Gdje u BiH da napunite električni automobil?

U BiH ima tek nekoliko punjača za električne automobile. Stručnjaci tvrde da zemlja ima šansu da se priključi svjetskim tokovima i u ovom segmentu.

Prije nekoliko dana je na ulazu u Doboj postavljen punjač za električne autobile, a kako stvari stoje to je jedini grad u RS koji ima punjač takve vrste. U "Elektro Doboju" su rekli da će koristiti vozačima koji su u prolazu jer u Doboju niko nema automobil na električni pogon.

Banjaluka nema nijedan javni punjač za automobile na električni pogon, a jedini, specijalizovan za "Tesla" vozila nalazi se ispred istoimenog hotela u naselju Rosulje.

Za razliku od ''Elektro Doboja'' banjalučka ''Elektrokrajina'' za sada ne planira postavljanje uređaja za punjenje električnih vozila.

''Ove godine mi nismo planirali postavljanje takvih punjača", rečeno nam je u ovom preduzeću.

Najskuplje vozilo u BiH je električni ''Tesla''

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje najskuplje vozilo koje je ove godine uvezeno u BiH je "Model S" čuvenog proizvođača ''Tesla Motors'' iz SAD., Plaćen je 294.153,37 KM, a na dadžbine je plaćeno 67.299,05 KM.

 Takav plan je i logičan ako uzmemo u obzir da stanovnici oba entiteta muku muče da pazare i polovno vozilo staro desetak godina. Prema podacima koje je objavio BIHAMK (bosanskohercegovački auto-moto klub) u BiH je prošle godine bilo registrovano 79 električnih vozila što je 0,0085 odsto od ukupnog broja.

Ti vozači,osim u Doboju, baterije mogu napuniti u Sarajevu ispred zgrade Direkcije Elektroprivrede BiH, a punjač ima i Hotel ''Marriot''. Takođe, firma "Guma M" iz Mostara prošle godine nabavila je i prve dvije električne punionice u BiH, i postavila ih u svojim centrima u Mostaru i Sarajevu. 

Ipak, nije da šanse za BiH ne postoje. Električni automobili će vremenom biti sve jeftiniji i mnogi veliki proizvođači četvorotočkaša će se preorijentisati na proizvodnju takvih vozila koja ne zagađauju vazduh.

Snažan rast industrije električnih automobila predstavlja veliku priliku za preduzeća iz regije, pa tako i iz Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti izgradnje infrastrukture za napajanje vozila, rečeno je u okvuru samita biznis lidera jugoistočne Evrope koji se održava u Skoplju.

"Izgradnja tih stanica za napajanje predstavlja veliku poslovnu priliku za postojeća bh. elektroprivredna preduzeća. Ja lično ne znam rade li oni već na tom planu, ali se nadam da će prepoznati i prigrliti tu priliku", rekao je za agenciju Fena Almir Jazvin, član nadzornog odbora firme "Prevent".

U Skoplju je predstavljen i evropski projekat elektromobilnosti u jugoistočnoj Evropi pod nazivom EDISON (Eco Driving Innovative Solutions and Networking) u okviru kojeg se duž saobraćajnica u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji instaliraju pumpe za napajanje električnih automobila, a BiH će pokrenuti inicijativu da se priključi ovom projektu.

Slovenačka vlada je prošli četvrtak čak usvojila prijedlog za novi Nacionalni plan o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva prema kojem će "nakon 2030. obustaviti registraciju automobila koje pokreću benzin i dizel goriva".

Ostale vijesti