• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala sala od velike slađa i vršnjačko nasilje

Autor mondo.ba

Deža vu u Narodnoj skupštini RS i usvajanje važnog dokumenta u krnjem poslaničkom sastavu obilježili su jučerašnji dan, a u drugom planu ostaju neke mnogo važnije stvari. Pregled ključnih tema donosimo i danas u MONDO brifingu.

 mondo brifing srijeda 18. oktobar 2017. Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Tri dana stalo u šest časova

U Narodnoj skupštini ponovo je bilo burno, ali je vladajuća većina, utisak je, mnogo spremnije dočekala novi performans opozicije. Mala sala bila je spremna za održavanje sjednice čim su opozicionari sa pištaljkama u ustima krenuli da "okupiraju" predsjednički sto u velikoj sali. Opomene su izrečene pojedinačno svim poslanicima koji su blokirali rad parlamenta, a nakon što oni nisu htjeli da se povuku, vladajuća većina je ekspresno prošla kroz dnevni red i za nešto više od šest sati završila sjednicu koja je trebalo da traje tri dana. Između ostalog, imenovan je v. d. glavnog revizora. Riječ je i Jovi Radukiću, koji nije nepoznat široj javnosti. Nepoznato je kad će parlament ponovo da zasjeda i koji su sljedeći potezi opozicije.

Srpska vojno neutralna

Vladajuća većina iskoristila je neprisustvo opozicije da ekspresno razmotri i usvoji Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

 U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je obrazlažući ovaj prijedlog naveo da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u dokumentu, koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Šta se krije iza inicijative Semihe Borovac

Iza inicijative Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem čelu je Semiha Borovac iz SDA da do kraja godine bude usvojen zakon o pravima žrtava torture u BiH krije se pokušaj da se Republici Srpskoj kao entitetu uvede obaveza da isplati materijalnu štetu Bošnjacima na ime ratne odštete jer su navodno bili mučeni u logorima u Srpskoj, pišu današnje "Večernje novosti".

"Bošnjačka politička kuhinja, tačnije SDA, godinama je pravila lažni ešalon Bošnjaka koji su se vodili kao logoraši samo da podnose tužbe protiv RS za nematerijalnu štetu i potražuju milione maraka", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS.

Zakon o zaštiti žrtava ratne torture priprema i republičko Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i on bi uskoro trebalo da bude upućen u proceduru.

Šokantno premlaćivanje djevojčice u Banjaluci

Osim događajima iz NSRS, javnost u Srpskoj juče je ostala šokirana i informacijom o brutalnom premlaćivanju 14-godišnje djevojčice u Banjaluci.

Portal banjaluka.com u posjedu je i video-snimka na kojem se, kako navode, vidi brutalno premlaćivanje četrnaestogodišnjakinje, a što se dogodilo u subotu oko 21 sat u haustoru u centru Banjaluke.

Udaraju je rukama, ali i vrijeđaju i šutaju nogama, a potom zahtijevaju od nje da klekne i izvini im se. Jedna od učesnica napada je zahtijevala od napadnute djevojčice da joj poljubi đon, a ostale su se smijale. U jednom momentu žrtva briše krv sa usana dok joj nasilnice govore da će joj one oprati krv i da se ne brine. Premlaćena djevojčica se na kraju drhtavim glasom izvinjava, i tu je kraj video-snimka.

Snimak je toliko brutalan da ga većina medija nije ni objavila, a neki koji su to uradili brzo su ga povukli zarad zaštite žrtve. Ovaj slučaj ponovo je pokrenuo neka otvorena pitanja kako o vršnjačkom nasilju tako i odnosu medija prema slučajevima u kojima su žrtve maloljetne.

A gdje su odbrane u Ligi šampiona

Sinoć je nastavljena Liga šampiona, a na osam utakmica postignut je 31 gol, gotovo četiri po utakmici. Real nije uspio da slomi otpor Totenhema, Liverpul je u Mariboru pokazao na kojem je nivou ex-yu fudbal u odnosu na zapadne lige, a Spartak je u Moskvi demonstrirao silu protiv neprepoznatljive Sevilje. Na Mondu ekskluzivno možete pogledati sve golove.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE