• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biznis u RS, Gadafi i letovi (ali ne iz Banjaluke)

Autor mondo.ba

Najzanimljivije teme iz medija izdvojili smo za vas u jutrošnjem brifingu. Kliknite, skrolujte, čitajte...

 Mondo brifing 19.10.2017. Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Sa 5.000 KM u RS moguće je pokrenuti vlastiti biznis pod uslovom da ne morate da iznajmljujete poslovni prostor i kupujete skupe mašine, piše "EuroBlic".

Najveći problem u poslovanju, kao i u cijeloj privredi, su fiskalni i parafiskalni nameti. U RS ima oko 20.000 preduzetnika, koji zapošljavaju oko 40.000 radnika, što je oko 15 odsto ukupne radne snage. Po podacima Poreske uprave RS u osam mjeseci ove godine registrovano je novih 2.213 preduzetnika dok ih je odjavljeno 219. Praksa je pokazala da su fiskalne kase koje su uvedene 2008. godine donijele negativne efekte preduzetnicima i zanatlijama, a pošto su nekima ukinute prije tri godine, od tada se bilježe pozitivni pomaci.

''EUROWINGS'' LETI IZ MOSTARA

Mostar je postao nova destinacija niskotarifne njemačke kompanije "Eurowings" i zahvaljujući glasovima prikupljenim u onlajn anketi.

U napetoj završnici Mostar je pobijedio irski Shanon i italijanski Trapani pa će u narednoj ljetnjoj sezoni dobiti direktnu linije za Keln.

POČELA SEZONA U NSRS

Premijerom predstave "Sabirni centar", rađenoj po istoimenom romanu Dušana Kovačevića, u adaptaciji Ivana Velisavljevića i Marka Misirače, sinoć je u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci zvanično otvorena 88. pozorišna sezona.

Dodijeljene su i nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u predhodnoj pozorišnoj sezoni, koje su dobili glumac Željko Erkić, glumica Milica Brđanin i predstava "Švajcarska".

KAKO SPRIJEČITI I LIJEČITI VRŠNJAČKO NASILJE?

Skoro sve dnevne novine jutros se bave temom vršnjačkog nasilja zbog video snimka objavljenog prije dva dana u kojem se vidi kako su maloljetne djevojčice pretukle vršnjakinju.

“Nasilje je postalo način života i ne treba da nas iznenađuje", rekao je sociolog Ivan Šijaković za Mondo, u tekstu u kojem smo se bavili analizom slučaja koji je potresao Banjaluku.

GADAFI SE VRAĆA U POLITIKU

"Sin bivšeg libijskog lidera Saif el Islam Gadafi vraća se u politiku", izjavio je za Sputnjik advokat Gadafijeve porodice Halid el Zaidi.

Prema njegovim riječima, povratak Saif el Islama je neophodan zbog situacije u Libiji, manjka dijaloga i razumijevanja realnog stanja stvari u zemlji. 

Saif el Islam je drugi sin ubijenog libijskog vođe Muamera el Gadafija, inženjer po zanimanju. Prije deset godina Saif el Islam je stekao zvanje doktora filozofije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Tokom prve decenije 21. vijeka Saif el Islam se zalagao za normalizaciju odnosa sa Zapadom i čak je kritikovao oca zbog „autoritarne politike“, ali je stao na njegovu stranu kada je u Libiji počeo građanski rat. Nakon što je ubijen njegov otac, Saif el Islam je uhapšen na jugu Libije. U julu 2015. godine osuđen je na smrt zbog navodnog ugrožavanja državne bezbjednosti, ali je u junu 2017. godine pušten iz zatvora u okviru programa amnestije.

ARSENAL NA ''MARAKANI'', PARTIZAN U ALBANIJI

Poslije 10 godina, crveno-bijeli konačno ponovo igraju na svom stadionu protiv velikog evropskog kluba. Na teren ''Rajka Mitića'' večeras će istrčati igrači londonskog Arsenala. Od 19 časova na stadionu "Rajko Mitić", beogradski i londonski crveno-bijeli sastaće se u utakmici trećeg kola Lige Evrope.

Fudbaleri Partizana u okviru 3. kola Grupe C Lige Evrope od 21 čas igraju sa Skenderbegom u Elbasanu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE