.  

Savanović
Izvor: YouTube

„Da nije bilo finte ne bi bilo ni karijere. Jesam volio teretanu do 23 godine, dok nisam vidio da mogu u Evropi da igram na prevaru, na vic. Ali nikad nisam bio slab, ja sam bio najjača četvorka u Evropi, ali nisam se ubijao teretanom“.

Nakon završetka karijere ostao je u kontaktu sa većinom saigrača, s tim da on to radi mnogo ličnije.

"UDARAM PO PEČENJU"

"Fizički ugojio sam se pet, šest kila i jako mi prija. Ugojiću se još, planiram da udaram dosta po pečenju. Nisam sklon gojenju ali osjećam se jako dobro. Uvijek sam bio zdrav, tako da nemam problema", prokomentarisao je svoju Savanović svoju fizičku kondiciju nakon završetka karijere.

 „U kontaktu sam sa Mačvanom, Lučićem... Mene nema u medijima, ali nemam facebook, imam e-mail i viber. Sa prijateljima se čujem SMS-om, telefonom. Ja kad kažem da se s nekim čujem, ja se stvanro čujem. Sa većinom prijatelja se čujem, naravno, Ali za mene je socijalni život da sjednem s nekim u kafanu, parki, bilo gdje“, objašnjava on.

Košarku i dalje prati, kao i NBA, u kojoj sad igra veliki broj srpskih igrača. Za razliku od mnogih ljubitelja košarke koji će navijati sat ove sezone zbog Teodosića, Bogdanovića, Jokića... Savanović priznaje da ima drugačije planove.

„Neću ustajati zbog NBA utakmica. To sam radio kao klinac. Imam dvoje djece, ustajem zbog njih, škole, temperature, zaglavimo radeći domaći zadatak do 12... A da ustanem da gledam da li će Teo da igra 15 minuta polupresing ili neće toliko zauđen nisam. Ustajao sam nekad da gledam Holifild-Tajson, ali da gledam košarku... Oni igraju 120 utakmica, neću propustiti ništa specijalno. Uostalom, svi snimci imaju na internetu, tako da mogu da pogledam“, kaže Savanović.

Ipak, Bogdana Bogdanovića izuzetno cijeni.

„Mislim da je Bogdanović izvanredan igrač, mislim da je takvih igrača malo u Evropi i svijetu. Nekada je bilo u košarci igrača koji mogu sve da rade. Košarka je sad postala biznis, pa kažu za nekog on je dobar bloker, on je šuter iz ćoška. Kada se sjetim koliko smm ja morao da naučim da igram na ulici, ne u prvoj ligi, Evroligi, reprezentaciji... A danas imaš igrača koji ne zna ništa nego da šutne, imaš drugog koji zna da te krkne, povrijedi, drugi da šutne trojku i onda trener sastavlja od njih ekipu. Bogdanović ima sve, on je jak, velik, ima šut, prodor, napad, odbrana, razumijevanje, komplet. On je kompletan igrač, ne fali mu nijedan element“.

Bivši reprezentativac Srbije pratio je finale Eurobasketa u kojem su „orlovi“ poraženi od Slovenije.

„Slovenci su zasluženo osvojili Evropsko prvenstvo, i da je Srbija uzela isto bi bilo. Slovenci nisu izgubili nijednu utakmicu, to je kompletna ekipa, to su igrači koji su manje-više lideri u svojim klubovima. Bolje je biti lider i u MZT-ua, uz dužno poštovanje, nego biti epizodista u Realu. Jeste da ti učiš od većih igrača u tom Realu, ali ti nemaš nikakav osjećaj odgovornosti, ti si ti pa ako ne valja sješćeš, ako valja igraš. A ovdje je sve na tvojim leđima. Takvi su Slovenci i zaslužili su trijumf“, ocijenio je Savanović.

Na kraju razgovora promoter Fajnal fora Evrolige u Beogradu na pitanje kako vidi sukob između FIBA i Evrolige kratko je prokomentarisao:

„U tom sukobu ispaštaju igrači, klubovi, reprezentacije...“

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Odavdje?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC