Deseti Vinosaur: Red vina, red sira i tako u krug

Najveći praznik vina u Banjaluci, "Vinosaur" ove godine se održava po deseti put, a priliku da probate vrhunska vina imate još danas od 15 časova.

Deseti Vinosaur: Red vina, red sira i tako u krug Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Jubilarno izdanje Vinosaura okupilo je rekordnih 85 izlagača, od čega 65 vinskih i 20 gastro predstavnika iz regiona i svijeta.

Nenad Malešević, direktor komanije "Frutela Group", koja je i organizator "Vinosaura", rekao je na otvaranju da je ove godine interes izlagača daleko veći od kapaciteta prostora gdje se festival održava, te da nažalost nisu mogli da prime sve zainteresovane izlagače.

"Počeli smo stidljivo i skromno, trudili se da dovedemo što više izlagača kako u vinskom, tako i gastro segmentu. Vodili smo računa da zadržimo internacionalni karakter, a sa nama su sada sve zemlje regiona i bar jedna do dvije vinarije iz najpoznatijih svjetskih vinskih regiona, počev od Francuske, Bordoa, Španije, Novog Zelanda i ostalih", rekao je Malešević.

On je naglasio da će se ovaj vinski festival naredne godine održati u posljednjoj sedmici maja mjeseca, kao i da će biti bogatiji novim edukativnim i sajamskim sadržajima.

vinosaur 2017 Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Redovni posjetioci već znaju proceduru - kada dođete, prvo isprobate već poznate sorte, da se prisjetite dragih i poznatih ukusa. Zatim se prošetate do dijela u kome je hrana, a tamo vas čeka prava eksplozija ukusa i neobičnih zalogaja - krekeri, peciva, suvo meso, sirevi, slatkiši.

Uzmete od svega po zalogaj i spremni ste za drugi vinski krug. Dati konkretnu preporuku bilo bi grehota - suština Vinosaura i jeste u isprobavanju i potrazi za najljepšim, najdražim vinom i aromom koja će da ponese titulu vama omiljene.

Vinosaur 2017. Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Kad vam misli postanu vedrije nego inače, a glava malo laganija, ne bi bilo loše da se vratite u dio s hranom i odaberete malo ljuće i slanije poslastice. Samo ćete tako uspješno izgurati i treći "vinski krug".

Birajte neobična vina i slobodno se oslonite na preporuke izlagača. Vinosaur se otvara u 15 časova i traje do 20 večeras. Živjeli!