• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhljebljenje, lažne petice, džihadisti "bez posla"

Autor mondo.ba

Zašto BiH strahuje od povratka džihadista? Da li u RS ima previše odlikaša? Kako se vozi holandski ministar? Čitajte u Mondo brifingu.

 Mondo brifing 17.10.2016. Izvor: Mondo/Željko Svitlica

U BiH izbjegavaju zabranu uhljebljenja novih službenika

Vlada RS nikada crno na bijelo nije donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, dok u FBiH postoji zvanična odluka koja je nepotpuna, piše jutrošnji EuroBlic.

U Srbiji su moratorijumi na sva zapošljavanja u državnoj službi ozvaničili izmjenama potrebnih zakona i precizirali tačan datum do kojeg će da važi zabrana. U RS zvanično zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nikad nije donesena niti je preciziran rok a sve se svelo na usmena obećanja zvaničnika iz Vlade da je zapošljavanje u javnom sektoru zamrznuto što nije ispunjeno jer su konkursim nastavljeni da se raspisuju.

Stručnjaci se slažu da je zapošljavanje u javnom sektoru glavni način sticanja podrške na izborima zbog čega ni u RS ni u FBiH ne žele da se uhvate u koštac sa problemom preglomazne administracije.

Poklonjene petice

Skoro polovina osnovaca u RS okitila se peticama na kraju prošle školske godine ali prosvjetari upozoravaju da ocjene ne oslikavaju stvarno znanje đaka i da su mnoge poklonjene radi lakšeg upisa u srednju školu, piše Glas Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda kaže da je u školama i dalje prisutan tradicionalni način ocjenjivanja koji je uglavnom usmjeren na zaključnu ocjenu te da stvarno znanje đaka ne odgovara uvijek zaključnoj ocjeni.

Navodi se da su nastavnici stalno izloženi pritisku roditelja da gotovo sva djeca moraju imati petice, a sve to na kraju ide na štetu djece.

Džihadisti se vraćaju

Islamska država nalazi se pred vojničkim porazom, a nakon što su antiislamističke snage uspjele staviti pod kontrolu neposredno okruženje Rake, "glavnog grada" samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji, postoji opasnost da se preostali džihadisti počnu vraćati kućama jer u Siriji i Iraku više ''nemaju posla''.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže "Nezavisnim" da bh. službe prate situaciju i da razmjenjuju informacije sa zemljama u regionu, ali i ostalim evropskim i svjetskim službama, kako bi se pratilo kretanje terorista koji bi se eventualno uputili ka Evropi.

"Postoji realna opasnost da se neki naši državljani vrate u BiH, ali i eventualno prijetnja i opasnost da neki drugi koji nisu naši državljani dođu u BiH. Isto tako, postoji prijetnja da se naši državljani vrate u neku od evropskih zemalja", rekao je Mektić.

Premijer na biciklu

Holandski premijer Mark Rute je biciklom išao i do kraljevske palate kako bi obavestio kralja Viljema Aleksandera da je postignut dogovor oko pravljenja nove vlade.

On je fotografisan kako parkira bicikl ispred palate i vezuje ga kako ga neko ne bi ukrao. Fotografije Rutea na biciklu su izazvale veliko interesovanje na društvenim mrežama i prenijele su ih mnoge svjetske agencije.

"Egzit" na Jahorini

Nakon što je 2014. pokrenuo Sea Dance na Jazu, pa godinu poslije i Revolution u Temišvaru, a od ove godine i Sea Star u Umagu, EXIT tim pokreće novi festival koji će biti održan od 15. do 18. marta iduće godine na olimpijsko planini Jahorini!

Program festivala biće koncipiran kao dnevni i noćni, po formuli 2+2 koja je korišćena i za izuzetno uspješni Sea Star festival u Istri. Prvog dana festival će imati večernju žurku zagrijavanja, da bi naredna dva bio otvoren u svom punom kapacitetu i danju i noću, dok je četvrti dan rezervisan za dnevnu završnu žurku. Više informacija o novom festivalu, njegovom imenu, ali i imenima prvih izvođača, biće saopšteni uskoro, a prve ulaznice po najpovoljnijim, promotivnim cijenama biće dostupne i prije početka zimske sezone.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE